NIKADA NE POREDITE HRVATE SA SRBIMA! Evo kako glasi celo upozorenje za strane turiste!
Foto: Profimedia

obavezno pročitajte

NIKADA NE POREDITE HRVATE SA SRBIMA! Evo kako glasi celo upozorenje za strane turiste!

Izašao je vodič za turiste koji prvi put nameravaju da posete našeg suseda

Objavljeno:

Lokalci voze agresivno pa treba paziti u saobraćaju, svako mesto ima svog sveca i proslavu, a Hrvati su posebno osetljivi kad pomenete Jugoslaviju, kaže Travel Channel.

"Šta se u Hrvatskoj sme, a šta ne" vodič je za turiste koji prvi put posećuju zemlju Travel Channela. Prema njemu, Hrvatska je pravi turistički dragulj s više od 1200 ostrva, azurnom bojom čistog mora, pitoresknim selima i bogatom istorijom. Evo šta savetuju:

Izbegavajte vozove i idite na autobus

Za razliku od drugih EU zemalja gde je najlakše putovati vozom, hrvatske železnice će vas lako zbuniti i bolji odabir je autobus.

Najgora je situacija sa železničkom vezom na jugu Jadrana. Kao rešenje predlažu odličnu autobusku mrežu i nekoliko prevoznika čiji autobusi voze svaki čas, voze brže od voza, a povezuju sve gradove.

Ne dirajte im u svece

U Hrvatskoj je preko 90 posto katolika i vera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mesto ima svog sveca zaštitnika i odličnu proslavu koju priređuju na dan tog sveca, procesiju i neradni dan - pa treba paziti i na radno vrijeme prodavnica.

Posebno se poštuje Gospa, a obratite pažnju na svetišta, raspela i crkve te se prema njima odnosite sa poštovanjem.

foto: Profimedia

Ne zovite Hrvatsku Jugoslavijom

Rat koji je započeo 1991. i kojim je Hrvatska stekla svoju nezavisnost još je živ u glavama mnogih, a Hrvati se posebno diče svojim domoljubljem. Kroz istoriju su često bili pod tuđom vladavinom - od mađarske, turske, austrijske, italijanske do jugoslovenske, a ako je povežete s Jugoslavijom, lako ćete im "dići živce".

Takođe, dobro je izbegavati poređenje sa Srbima, jer je to za neke još uvek vrlo osetljiva tema.

Lokalci ludo voze

Dobro je iznajmiti automobil u brojnim agencijama koje to nude, a to lako možete da napravite i online. Većina Hrvata vozi automobile s ručnim menjačem, pa ako želite automatik to morate posebno da naglasite. Vožnja s mobilnim telefonom je zabranjena i novčano kažnjiva.

Možete voziti sa dozvolom zemlje iz koje dolazite, te pasošem do šest meseci boravka u zemlji, a nakon toga je potrebno polagati vozački ispit u Hrvatskoj. Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa je dobro paziti u saobraćaju.

Posetite ostrva

Ostrva su nešto što svakako vredi posetiti u Hrvatskoj, a najbolji način da dođete na njih je malim brodićima koje možete iznajmiti, ili pak s trajektom ili katamaranom.

Pre nego što krenete na put, proverite raspored Jadrolinije i drugih prevoznika, jer su neke linije vrlo retke, pa je bolje koristiti se lokalnim kompanijama mesta u kojem se nalazite.

foto: Profimedia

Pazite gde se razgolićujete

Ako ste u iskušenju da skinete gornji dio bikinija - slobodno! Velik broj kupača na hrvatskim plažama su nudisti, posebno u usamljenim uvalama. Na gradskim plažama se takođe možete kupati u toplesu, no pripazite gde hodate obnaženi - nemojte to činiti u Vrbniku na Krku, ili uopšte u blizini crkvi.

Ne obilazite u podne i u gužvama

Većina turista pohrlit će na slavne zidineDubrovnika tačno u podne, priključujući se masi turista. To baš i nije najpametnije, s obzirom da su zidine visoke, kao i temperature koje mogu izazvati vrtoglavice.

Pazite na mine

Iako je većina zemlje slobodna od mina, pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti zemlje, na primer u područjima istočne Slavonije, u Brodsko-posavskoj županiji, zaleđu Zadra. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pažnju na zastave s lobanjom koja se nalazi u obrnutom prekriženom trouglu, što je i internacionalni znak za mine.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.