GRČKA BESNA NA PREDSEDNICU MAKEDONIJE: Zbog onoga što je Siljanovska uradila, NAPUSTILI ceremoniju
Predsednica Severne Makedonije, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

SPOR

GRČKA BESNA NA PREDSEDNICU MAKEDONIJE: Zbog onoga što je Siljanovska uradila, NAPUSTILI ceremoniju

Tokom polaganja zakletve, kako prenose skopski mediji, Siljanovska Davkova nije izgovorila reč "Severna"

Objavljeno: 17:19h

Nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova položila je danas svečanu zakletvu čime je stupila na dužnost.

Tokom polaganja zakletve, kako prenose skopski mediji, Siljanovska Davkova nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države.

- Izjavljujem da ću funkciju predsednika Republike Makedonije obavljati savesno i odgovorno. Poštovaću Ustav i zakone i štititi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Makedonije - rekla je Siljanovska, prenosi makedonski Plusinfo.

Ona je u parlamentu izjavila da će biti predsednica svih građana i da neće "praviti razliku između njih na osnovu etničke, verske, polne ili bilo koje druge" pripadnosti. Siljanovska je svoj govor posvetila ženama zbog kojih je, prema njenim rečima, odlučila da se kandiduje.

- Nažalost, nema mnogo žena u politici. Srećna sam što inspirišem druge žene. Ako ja mogu da budem predsednica, možete i vi - ukazala je Siljanovska koja je pobedila u drugom krugu izbora kao kandidat VMRO-DPMNE.

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije, je univerzitetska profesorka na Pravnom fakultetu u Skoplju na predmetu "Ustavno pravo i politički sistemi". Siljanovska Davkova biće šesta predsednica Severne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju.

Grčka ambasadorka napustila ceremoniju

Siljanovska Davkova je položila zakletvu i obnovila diplomatski spor sa susednom Grčkom.

Grčki ambasador u Skoplju Sofija Filipid je zbog njenog izostavljanja reči "Severna" napustila ceremoniju inauguracije, dok je grčko Ministarstvo spoljnih poslova kasnije izdalo saopštenje u kojem se navodi da je nova predsednica tim postupkom prekršila sporazum između dve zemlje.

Ministarstvo je ocenilo da to dovodi u opasnost bilateralne odnose i šanse Severne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji.

Upotreba naziva "Makedonija" izaziva snažnu odbojnost u Grčkoj, a Atina optužuje svog severnog susjeda za prisvajanje grčkog imena i istorije starogrčke kraljevine Makedonije, koja je postojala vekovima pre dolaska slovenskih naroda.

Višedecenijski spor rešen je 2018. kad su obe strane potpisale sporazum. Tada je usvojen ustavni naziv "Severna Makedonija". Grčka je tada povukla svoj prigovor na ulazak Severne Makedonije u NATO i podnošenje zahteva za članstvo u EU.

Bonus video:

03:01

ĐILAS IMA BAGOVE, OPOZICIJA HOĆE SCENARIO SEVERNE MAKEDONIJE Dejan Vuk Stanković: Gde to ima da manjina uslovljava većinu?

(Espreso/Agencije/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.