UMRO PAVEL KAMNEV: Bio je konstrukor raketa KALIBAR
Sveće, Foto: Profimedia

tuga

UMRO PAVEL KAMNEV: Bio je konstrukor raketa KALIBAR

"P. I. Kamnev je bio jedan od stubova domaćeg vojno-industrijskog kompleksa, naučnik u oblasti raketne nauke"

Objavljeno:

Pavel Kamnev, konstruktor raketa Kalibar, naučni direktor Koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu Almaz-Antej, preminuo je u 86. godini, saopštila je pres služba ovog Koncerna.

„Preminuo je naučni direktor Koncerna VKO Almaz-Antej, heroj rada Ruske Federacije Pavel Kamnev“, navodi se u saopštenju.

Pre imenovanja za naučnog direktora Almaz-Anteja , bio je na čelu Projektnog biroa Novator. Tamo su, između ostalog, razvili krstareće rakete velikog dometa Kalibar.

Pavel Kamnev je rođen 14. novembra 1937. godine u Mahačkali. Diplomirao je sa odličnim uspehom na Moskovskom vazduhoplovnom institutu, nakon čega je radio u Sverdlovskom mašinogradilištu po imenu Kalinjina. Tamo je prošao put od inženjera do prvog zamenika glavnog dizajnera - šefa preduzeća. Kamnev je 1991. godine postao prvi zamenik glavnog dizajnera - šef Projektnog biroa Novator, a zatim ga je vodio. Zaposleni u preduzeću pod njegovim rukovodstvom izvršili su mnoge istraživačko-razvojne radove na razvoju tradicionalnih vrsta oružja i na stvaranju novih tipova projektila sa jedinstvenim karakteristikama performansi.

„P. I. Kamnev je bio jedan od stubova domaćeg vojno-industrijskog kompleksa, naučnik u oblasti raketne nauke. Aktivno je učestvovao u razvoju mnogih raketnih sistema, vršio naučno-tehničko rukovođenje najvažnijim poslovima na stvaranje i modernizacija desetina raketnog naoružanja različitih klasa za kopnenu vojsku, mornaricu, vazduhoplovstvo, za protivraketne i protivvazdušne sisteme zemlje, izvozno naoružanje“, opisao je specijalista Koncerna.

Pavel Kamnev je dva puta postao laureat Državne nagrade Ruske Federacije 1997. i 2006. godine. 2016. godine dobio je zvanje Heroja rada.

(Espreso / Kurir.rs / RIA Novosti / Vesti.ru)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.