MISTERIOZNI BOBAN S. Ko je Srbin kod kojeg je živeo MONSTRUM IZ BERLINA?
Foto: Printscreen/Twitter

pomagao im da stignu u siriju

MISTERIOZNI BOBAN S. Ko je Srbin kod kojeg je živeo MONSTRUM IZ BERLINA?

U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj devojci Nadini H, su do prvog pretresa u avgustu redovno održavane „konferencije“
Objavljeno: 14:26h

Prvi čovek Abu Vala

Boban S. alias Abdurahman nije uhapšen u avgustu iako su i tada postojale konkretne sumnje. Pretpostavlja se da su nemački organi pričekali dok ne prikupe čvrste dokaze protiv čitave mreže koju je Ralf Jeger, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Severne-Rajne Vestfalije, označio grupom „salafista koji vuku konce“ u podršci džihadistima. Istraga je počela prošle jeseni.

Prvi čovek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32) poznat pod imenom Abu Vala. On je delovao u mestašcu Bad Zalcdetfurt kod grada Hideshajma u Donjoj Saksoniji. Uhapšeni kvintet je prilično šaren. Tako, pored Abu Vale i Bobana S, u njega spadaju i Turčin Hasan C. iz Duizburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O. koji ima nemački pasoš.

Abu Vala je u svom poslu bio prilično uspešan. Pre podacima istrage, samo iz Hildeshajma, grada sa jedva 100.000 stanovnika, 26 mladića je otišlo da se pridruži teroristima u Iraku ili Siriji.

foto: Reuter

Abu Vala ima svoj Jutjub kanal gde njegove poruke gleda po 40.000 ljudi, a razvio je čak i sopstvenu aplikaciju za pametne telefone Abu Walaa App preko koje zainteresovani mogu biti u kontaktu sa njim. „Ahmad Abdulaziz Abdulah A, koji sebe zove i Abu Vala, otvoreno se izjašnjava kao pristalica IS i u prošlosti je nastupao kao propovednik na brojnim skupovima salafista“, saopštilo je Državno tužilaštvo u Karlsrueu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.