POSTOJI PROBLEM NA RELACIJI AMERIKA - TURSKA: Moraće da se REŠAVA POD HITNO, oglasili se iz ZVANIČNE ANKARE!
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

diplomatski razgovori

POSTOJI PROBLEM NA RELACIJI AMERIKA - TURSKA: Moraće da se REŠAVA POD HITNO, oglasili se iz ZVANIČNE ANKARE!

Turska je poboljšala odnose sa zapadnim saveznicima otkako je počeo sukob u Ukrajini

Objavljeno:

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da ga je njegov američki kolega Entoni Blinken pozvao na razgovore 18. maja, na kojima će dve članice NATO prvi put u poslednje tri godine pokušati da poboljšaju odnose.

Ankara i Vašington su imali nekoliko nesuglasica, uključujući onu zbog turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, što je izazvalo sankcije SAD i uklanjanje Ankare iz aranžmana u vezi sa borbenim avionima F-35, a u kojem je Turska bila kupac i proizvođač, prenosi Rojters.

1 / 5 Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

Ankara je tada ove poteze SAD ocenila kao nepravedne, obrazloživši da nije mogla da nabavi raketnu odbranu od saveznika u NATO pod zadovoljavajućim uslovima.

Ipak, vlade ovih dveju država su ove nedelje pokrenule zajedničku inicijativu za rešavanje tog problema i jačanje saradnje koja uključujuje i zahtev Turske da kupi 40 aviona F-16 i skoro 80 kompleta opreme za modernizaciju svoje postojeće flote, navodi Rojters.

Govoreći u Briselu posle sastanka zemalja članica NATO Čavušoglu je rekao da pregovori o avionima F-16 napreduju dobro i pozdravio je ocenu američke administracije da će taj aranžman služiti interesima SAD i NATO.

Turska je poboljšala odnose sa zapadnim saveznicima otkako je počeo sukob u Ukrajini, a budući da ima pomorske granice i dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom značajni su njeni napori da posreduje u dijalogu između sukobljenih strana, prenosi britanska agencija.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.