TURSKA ZATVORILA VAZDUŠNI PROSTOR ZA RUSKE VOJNE AVIONE
Turska, Foto: Printscreen/youtube

ODLUČENO!

TURSKA ZATVORILA VAZDUŠNI PROSTOR ZA RUSKE VOJNE AVIONE

Dok se Ankara protivila međunarodnim sankcijama koje imaju za cilj da izoluju Moskvu, ona je takođe zatvorila svoje moreuze kako bi sprečila neka ruska plovila da pređu kroz njih.

Objavljeno:

Turska je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske vojne i civilne letove za Siriju nakon što je obavestila Moskvu, izjavio je u subotu ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

- Dozvole smo davali u intervalima od tri meseca. Poslednji je bio do aprila“, rekao je ministar u intervjuu novinarima tokom leta u Latinsku Ameriku, navodeći da je predsednik Redžep Tajip Erdogan obavestio svog ruskog kolegu Vladimira Putina. „Od sada su letovi prestali“, dodao je Čavušoglu, rekavši da se proces odvija kroz dijalog kako o Konvenciji iz Montrea, tako i o drugim pitanjima.

Povodom dolaska ruskih oligarha u Tursku, Čavušoglu je rekao da Turska ne učestvuje u sankcijama. „Ako kompanija želi da posluje, mora da se pridržava našeg i međunarodnog prava“, dodao je ministar.

Ministar spoljnih poslova se takođe osvrnuo na pregovore između Rusije i Ukrajine, rekavši da postoji „sveobuhvatan tekst“ u radu, kao i diplomatija u pozadini. „Takođe vidimo da postoji nacrt zajedničke deklaracije u ovom procesu. Fokus je na nepristrasnosti, bezbednosti i garancijama“, dodajući da će Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski morati da donesu konačnu odluku.

Turska je jedna od najaktivnijih zemalja koja radi na obezbeđivanju trajnog prekida vatre između Ukrajine i Rusije. Njegov delikatno izbalansiran čin preuzimanja uloge posrednika držeći otvorene komunikacione kanale sa obe zaraćene strane pruža tračak nade u diplomatskim naporima da se pronađe rešenje i postigne mir u ukrajinskoj krizi. Sa svojom jedinstvenom pozicijom da ima prijateljske odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, Turska je dobila široku pohvalu zbog nastojanja da okonča rat.

Od početka sukoba, Ankara je ponudila da posreduje između dve strane i bude domaćin mirovnih pregovora, naglašavajući svoju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Dok se Ankara protivila međunarodnim sankcijama koje imaju za cilj da izoluju Moskvu, ona je takođe zatvorila svoje moreuze kako bi sprečila neka ruska plovila da pređu kroz njih.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.