"SVE ŠTO SE DESI KOD KOMŠIJA, MOŽE I OVDE": Mediji iz regiona POMNO PRATE detalje MASAKRA u Beogradu
Ispred škole, Foto: Nenad Kostić

REGION

"SVE ŠTO SE DESI KOD KOMŠIJA, MOŽE I OVDE": Mediji iz regiona POMNO PRATE detalje MASAKRA u Beogradu

Način na koji mediji iz regiona izveštavaju o tragediji u Berogradu

Objavljeno:

Dan nakon stravičnog događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je dete, trinaestogodišnji učenik te škole, ubilo osam učenika i domara škole, a ranio šest učenika i profesorku i dalje je glavna tema regionalnih medija.

Hrvatski portal Index i zagrebački Jutarnji list u kontinuitetu i sa fotografijama sa lica mesta prate situaciju u kojoj se učenici i građani opraštaju od nastradalih paljem sveća i polaganjem cveća, igračaka i drugih stvari ispred škole u kojoj je se dogodio neviđeni masakr, najveći u savremenoj istoriji Srbije i regiona.

Takođe, hrvatski mediji prate stanje povređene dece i jedne nastavnice koji su juče podvrgnuti hirurškim intervencijama. Oni prenose pisanje beogradskih medija da je počinilac dečak (13) najmlađa osoba koja je upucala najviše osoba. Tu činjenicu prenosi i sarajeski portal Klix.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Inače, oko svih škola u Republici Srpskoj i nekim školama u Federaciji BiH juče je preventivno povećan broj pripadnika policije.

Masakr u Beogradu potresao je i Crnu Goru i upalio crveni alarm celom društvu, upozorila je danas poslanica GP Ura i dugogodišnja prosvetna radnica Božena Jelušić.

“Sve što se desi u regionu, pa čak i u zemljama Evropkse unije treba posmatrati kao potencijalno moguće da se desi i ovde”, rekla je Jelušić ća TVCG. Zbog toga, istakla je, ako ne udružimo hitno snage i pokušamo da rešimo problem, bićemo neprijatno iznenađeni.

Psihoterapet Dijana Popović Gavranović je primetila da današnju decu odgajaju roditelji koje je oblikovala tranzicija, i rezultati su, kaže, svuda oko nas. Smatra da su roditelji ključni da usmere dete na koji način će se ponašati u kriznim situacijama.

“Neka deca kad su pod velikim emocionalnim pritiskom, kada imaju doživljaj da se nalaze u bezizlaznoj situaciji počnu da osećaju veliku količinu straha, ljutnje, tuge nekad postanu depresivna, razvijaju doživljaj krivice, izgube samopouzdanje i samopoštovanje i tada počnu da čine stvari na svoju štetu, i ugroze sebe ili druge osobe”, poručila je Popović Gavranović.

Deci oružje, ističu, ne sme biti pri ruci, uz podsećanje na podatak MUP-a od marta ove godine da je u Crnoj Gori na blizu 620.000 stanovnika 100.000 izdatih oružnih listova.

Skopski mediji pišu da se samo 24 sata nakon jezivog masakra veliki broj građana i đaka ponovo okuplja ispred škole na Vračaru da odaju poštu tragično stradalicima.

Portal skopskog Kanala 5, piše da ispred škole vlada tišina i da se čuju samo jecaji prisutnih.

"Svi su tužni. Ispred škole je mnogo učenika i nastavnika koji ne mogu da ispričaju šta se na ovom mestu dogodilo pre samo 24 sata....", piše portal.

Bonus video:

00:12

Veliki broj građana u centru Beograda

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.