75:75! Kontroverzni ministar se provukao, niko nema većinu!
Foto: Beta

Hrvatski sabor glasao

75:75! Kontroverzni ministar se provukao, niko nema većinu!

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je inicijativa SDP-a za opoziv ministra finansija Zdravka Marića običan pamflet i da nije potkrepljena činjenicama
Objavljeno: 13:09h

U Hrvatskom saboru danas je dan za glasanje o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću, koji ima punu podršku premijera Andreja Plenkovića, alii zbog kojeg je manja članica vladajuće koalicije Most napustila vlast, što je aktuelnu vladu dovelo u tešku krizu.

Jučerašnja parlamentarna rasprava o opozivu Marića, ali i drugim aktuelnim problemima koje je prouzrokovala kriza vlasti, pa i o raspisivanju novih vanrednih parlamentarnih izbora, trajala više od 17 sati.

Most podneo zahtev za raspuštanje Sabora!

Inicijativu za opoziv Marića podnela je najuticajnija opozicija SDP koja smatra da je ministar finansija izgubio kredibilitet i mogućnost obavljanja dužnosti ministra zbog povezanosti sa stanjem koje je dovelo do propasti Agrokora.

foto: Beta

Hrvatski sabor danas nije podržao predlog opozicije da se izglasa nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću, a glasanje je pokazalo da zasad niko nema parlamentarnu većinu od 76 poslanika.

Za opoziv Marića koji je zbog krize u Agrokoru inicirala opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) glasalo je 75 poslanika, a isto toliko ih je bilo protiv.

foto: Beta

Poslanici su se izjašnjavali pojedinačno, prozivkom. Smenu Marića podržao je i Most, a iako su najavljivali da će imati većinu od 76 poslanika za opoziv ministra za kojeg tvrde da je u sukobu interesa zbog Agrokora, to se nije dogodilo.

Petrov je najavio da će posle glasanja o Mariću krenuti prikupljanje potpisa podrške za inicijativu Mosta o raspuštanju Sabora.

foto: Beta

Inicijatori opoziva tvrde da imaju 77 potpisa za smenu Marića.

U međuvremenu, poslanički klub Mosta je stavio u saborsku proceduru predlog za raspuštanje Sabora jer smatraju da su izbori najpoštenije rešenje ako vlada nema poverenje većine saborskih zastupnika.

Upitan da komentariše eventualno raspisivanje novih parlamentarnih izbora, premijer Plenković je novinarima juče rekao da su svi konci u njegovim rukama.

foto: Beta

S druge strane, predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je za sutra na konsultacije šefove svih poslaničkih grupa.

Plenković: Priča o opozivu je običan pamflet

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je inicijativa SDP-a za opoziv ministra finansija Zdravka Marića običan pamflet i da nije potkrepljena činjenicama.

- Neke stranke i poslanici želeli su da stvore utisak u javnosti da je Marić za nešto kriv. Kao pravnik i političar nikada neću dozvoliti takvu vrstu diskvalifikacija. Marić je vrlo stručan ministar koji je doprineo smanjenju javnog duga i deficita, te rastu BDP-a - rekao je Plenković na današnjoj sednici Vlade.

foto: Beta / Damir Senčar

On je bivšim koalicionim partnerima - koaliciji Most poručio da "nemaju pojma šta znači lojalnost", preneli su hrvatski mediji.

- Marića bih branio i da je bio Mostov ministar - rekao je Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković 27. aprila je razrešio dužnosti tri ministra koalicije Most Slavena Dobrovića, Antuna Šprlju i Vlahu Orepića, jer su na sjdnici Vlade glasali protiv poverenja Mariću.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.