OVO JE NAJVEĆI ŠVERCER CIGARETA NA BALKANU: Uzima neverovatne pare, a ko je i sa kim radi Dauti Kurtalji?
Foto: Fonet

albanac nastanjen u zagrebu

OVO JE NAJVEĆI ŠVERCER CIGARETA NA BALKANU: Uzima neverovatne pare, a ko je i sa kim radi Dauti Kurtalji?

Kurtalji ima važne igrače u Beogradu i Novom Sadu, kojima je po kamionu plaćao 183.000 evra da bi mu robu zaduženu na firme, na crno davali da je on dalje ilegalno prebaci u Rumuniju

Objavljeno:

Srpska policija je prošlog meseca uhapsila 16 beogradskih carinika zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za 11,5 miliona evra. Treće osnovno tužilaštvo im na teret stavlja da su počinili krivično delo nesavestan rad u službi zbog sumnje da su skoro godinu dana cigarete uvezene iz inostranstva fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.

Srpska policija je slavodobitno saopštila “da je ponovo pokazala odlučnost u suzbijanju korupcije, sive ekonomije i kriminala. Godinu dana intenzivnog rada pripadnika Uprave kriminalističke policije dalo je rezultate, značaj akcije je višestruk.

Osim hapšenja osumnjičenih, sprečeno je i dalje nanošenje štete budžetu Srbije i nastavak krađe više miliona evra od građana”. Akcija kodnog naziva “Nikaragva”, međutim, nije uvezala ključnu kariku u lancu, a to je ko stoji iza ovog šverca cigareta.

“Ekspres” je višenedeljnim istraživanjem došao do imena – to je Dauti Kurtalji zvani Alija, Albanac poreklom iz Makedonije, državljanin Hrvatske, nastanjen u Zagrebu.

Dauti Kurtalji je zvanični distributer dva brenda cigareta “marble” i “ašima” koje se proizvode u tvornici duvana Sarajevo. Roba se iz fabrike legalnim putevima prevozi u Crnu Goru, tačnije u Bar. Uvoz robe obavlja špediterska firma “Atlant šped” iz tog grada, čiji je vlasnik Dragan Vujačić.

foto: Fonet

Vujačiću je u crnogorskom Višem sudu suđeno za šverc cigareta “laki strajk” i “marlboro” 2005. godine, ali je osam godina kasnije oslobođen optužbi. Cigarete se potom legalno izvoze iz Crne Gore u Srbiju, gde su kao krajnji korisnici navedena diplomatska predstavništva u zemlji i strane organizacije, da se ne bi platila akciza i porez. Taj posao odrađivali su carinici, ali sumnjivo je bilo to što je u Srbiju stizala mnogo veća količina cigareta nego što su realne potrebe ambasada i stranih predstavništava u zemlji.

Nakon što srpski carinici rascarine robu, tovari cigareta voze se kamionima do granice sa Rumunijom, odakle su ilegalnim kanalima ubacuju u dalju prodaju.

Sva roba koja je 2016. i 2017. godine stigla u Beograd i Novi Sad preko djuti-fri firme “Olimpik šped” i Koko šoping” pripada Kurtaljiju. Prema podacima do kojih je došao Ekspres, Kurtalji ima važne igrače u Beogradu i Novom Sadu, kojima je po kamionu plaćao 183.000 evra da bi mu robu zaduženu na firme, na crno davali da je on dalje ilegalno prebaci u Rumuniju.

U 2016. godini i za pet meseci ove godine u Srbiju je ušlo 50 kamiona sa po hiljadu i dvesta kartona cigareta. Procena je da po kamionu ima 360.000 evra zarade.

(Espreso.co.rs/Ekspres.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.