Demonstranti bacali Molotovljeve koktele, policija odgovorila suzavcem (FOTO) (VIDEO)

Haos na atinskim ulicama

Demonstranti bacali Molotovljeve koktele, policija odgovorila suzavcem (FOTO) (VIDEO)

Protest protiv mera štednje u grčkoj prestonici brzo se oteo kontroli - policija je napadnuta, baš kao i zgrada Nacionalne banke
Objavljeno:

Kako prenose svetski mediji, današnji incidenti na protestima u Atini, organizovanih protiv mera štednje, dogodili su se ispred grčkog parlamenta, a veliki broj okupljenih se razišao jer je policija koristila suzavac.

Policija je saopštila da se na tri odvojena protesta, organizovana u okviru generalnog štrajka, okupilo oko 24.000 ljudi.
Dopisnica Gardijana Helena Smit navodi da mladi koji pripadaju antivladinom bloku pale rampe na putu, a izgoreo je i kamionet koji pripada telekomunikacionoj kompaniji OTE.
Izveštač agencije AFP naveo je da su grupe mladih lomile izloge prodavnica, autobuske stanice i semafore.
Incidenti su započeli kada je grupa od oko 15o mladih napala policiju koja se nalazila ispred reda luksuznih hotela na Trgu Sintagma.
Grčki sindikati su stupili u prvi generalni štrajk zbog novih mera štednje koju je uvela nova vlada premijera Aleksisa Ciprasa.

Dvadesetčetvoročasovni štrajk zbog povećanja poreza i reforme penzija zatvorio je javne službe, brodski i železnički saobraćaj i doveo do otkazivanja desetina letova na domaćim linijama.
"Borimo se protiv vladinih mera koje uvode srednjovekovne radne odnose, reagovaćemo na sve mere štednje koje degradiraju naše živote," saopštio je vodeći sindikat GSEE, prenosi AFP.
U bolnicama će raditi samo hitne službe, a neke državne škole biće zatvorene, jer će se nastavnici i učenici, doktori i zaposleni u saobraćajnim službama priključiti prvom velikom štrajku ove godine, na koji su pozvali najveći grčki privatni i sindikati javnog sektora.
U štrajku učestvuju i novinari, a zatvoreni su i muzeji i arheološke turističke lokacije.
Takođe, protesti su organizovani i u Solunu.
B92

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.