KOJE SU EVROPSKE OPCIJE ZA HITNE SLUČAJEVE? Ministri energetike se sastaju u PETAK, ovo je šest KLJUČNIH PITANJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

CENE

KOJE SU EVROPSKE OPCIJE ZA HITNE SLUČAJEVE? Ministri energetike se sastaju u PETAK, ovo je šest KLJUČNIH PITANJA!

Španija i Portugal, koje su u junu dobile specijalnu dozvolu od Komisije da uvedu privremeno ograničenje cena gasa, smatraju se mogućim probnim radom za slične mere širom bloka

Objavljeno: 12:36h

Ministri energetike EU se sastaju u petak — evo 6 ključnih pitanja dok deluju kako bi cene gasa i struje doveli pod kontrolu.

Rastući računi za gas i struju rizikuju da izazovu ekonomski i politički haos širom EU, a raste pritisak na blok da reaguje.

U Briselu se zahuktava akcija. Ambasadori EU sastaju se u sredu, a ministri energetike će u petak biti u glavnom gradu EU na hitnom samitu, piše Politico.

Ali šta sve to znači? O čemu se očekuje da razgovaraju ministri? A šta će se postići ove nedelje? Evo vodiča uoči ključnog samita.

1. U čemu je problem?

Cene električne energije su porasle širom kontinenta, uglavnom zbog toga što je Rusija isporučila gas kako bi pogodila saveznike Ukrajine u EU.

Cene gasa su usko povezane sa cenama električne energije u EU, pri čemu je veleprodajna cena struje određena od poslednje elektrane koja je potrebna da se zadovolji potražnja za naredni dan. To je nedavno bio veoma skup gas - fjučersi su u utorak dostigli 238 evra po megavat satu, više od osam puta više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Situaciju su pogoršale visoke temperature ranije ovog leta koje su pokvarile kapacitet evropskih hidroelektrana. Problemi održavanja primorali su Francusku da zatvori 32 od svojih 56 nuklearnih reaktora, narušavajući ulogu zemlje kao istorijskog izvoznika električne energije.

2. Zašto se pogoršava?

Cene energije su se donekle ohladile nakon što su krajem avgusta oborile rekorde, ali velika briga je kako će se kontinent ponašati tokom zimske grejne sezone.

Gas
foto: Profimedia

Ruski Gazprom je u petak saopštio da će obustaviti isporuku gasa Evropi preko gasovoda Severni tok na neodređeno vreme.

Zabrinutost je da bi sve osim blage zime moglo da primora vlade da racionalizuju zalihe, posebno za industrijske korisnike.

3. Šta radi EU?

Zemlje EU napunile su skladišta gasa do 82 procenta kapaciteta, znatno ispred cilja u novembru dogovorenog ovog leta i dajući izvesni predah strahovima od snabdevanja uoči zimske sezone.

Komisija sastavlja planove za „hitnu intervenciju“ na tržištu električne energije EU, a evropski ambasadori bi trebali dobiti novu procenu politike od Komisije pre ministarskog sastanka u petak, potvrdio je portparol Komisije u utorak.

Mnoge nacionalne prestonice su takođe preuzele stvari u svoje ruke i najavile mere podrške kako bi zaštitile korisnike od štetnih računa za energiju.

Struja
foto: Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u ponedeljak da je Francuska spremna da isporuči više gasa Nemačkoj ove zime u zamenu za uvoz električne energije iz Berlina.

Zemlje EU, uključujući Nemačku, Italiju i Španiju, uvele su sveobuhvatne planove za uštedu u potražnji energije koji uključuju temperaturna ograničenja za preduzeća; neki planiraju vanredne poreze na višak profita koje ostvaruju proizvođači energije koji ne koriste prirodni gas i zatim šalju taj novac za ublažavanje potrošača.

4. Koje su opcije?

Iako Komisija još nije objavila nijedan formalni predlog, istakla je nekoliko opcija.

U svojoj preliminarnoj proceni, koju je prošle nedelje dobio POLITICO, Komisija je predložila napore za smanjenje potražnje za električnom energijom. Takođe je predloženo zemljama da ograniče cenu električne energije iz izvora koji nisu gas i preraspodele sredstva od visokoprofitnih proizvođača energije kako bi pomogli potrošačima.

Banka
foto: Profimedia

Komisija je takođe iznela nekoliko ideja za ograničavanje cena gasa u drugom dokumentu koji je video POLITICO — utvrđivanje maksimalne cene za ruski gas ili snižavanje cena putem administrativnih radnji.

Španija i Portugal, koje su u junu dobile specijalnu dozvolu od Komisije da uvedu privremeno ograničenje cena gasa, smatraju se mogućim probnim radom za slične mere širom bloka. Ali analitičari su izrazili sumnju da bi se iberijski model, koji uključuje subvencionisanje proizvođača fosilnih goriva, mogao primeniti na drugim mestima - posebno u zemljama u kojima su fosilna goriva veliki deo energetskog miksa i da bi se njihovo subvencionisanje moglo pokazati skupim.

5. Da li zemlje EU podržavaju planove

Mnoge zemlje EU su sada za tržišnu intervenciju, uključujući neku vrstu ograničenja cena energije, ali mišljenja su i dalje podeljena o drugim predlozima kao što je određivanje maksimalne cene za ruski gas — ideju koju je u petak iznela predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Kremlj je upozorio da će isključiti gas kao odgovor, šaljući zvona za uzbunu u nekim zemljama.

Iako Nemačka sada dobija veoma malo gasa iz Rusije, i dalje je zabrinuta da bi zatvaranje gasa imalo kaskadni uticaj na blok. „Ostajemo skeptični kada su u pitanju pitanja oko ograničenja cene gasa“, rekao je portparol nemačkog ministarstva ekonomije.

Emanuel Makron
foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Ali drugi su izgledali nezainteresovani, a francuski predsednik Emanuel Makron je u ponedeljak rekao da bi „Francuska podržala takvu meru ako bi Komisija odlučila da primeni ograničenje cene prirodnog gasa koji se kupuje gasovodima iz Rusije“.

Varšava ide korak dalje i predložiće ograničavanje cene celokupnog uvoza gasa u Evropu, rekao je poljski diplomata za POLITICO.

Takođe postoji oprez u vezi sa odvajanjem cena gasa i struje, iako se mišljenja počinju menjati. Nemački ministar ekonomije Robert Habek priznao je da je bloku potrebna „osnovna reforma tržišta električne energije“.

6. Šta se dalje dešava?

Ministri energetike EU otputovaće u Brisel u petak, ali nije jasno da će rezultat biti dogovor.

Česi, koji trenutno predsedavaju Savetom, sastavili su listu predloga, uključujući ograničenja cena gasa iz „specifičnih jurisdikcija” (čitaj: Rusije), privremeno odvajanje cena gasa i struje, povećanje „likvidnosti na tržištu, „ograničavanje prihoda od negasnih generatora i procena uticaja sistema EU za trgovinu emisijama.

Češki ministar industrije Jozef Sikela rekao je da će ministri razmotriti dva predloga: ukidanje veze između cena gasa i struje i postavljanje maksimalne cene za energiju koja se ne proizvodi iz gasa, kao što su nuklearna i obnovljiva.

1 / 8 Foto: Profimedia

Ali, prema rečima jednog diplomate EU, još uvek nije predložen nijedan zakon i na samitu u petak biće više reči o nacionalnim gledištima, a formalni razgovori će se održati na sledećem Energetskom savetu u oktobru. Visoki zvaničnik Komisije sugerisao je da će formalni predlog doći tek nakon govora o stanju Evropske unije Fon der Lajen 14. septembra.

Lideri EU takođe održavaju samit u oktobru, ali sa cenama energenata koji su suze oči raste pritisak za brzu akciju.

„Ako imamo svoj način, biće nam potrebne nedelje, a ne meseci“, rekao je u ponedeljak nemački kancelar Olaf Šolc.

Bonus video:

12:26

MI NE MOŽEMO DA MENJAMO SVOJE ZA SVOJE! Odalović za Kurir TV o mogućoj razmeni severa KiM za Preševsku dolinu: BORBA JE NEPRESTANA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.