PAKLENA BANDA HARA ZEMLJOM, KORISTE GRUPNO SILOVANJE KAO ORUŽJE: Devojku izgladnjavali i tukli, preživela PAKAO
Čovek sa puškom, Foto: Profimedia

UŽAS

PAKLENA BANDA HARA ZEMLJOM, KORISTE GRUPNO SILOVANJE KAO ORUŽJE: Devojku izgladnjavali i tukli, preživela PAKAO

Roditelji oklevaju da šalju svoju decu u školu, zabrinuti da bi ih bande mogle kidnapovati ili silovati

Objavljeno:

Nađa umiruje uplakano tromesečno dete sklupčano u njenim rukama i nežno ga ljubi u čelo. Imala je 19 godina i nije bila spremna da postane majka. Ali život ove Haićanke promenio se prošle godine kada se vraćala kući iz škole i prolazila kroz deo glavnog grada Haitija koji kontrolišu bande, piše Asošiejted pres.

Grupa muškaraca ju je odvukla u automobil, vezala joj oči i kidnapovala. Tri dana su je tukli, izgladnjivali i silovali. Nekoliko meseci kasnije, saznala je da je trudna. U jednom trenutku, njeni snovi o odlasku na koledž kako bi pomogla porodici da izađe iz siromaštva su se srušili.

Haiti
foto: Profimedia

Dok toksične bande Haitija nastavljaju da pustoše krizom pogođenu karipsku naciju, kidnapujući, raseljavajući i iznuđujući civile koji nemaju šta više da im daju, kriminalci sve više koriste ženska tela da preuzmu kontrolu. Žene poput Nadje žive sa posledicama.

"Najteže mi je što nemam šta da joj pružim. Bojim se da će me kada bude starija pitati za svog oca, a ja neću znati šta da joj kažem. Ali moraću da joj objasnim da sam silovana", kaže Nađa o ćerki.

Devojka je rekla da se zove Nađa, ali da to nije njeno pravo ime, jer se žrtvama seksualnog nasilja ne otkrivaju pravi identiteti. Zemlja, koju su dugo mučile razne nedaće - prirodne katastrofe, politička previranja, duboko siromaštvo i talasi kolere - uronjena je u haos od ubistva predsednika Jovenela Moisa 2021. godine. Seksualno nasilje se dugo koristi širom sveta kao sredstvo rata i varvarski je način sejanja terora i preuzimanja kontrole.

Haiti
foto: Profimedia

"Ponestaje im načina da kontrolišu ljude. Iznuđuju, ali sirotinji više nema šta da im da. Ovo je jedino što još mogu učiniti stanovništvu", kaže Renata Segura, zamenica direktora Međunarodne krizne grupe za Latinsku Ameriku i Karibe.

Roditelji se plaše da šalju decu u školu

Strah se širi Port-o-Prensom. Roditelji oklevaju da šalju svoju decu u školu, zabrinuti da bi ih bande mogle kidnapovati ili silovati. Noću su uobičajeno prometne ulice grada prazne. Izlazak iz kuće je rizik, posebno za žene. Isto važi i za bekstvo: bande koriste pretnju silovanjem da spreče ljude da napuste oblasti koje kontrolišu.

Helen La Lajm, specijalni izaslanik UN-a za Haiti, rekla je Savetu bezbednosti krajem januara da bande koriste seksualno nasilje da "unište društveno tkivo zajednica, oni siluju devojčice i dečake od 10 godina", posebno u oblastima koje kontrolišu rivalske bande.

Haiti, Atentat
foto: Profimedia

Neprijavljivanje takvog nasilja otežava bilo kojoj vlasti da zaista shvati punu veličinu štete. Žene strahuju da će im se bande osvetiti, a ne veruju ni haićanskoj policiji. Sadašnja vlada u zemlji, koju mnogi smatraju nelegitimnom, odbila je da komentariše da li radi na rešavanju problema.

UN su dokumentovale 2.645 slučajeva seksualnog nasilja u 2022. godini, što je povećanje od 45 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ova cifra je samo delić stvarnog broja napada.

Nađa je među onima koji nisu prijavili napad. Kada je saznala da je trudna, dugo je razmišljala da li da zadrži bebu, ali je odlučila da svojoj ćerki pruži najbolji život koji je mogla. U Port-o-Prensu, siromašnom mestu gde nije imala mnogo mogućnosti, novopečenoj majci je postalo nemoguće da radi ili nastavi studije. U međuvremenu, doktori poput Jovani Mišel pokušavaju da popune praznine.

Mišel radi u jednoj od retkih bolnica u Sit Soleju, epicentru ratova bandi u Port-o-Prensu. Tamo vidi majke koje su grupno silovane nakon što su im muževi ubijeni; žrtve seksualnog nasilja koje sada žive na ulici jer se ne mogu vratiti kući iz straha da će se to ponoviti; i preživele, ali obolele od raznih polno prenosivih infekcija.

"Seksualno nasilje je način da parališete i uplašite ljude. Čim se poveća seksualno nasilje, svi prestaju da se kreću, ljudi ne idu na posao jer se plaše. To je oružje, to je način da se pošalje poruka", kaže Mišel.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.