SKANDAL U HRVATSKOJ ZBOG UDŽBENIKA ZA 6. RAZRED: Pogledajte kako je prikazan MUŠKI POLNI ORGAN, a kako ŽENSKI
Foto: Printscreen/Facebook/Zlata Đurđević

NACIJA NA NOGAMA

SKANDAL U HRVATSKOJ ZBOG UDŽBENIKA ZA 6. RAZRED: Pogledajte kako je prikazan MUŠKI POLNI ORGAN, a kako ŽENSKI

Radi se o teškom napadu na ljudsko dostojanstvo koji se provodi sistemski i institucionalno

Objavljeno:

Udžbenik iz prirode za 6. razred osnovne škole u Hrvatskoj "Priroda 6", koji izdaje Školska knjiga, u lekciji o polnim organima ljudi celokupno opisuje muške polne organe, navodeći penis kao spoljni deo polnih organa, dok je kod opisa ženskih polnih organa vulva potpuno zanemarena, i na crtežu i u tekstu.

Udžbenik iz prirode, Udžbenik
foto: Printscreen/Facebook/Zlata Đurđević

- Razlog je jasan. Ženski polni organ je sramota, ne treba ga spominjati ni crtati. Devojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su potčinjene i podređene, naučiti nesigurnosti i neslobodi, a dečake da su slobodni, dominantni i polno, a onda i ljudski superiorni te da "žene imaju samo unutrašnje polne organe“, kako je odgovorio moj sin - stoji u prijavi za diskriminaciju i mizoginiju koju je na adrese tri pravobranilaštva uputila prof. Zlata Đurđević s Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, piše "Jutarnji list".

Udžbenik iz prirode, Udžbenik
foto: Printscreen/Facebook/Zlata Đurđević

O muškarcima sve, o ženama tek toliko

U udžbeniku iz prirode u šestom razredu osnovaca u Hrvatskoj, kojem su autori jedan muškarac i šest žena, navodi Đurđević, stoji kako ženske polne organe čine jajnici, jajovodi, maternica i vagina, dok muške polne organe čine dva testisa, dva semeno-voda, mokraćno-polna cev i polni ud ili penis. Pri tome je, nastavlja, za polni ud u radnoj svesci izričito navedeno da se radi o spoljnom organu muškog polnog sastava.

Udžbenik iz prirode, Udžbenik
foto: Printscreen/Facebook/Zlata Đurđević

- Na slici 5.13 na stranici 79. udžbenika, na kojoj su nacrtani ženski polni organi, na mestu vulve je praznina. Vulva je izbrisana iz gradiva i negira se ne samo da je deo ženskog polnog sastava i spoljni ženski polni organ, već je i vizualno izbrisana. Reč vagina se takođe ne spominje. Mogu samo zamisliti kako se osećaju uplašene devojčice gledajući dve slike "muške piše" u svoj svojoj veličanstvenosti, dok se pitaju "a gde je moja pi*a?" - piše u prijavi prof. Đurđević te nastavlja kako je u šestom razredu mizoginija kroz prezir, ponižavanje i polnu diskriminaciju devojčica totalna i postavlja čvrste temelje za njihovu rodnu ulogu i buduću rodnu diskriminaciju i rodno nasilje.

"Napad na ljudsko dostojanstvo"

Udžbenik iz prirode, Udžbenik
foto: Printscreen/Facebook/Zlata Đurđević

- U osmom, pak, razredu tako velikoj deci ipak više ne možemo negirati postojanje ženske "pi*e“, i učimo ih da iako je ona sramna i da je se trebaju stideti, ipak postoji, što naravno ne umanjuje stid žena. Naravno, seksistička edukacija se nastavlja i tada se već internalizovani osećaj stida devojčica zbog toga što imaju vulvu simbolizuje i kroz učenje i crtanje "stidnice". Da, stidnice! To je naziv kako se vulva, ženski polni organ, naziva u drugim nastavnim materijalima ili u biologiji za 8. razred. Nema drugog objašnjenja za negiranje postojanja spoljnog ženskog polnog organa vulve ili njeno nazivanje sramotnim, patrijarhalnim i mizoginim izrazom u 21. veku - piše prof. Đurđević u zahtevu pravobranilaštvu da pregledaju nastavne materijale za osnovnu i srednju školu te da uklone ovaj teški oblik diskriminacije i degradacije žena kroz oblikovanje njihovih rodnih uloga u duhu stida što su žene.

- Radi se o teškom napadu na ljudsko dostojanstvo koji se provodi sistemski i institucionalno - zaključuje ona, piše "Jutarnji list".

Bonus video: ZA OVAJ POSAO VAM NE TREBA NI SREDNJA ŠKOLA, A PLAĆEN JE ODLIČNO! Suvlasnica kompanije: Prijava je jednostavna, potražnja ogromna

01:30

ZA OVAJ POSAO VAM NE TREBA NI SREDNJA ŠKOLA, A PLAĆEN JE ODLIČNO! Suvlasnica kompanije: Prijava je jednostavna, potražnja ogromna

(Espreso/Jutarnji list/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.