EVROPA PRAVI GLAVNI ŠTAB EVROPSKE VOJSKE! Francuska i Nemačka na čelu ovog projekta
Foto: Reuters

bezbednosni zaokret

EVROPA PRAVI GLAVNI ŠTAB EVROPSKE VOJSKE! Francuska i Nemačka na čelu ovog projekta

Na raspolaganje projektu bi moglo da bude stavljeno pet milijardi evra - kroz izgradnju bespilotnih letelica ili proizvodnju borbenih helikoptera nove generacije
Objavljeno:

Evropska unija planira da formira komandni centar za vojne operacije, u kojem bi ovog meseca trebalo da počne da radi 35 osoba.

Plan je da juna centar bude u potpunosti funkcionalan, navodi "Dojče vele".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Plan bi trebalo da bude ozvaničen pod imenom "Vojno planiranje i komandne sposobnosti", ali to za cilj ima da izbegne povezivanje sa tim da Evropa pravi odbrambenu liniju. Protiv toga vlada veliki otpora, pa diplomate žele da izbegnu naziv "štab".

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen ocenila je u Briselu da je reč o "veoma važnom koraku" u pravcu zajedničke bezbednosne odbrambene linije. Francuska i Nemačka vech godinama pokušavaju da pokrenu ideju o efektivnijoj evropskoj politici bezbednosti, a od septembra prošle godine ubrzana je izradnja odgovarajućeg dokumenta te dve zemlje.

Misije sa oružjem i dalje ne bi smele da budu vođene iz Brisela, pa će Velika Britanija i dalje rukovoditi misijom "Atalanta" akcijama protiv pirata, a Rim "Sofijom", protiv krijumčarenja.

Na raspolaganje projektu bi moglo da bude stavljeno pet milijardi evra - kroz izgradnju bespilotnih letelica (dronova) ili proizvodnju borbenih helikoptera nove generacije.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.