"UKRAJINI JE MESTO U NATO-U": Stoltenberg NE ODUSTAJE, ali Zelenski je imao ZANIMLJIV KOMENTAR
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

rat u ukrajini

"UKRAJINI JE MESTO U NATO-U": Stoltenberg NE ODUSTAJE, ali Zelenski je imao ZANIMLJIV KOMENTAR

Obećao je kontinuiranu vojnu pomoć Ukrajini

Objavljeno:

Budućnost Ukrajine leži u NATO, istakao je danas šef zapadnog vojnog saveza Jens Stoltenberg tokom svoje prve poseti toj zemlji od ruske invazije pre 14 meseci, javlja Rojters.

"Da budem jasan: Ukrajini je mesto u evroatlantskoj porodici. Ukrajina pripada NATO. S vremenom će vam naša podrška pomoći da to učinite mogućim", rekao je Stoltenberg novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Obećao je kontinuiranu vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da su do sada NATO saveznici obučili desetine hiljada ukrajinskih vojnika i dali 65 milijardi evra samo vojne pomoći.

NATO
NATOfoto: Profimedia

"NATO je uz vas danas, sutra i koliko god bude bilo potrebno", rekao je Stoltenberg, koji je i pozvao Zelenskog na samit NATO u Vilnjusu u julu.

Zelenski je rekao da je vreme da NATO donese političku odluku da pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu i da Kijev želi da zna kada će postati njegova članica.

On je ocenio da bi samit NATO u Vilnjusu u moga da bude "istorijski", "Zahvalan sam na pozivu da posetim samit, ali je takođe važno da Ukrajina dobije odgovarajuću pozivnicu", dodao je Zelenski.

Stoltenberg je u Kijevu odao počast ukrajinskim vojnicima koji su poginuli boreći se u ratu i pregledao oštećenu rusku vojnu opremu izloženu na centralnom trgu u Kijevu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina je stekla samostalnost 1991. posle raspada Sovjetskog Saveza.

Bonus video:

05:28

NATO MORA DA POJAČA VOJNU MOĆ?! Mlakar: Moskva upozorena, Finska pod atomskom pretnjom? Moglo bi da se desi nešto NEZAMISLIVO

(Espreso/ Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.