"POMNO SAM IH PRATIO 60 GODINA": Čuveni investitor odlučio da povuče OZBILJAN poslovni POTEZ!
Voren Bafet, Foto: EPA-EFE/MATTHEW CAVANAUGH

investicija

"POMNO SAM IH PRATIO 60 GODINA": Čuveni investitor odlučio da povuče OZBILJAN poslovni POTEZ!

Očekuje se da će posao biti zatvoren u četvrtom tromesečju ove godine

Objavljeno:

Čuveni investitor Voren Bafet odlučio je da povuče ozbiljan poslovni potez.

Naime, njegov "Berkshire Hathaway" potvrdio je danas da će kupiti osiguravajuću kompaniju "Alleghany" za 11,6 milijardi dolara, ili 848,02 dolara po deonici, u gotovini.

Konglomerat je naveo da je ugovorena cena premašuje knjigovodstvenu vrednost "Alleghany-ja" za 1,26 puta.

Očekuje se da će posao biti zatvoren u četvrtom tromesečju ove godine.

Deonice "Alleghanyja" porasle su nakon ove vesti više od 15% u berzanskoj pretprodaji.

Preko svojih kompanija, "Alleghany" je uključen u niz različitih poslova osiguranja, uključujući veleprodajne usluge, imovinu i osiguranje od nesreća i reosiguranje.

Voren Bafet
foto: Printscreen/Youtube

“Berkshire će biti savršeni stalni dom za "Alleghany", kompaniju koju sam pomno pratio 60 godina”, rekao je Bafet, predsednik i izvršni direktor Berkshire-a.

Izvršni direktor "Alleghanyja" Džozef Brandon — koji je prethodno vodio General Re u vlasništvu "Berkshirea" — pozdravio je ugovor i ocenio ga kao “sjajnu transakciju za "Alleghanyjeve" vlasnike, kompanije, kupce i zaposlene”, napominjući da “vrednost ove transakcije odražava kvalitet naših franšiza i proizvoda teškog rada, upornosti i odlučnosti Alleghany-jevog tima tokom decenija.”

Dogovor bi mogao pozitivno iznenaditi neke deoničare Berkshirea, budući da su Bafet i njegova desna ruka – potpredsednik Čarli Munger – izrazili frustraciju u potrazi za velikom akvizicijom. U svom godišnjem pismu deoničarima iz 2022, Bafet je rekao da su on i Munger otkrili malo toga što ih “uzbuđuje” u smislu velikih akvizicija.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube

Iznos od 11,6 milijardi dolara je mali iznos u poređenju s Berkshireovom ogromnom gotovinom od 146,72 milijarde dolara na kraju 2021.

“Ovo je najveća potpuna akvizicija Berkshirea u poslednje vreme, iako je iznos koji se troši relativno mali i zasigurno ne predstavlja tip ‘mamutskog posla’ o kojem je Bafet više puta govorio,” ocijenio je Adam Krisafuli iz Vital Knowledge-a.

Dogovor dolazi nakon što su Berkshireove deonice klase A prošle sedmice postigle rekordnu vrednost, zatvorivši se iznad 500.000 dolara, po prvi put.

Bonus video:

02:52

Pogledajte scene novog filma o stradanju Srba u MARTOVSKOM POGROMU Štimac oduševio u ulozi Milutina

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.