(UŽIVO) GUTEREŠ DOPUTOVAO U UKRAJINU: Bela kuća traži od Rusije oslobađanje bivšeg marinca
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia, Google Earth

63. DAN RATA U UKRAJINI

(UŽIVO) GUTEREŠ DOPUTOVAO U UKRAJINU: Bela kuća traži od Rusije oslobađanje bivšeg marinca

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je "teatralnim gestom" predlog Kijeva da se sastanak sa Ruskom Federacijom održi "kraj zidina Azovstala"

Objavljeno: 23:52h

Činjenice:

  • Gasprom obustavio isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj
  • Razgovarali Putin i Erdogan
  • Generalni Sekretar UN se u Moskvi sastao sa Lavrovim i Putinom
  • Nemačka spremna da isporuči Gepard tenkove Ukrajini
  • Pušilin: Potrebna nova faza operacije nakon oslobođenja Donjecka
  • U bazi Ramštajn održan sastanak o koordinaciji oružane pomoći Kijevu
  • Kuleba: Moskva oseća poraz u Ukrajini

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 63. dan.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovao je juče u Moskvu i tom prilikom je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, prvi put od početka sukoba u Ukrajini. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova, Sergejem Lavrovim, generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, rekao je da je u toku "nasilna bitka" širom ukrajinskog regiona Donbas sa "ogromnom smrću i razaranjem".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je "teatralnim gestom" predlog Kijeva da se sastanak sa Ruskom Federacijom održi "kraj zidina Azovstala".

Putin je nakon sastanka rekao da ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u ukrajinskom gradu Buči, ali Moskva zna ko je i kako izveo ovu provokaciju.

1 / 14 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Ruski predsednik Vladimir Putin imao je telefonski razgovor sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom,a glavna tema njihovog razgovora bila je situacija u Ukrajini.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pristala je da pomogne Ukrajini da popravi štetu u nuklearnoj elektrani u Černobilju nakon što su je zauzele ruske snage. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu da je šteta vidljiva i da se još uvek procenjuje.

Gasprom će od danas obustaviti isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj.

Gasprom je objavio da je u potpunosti obustavio isporuku gasa bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj Pgnig zbog neplaćanja u rubljama.

- Isporuke gasa su obustavljene do plaćanja po novoj proceduri - navodi se u saopštenju.

Iz časa u čas:

23:35 Volodin: Optužnica protiv državne tužiteljke Ukrajine

Predsednik državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin je pozvao danas ruske službe za sprovođenje zakona da državnog tužioca Ukrajine Irinu Venediktovu tretiraju kao odgovornu za podizanje optužnice protiv predsedavajućeg Dume i 418 poslanika Donjeg doma ruskog parlamenta zbog navodnog ugoržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

- Rusija se trudi da Ukrajina postane mirna, slobodna i suverena država bez nacističke ideologije. Ruske agencije za sprovođenje zakona treba da analiziraju tužbu ukrajinskog državnog tužioca protiv poslanika Državne dume i da je privedu zakonu - napisao je danas Volodin na svom Telegram kanalu u sredu

22:35 Bela kuća traži od Rusije oslobađanje bivšeg marinca

Bela kuća obećala je danas da će nastaviti da vrši pritisak za bezuslovno oslobađanje bivšeg američkog marinca Pola Vilana koji je optužen za špijunažu i zatvoren u Rusiji.

Današnja razmena zarobljenika između SAD i Rusije kojom je oslobođen Amerikanac Trevor Rid, takođe bivši američki marinac, skrenula je pažnju i na Vilana koji poseduje pasoše SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske, prenosi Rojters.

On je u junu 2020. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se zalažu za njegovo bezuslovno puštanje na slobodu.

21:50 Zelenski: Šesti paket EU sankcija Rusiji "mora da uključuje" naftni embargo

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio se putem Tvitera Evropskoj komisiji na predloženom ukidanju carina na uvoz ukrajinskih proizvoda i zatražio da novi, šesti paket EU sankcija Rusiji uključuje i naftni embargo.

- Predsednica Evropske komisije govorila je o šestom paketu sankcija, koji mora da uključuje embarno na naftu - napisao je Zelenski.

Talked to @vonderleyen. Thanked the European Commission for deciding to abolish tariffs, quotas on ?? industrial goods, foods. Discussed further support, including MFA. The European Commission President spoke about 6th sanctions package, which must include oil embargo.— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 27, 2022

20:13 UN formirale tim za evakuaciju civila iz Mariupolja

UN su formirale tim za evakuaciju civila iz Marijupolja, saopštio je zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak.

Kako je naveo, uslovi za evakuaciju sa "Azovstal?a" za sada nisu obezbeđeni, preneo je Sputnjik.

Nastavljaju se kontakti Rusije i Ukrajine.

19:54 Britanija poslala više od 5.000 protivtenkovskih projektila Ukrajini

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopštilo da su do sada Ukrajini poslali više od 5.000 protivtenkovskih projektila, 4,5 tone eksploziva i pet sistema protivvazdušne odbrane.

19:23 Ruske snage oborile ukrajinski Mi-24 iznad Harkova?

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski helikopter Mi-24 u oblasti Harkov, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Ruska sredstva PVO oborila su helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod Čerkaska Lozovaje u oblasti Harkov - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane

18:34 Rusija i SAD razmenile zatvorenike

Uprkos ozbiljnom pogoršanju diplomatskih odnosa između Rusije i SAD zbog rata u Ukrajini, Vašington i Moskva obavili su danas razmenu zatvorenika - ruskog pilota Konstantina Jarošenka, koji je bio zatvoren zbog optužbi za krijumčarenje droge iz SAD i bivšeg američkog marinca Trevora Rida, zatvorenog u Rusiji zbog optužbi za napad na policiju.

Ovu informaciju potvrdili su i rusko ministarstvo spoljnih poslova i američki predsednik Džozef Bajden.

Jedan zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova je potvrdio za TAŠ da je danas ruski pilot Konstantin Jarošenko razmenjen sa Amerikancima "za studenta Trevora Rida".

17:56 Gutereš doputovao u Ukrajinu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je danas u Ukrajinu, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i Volodimirom Zelenskim.

- U Ukrajinu sam stigao nakon posete Moskvi. Nastavićemo sa radom na proširenju humanitarne pomoći i obezbeđivanju evakuacije civila iz zona sukoba - objavio je Gutereš na Tviteru.

17:32 Finska: Sami ćemo odlučiti da li ćemo u NATO

U Finskoj se, prema rečima ministarke za evropska pitanja Tuti Turupainen, raspravlja da li će ta zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO.

16:47 U Azovstalu 600 povređenih, nemaju lekove

Ukrajinski komandant u opkoljenom Mariupolju uputio je hitnu molbu u video snimku na svojoj Fejsbuk stranici, rekavši da se u čeličani Azovstal nalazi više od 600 povređenih civila i boraca.

Serhij Volina, vršilac dužnosti komandanta 36. brigade marinaca, rekao je da nema lekova i uslova za lečenje ranjenih, dodajući da stotine civila, među kojima i deca, žive u nehigijenskim uslovima i bez hrane i vode.

On je izdao hitan apel za evakuaciju vojnika i civila iz Mariupolja u stilu Denkerka.

16:17 - Zelenski tvrdi da je pozvan na samit G20

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas na Tviteru da ga je njegov indonežanski kolega Joko Vidodo pozvao da prisustvuje samitu G20, koji će ove godine biti održan u toj zemlji jugoistočne Azije.

15:42 - Putin upozorio šta će se desiti ako se neko bude mešao u sukob u Ukrajini

15:19 - Berbok: Nejasno je ko stoji iza napada u Pridnjestrovlju

Nejasno je ko stoji iza napada koji su se dogodili u samoproglašenoj republici Pridnjestrovlje, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

1 / 5 Foto: Profimedia

15:17 - Rusija proteruje norveške diplomate

Rusija je donela odluku da protera troje ruskih diplomata

15:07 - Podoljak o sastanku Putina i Zelenskog

Glavni ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak rekao je da nije postignut dogovor da predsednik Volodimir Zelenski i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovaraju o ratu u Ukrajini, uprkos naporima Turske da organizuje takve razgovore.

- Vreme sastanka predsednika dve zemlje i kontekst sastanka još nisu utvrđeni - rekao je Podoljak.

14:38 - Suzavcem na demonstrante u Hersonu

Ruske trupe navodno su upotrebile suzavac da rasteraju ukrajinske demonstrante u gradu Hersonu koji su okupirali Rusi.

Tri osobe su povređene sa opekotinama, a jedna je zadobila prelom noge, saopštila je lokalna bolnica.

13:50 - Službenici Ambasade Austrije se vratili u Kijev

Službenici ambasade Austrije u Ukrajini vratili su se u Kijev, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije.

Austrija je jedna od retkih zemalja EU koja nije prekidala prisustvo svojih diplomata u Ukrajini.

Jedan deo tima je i dalje u ispostavi Ambasade u Ušhorodu, na važnom čvorištu ruta za evakuaciju i humanitarne pomoći

13:01 - Putin nema nameru da priča o gasu sa liderima EU

12:57 - Peskov: Nema dogovora da se UN uključe u evakuaciju Azovstala

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da na sastanku Putina i Gutereša nisu postignuti konkretni dogovori o uključivanju UN u evakuaciju civila iz Azovstala.

1 / 5 Foto: Profimedia

12:32 - Mihajlović: Snabdevanje gasa u Srbiji za sada neometano

12:16 - Rusija uvela lične sankcije protiv 287 članova britanskog Parlamenta

Rusija je uvela lične sankcije protiv 287 članova britanskog Donjeg doma.

12:04 - U Ramštajnu dogovoreni redovni skupovi u formi kontakt-grupe

Forum u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, na kom je učestvovalo više od 40 zemalja, ubuduće će se održavati na mesečnom nivou u formi kontakt-grupe, saopštio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin
Američki ministar odbrane Lojd Ostinfoto: Profimedia

Kontakt-grupa će sastanke održavati na istom mestu, u bazi Ramštajn u Nemačkoj, a stalna tema razgovora saveznika, od kojih su neki članovi NATO-a, a neki ne, biće koordinisano jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine, prenosi Euroaktiv.

Razgovori, koji su održani u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi, imali su za cilj da se analizira trenutna ruska ofanziva na istoku Ukrajine i da se obezbedi kontinuiran priliv bezbednosne pomoći Ukrajini, a razmatrana su i pitanja dugoročne bezbednosti Ukrajine i njene odbrambene strategije nakon sadašnjeg sukoba.

11:55 - Podoljak eksplozije u ruskim provincijama nazvao "karmom"

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zeleskog, Mihail Podoljak, nazvao je eksplozije u ruskim provincijama koje se graniče sa Ukrajinom "karmom" i plaćanje duga za sukob u Ukrajini.

11:12 - FSB: Osujećen napad na javni prevoz u Belgorodskoj oblasti

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je osujetila napad na javni prevoz u Belgorodskoj oblasti, nakon što je uhapsila dvojicu ruskih državaljana zbog planiranja zločina.

- Jedinica FSB-a u Belgorodu privela je dvojicu ruskih državljanja zbog planiranja napada na javni prevoz u regionu - saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB-a.

Kako se navodi, utvrđeno je da su "dvojica muškaraca prikupljala podatke o ruskim trupama uključenim u specijalnu operaciju za ukrajinski sajt Mirotvorec".

Osumnjičeni su priznali činjenice, saopštio je FSB, a ako budu proglašeni krivima, suočavaju se sa kaznom od 10 do 15 godina zatvora.

11:10 - Otvorena vatra na skladišta oružja u Pridnjestrovlju?

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašene republike Pridnjestrovlje, saopštilo je danas da je sa teritorije Ukrajine pucano na skladišta oružja u blizini sela Kolbasna na njenoj teritoriji.

- Ujutro 27. aprila u 8 sati i 45 minuta po lokalnom vremenu otvorena je vatra sa ukrajinske strane u pravcu stambenog naselja Kolbasna - navelo je ministarstvo na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

11:05 - Rojters: "Sofija razmatra i tranzit preko Srbije i Mađarske", kaže bugarski premijer

10:43 - Rusi tvrde da su uništili hangar pun oružja iz Evrope i SAD

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove rakete uništile hangare u regionu Zaporožja u kojima se nalazila "velika serija stranog oružja i municije koju su ukrajinskim trupama isporučile Sjedinjene Države i evropske zemlje“.

10:21 - Kremlj o susretu Makrona i Putina

Iz Kremlja su saopštili da za sada ne postoje planovi da se srednu ruski i francuski predsednik Vladimir Putin i Emanuel Makron.

Emanuel Makron i Vladimir Putin
Emanuel Makron i Vladimir Putin foto: Profimedia

10:08 - Napadi na Azovstal, nema dogovora oko humanitarnih koridora

Ruske snage su danas napale čeličanu Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski borci i određen broj civila u gradu Marijupolju, saopštio je pomoćnik gradonačelnika grada Petro Andrjuščenko.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da danas nisu postignuti dogovori o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz Marijupolja.

09:54 - Ursula fon der Lajen reagovala na odluku Rusije o gasu

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, osudila je Rusiju zbog pokušaja da „uceni” Evropu nakon što je ruski energetski gigant Gasprom potvrdio da je prekinuo isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj.

1 / 4 Foto: Profimedia

09:34 - "Kina nam ne dostavlja oružje"

Andrej Denisov, ambasador Rusije u Kini, demantovao je informacije da Kina snabdeva Moskvu oružjem.

09:23 - U Poljskoj uhapšene dve osobe, zbog sumnje da su špijuni

Vlada Poljske saopštila je da je uhapsila državljanina Ruske Federacije i državljanina Belorusije "koji su se bavili špijunskim aktivnostima u Poljskoj“ i da im je sud „odredio pritvor od tri meseca“.

08:50 - Zelenski: Rusija je iza napada u otcepljenom regionu u Moldaviji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da se ruske "specijalne službe" nalaze iza serije eksplozija u Pridnjestrovlju, proruskom otcepljenom regionu u Moldaviji.

08:25 - Gutereš se na putu za Kijev sastao sa Dudom: Obavestio ga o rezultatima posete Moskvi

08:23 - Gasprom obustavio isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj

Gasprom je objavio da je u potpunosti obustavio isporuku gasa bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj Pgnig zbog neplaćanja u rubljama.

- Isporuke gasa su obustavljene do plaćanja po novoj proceduri - navodi se u saopštenju.

Gazprom
Gazprom foto: Profimedia

08:11 - Litvanski predsednik traži od Šolca da isporuči tenkove Ukrajini

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči Ukrajini borbene tenkove "Leopard" i poručio da bi Nemačka trebalo da ubrza isporuku oružja Kijevu.

- Nisam na položaju kancelara Olafa Šolca. Mogu samo da kažem šta bih uradio na njegovom mestu: Isporučio bih tenkove - rekao je Nauseda, a prenela je medijska grupa Funke.

08:00 - Glasni prasci u Kursku, radili sistemi za vazdušnu odbranu

Građani ruskog grada Kurska prijavili su da su rano jutros čuli glasne praske, koje su verovatno izazvali sistemi za protivvazdušnu odbranu grada, saopštio je guverner Roman Starovojt.

- U 02.45 časova mnogi građani Kurska čuli su glasne praske. Detalji incidenta se utvrđuju. Prema preliminarnim informacijama, radio je sistem za protivvazdušnu odbranu. Žrtave i materijalna šteta nisu prijavljeni - naveo je guverner

07:28 - Ruske snage uspostavile kontrolu nad naseljem Zarichne

Ruske snage su uspostavile kontrolu nad naseljem Zarichne nakon što su ušle u naselje Jampil, saopštila je ukrajinska vojska u svom najnovijem operativnom izveštaju jutros u 6 sati.

U ruskim naseljima Belgorodske oblasti, generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdio je da su ruske snage lansirale dva raketna diviziona OTRK „Iskander-M“.

Ukrajinski branioci su i dalje blokirani u fabrici Azovstal u Mariupolju, dok ruske snage sprovode "mere filtriranja" nad civilima, dodali su zvaničnici. Rusija takođe pokušava da nadoknadi gubitke prevozom nove opreme u Ukrajinu železnicom, navodi se u izveštaju.

07:17 - PVO je uništila dron na nebu kod Voronježa

07:13 - Nastavljene isporuke gasa Poljskoj

Prema podacima operatera, nastavljene su isporuke ruskog gasa Poljskoj. Isporuke gasa Poljskoj prema ugovoru o Jamalu su porasle nakon što su ranije pale na nulu, pokazali su u sredu podaci mreže operatera za prenos gasa Evropske unije koje je Rojters video.

Fizički tokovi gasa preko gasovoda Jamal-Evropa od Belorusije do Poljske bili su 3.449.688 kVh/sat u 6:22 po srednjeevropskom vremenu

07:08 - Ukrajina zadržava kontrolu nad većinom svog vazdušnog prostora

Ukrajina zadržava kontrolu nad većinom svog vazdušnog prostora jer se ruska vazdušna aktivnost fokusira prvenstveno na južnu i istočnu Ukrajinu, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane. U svom najnovijem obaveštajnom izveštaju, ministarstvo je navelo da Rusija nije uspela efikasno da uništi ukrajinsko vazduhoplovstvo ili potisne ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

- Ukrajina i dalje drži rusku vazdušnu imovinu u opasnosti. Ruska vazdušna aktivnost je prvenstveno usmerena na južnu i istočnu Ukrajinu, pružajući podršku ruskim kopnenim snagama. Rusija ima veoma ograničen vazdušni pristup severu i zapadu Ukrajine, ograničavajući ofanzivne akcije na duboke udare suprotnim oružjem. Rusija nastavlja da gađa ukrajinska vojna sredstva i logističku infrastrukturu širom zemlje. Većina ruskih vazdušnih udara u Mariupolju će verovatno biti izvedena korišćenjem nenavođenih bombi koje slobodno padaju. Ovo oružje smanjuje sposobnost Rusije da efektivno diskriminiše prilikom izvođenja napada, povećavajući rizik od civilnih žrtava - navodi se u saoptšenju.

07:05 - Noćas eksplodiralo skladište municije u ruskom gradu Belgorod

Objavljen detaljniji zveštaj o požaru na skladištu municije u ruskom gradu Belgorodu rano jutrosRegionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da se probudio „od glasnog zvuka poput eksplozije“ oko 3:35 ujutru u ažuriranju objavljenom na Telegramu.

- Do sada nijedna dežurna služba grada i regiona nije pronašla uzrok ovog zvuka - dodao je on. Eksplozije su navodno došle iz blizine sela Staraja Nelidovka koje se nalazi oko 40 kilometara izvan ukrajinske granice.

- Prema preliminarnim informacijama, gori skladište municije. Nema uništavanja stambenih objekata, kuća. Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava - rekao je Gladkov.

Pokrajina Belgorod se graniči sa ukrajinskim regionima Lugansk, Sumi i Harkov, gde su sve bile u teškim borbama otkako je Rusija napala Ukrajinu pre dva meseca.

06:59 - Postavljen izbeglički kamp na granici sa Moldavijom

Postavljanje izbegličkog kampa za ljude koji stižu iz Ukrajine u Moldaviju na graničnom prelazu Palanca. Drugi dan zaredom, eksplozije su potresle separatistički region Trans-Dnjestra u Moldaviji, izbacivši dve moćne radio antene u blizini ukrajinske granice i dodatno pojačavajući strah od šireg sukoba koji će izbiti širom Evrope.

1 / 8 Foto: Profimedia

06:55 - Šef američke odbrane poziva saveznike da se 'kreću brzinom rata'

Američki šef odbrane pozvao je saveznike Ukrajine da se „kreću brzinom rata“ kako bi Kijevu dostavili više oružja, prenosi Asošiejted pres. Poziv dolazi nakon što su ruske snage zasule vatru na istočnu i južnu Ukrajinu i strahuju da bi sukob mogao da pređe granice zemlje.

Već drugi dan eksplozije potresaju separatistički region Trans-Dnjestra u susednoj Moldaviji. Ruski projektil je takođe pogodio strateški most koji povezuje ukrajinsku luku Odesa sa susednom članicom NATO-a Rumunijom, prema ukrajinskim vlastima.

06:50 - Frans pres izveštava o rizicima od seksualnog nasilja

Ukrajinske izbeglice suočene su sa stalno prisutnom pretnjom seksualnog nasilja dok pokušavaju da pobegnu iz svoje domovine. Ovaj izveštaj agencije Frans pres baca malo svetla na rasprostranjenu pretnju seksualnog nasilja.

Ujedinjene nacije procenjuju da je više od pet miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. februara. Oko 90% čine žene i deca, a vlasti u Kijevu ne dozvoljavaju muškarcima od 18 do 60 godina da napuste zemlju. Kako se sukob i raseljavanje šire, Kolin Roberts iz Visokog komesarijata UN-a za izbeglice u Moldaviji odgovorila je na najhitnija pitanja o rizicima seksualnog nasilja sa kojima se suočavaju ukrajinske izbeglice.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.