UKOLIKO PLANIRATE DA PUTUJETE U HRVATSKU, OVO MORATE DA ZNATE! Menja se način naplate PUTARINE
Granica, Foto: Tamara Trajković

putovanje

UKOLIKO PLANIRATE DA PUTUJETE U HRVATSKU, OVO MORATE DA ZNATE! Menja se način naplate PUTARINE

Važna informacija za sve koji putuju u Hrvatsku

Objavljeno:

Hrvatske autoceste (HAC) su objavile da su za izvođača novog sistema naplate putarina i nabavku rezervne opreme izabrale ponudu zajednice ponuđača u kojoj su slovački SkyToll i češki TollNet, koji su ponudili cenu od 79,9 miliona evra (bez PDV-a), s rokom završetka dve godine od sklapanja ugovora.

U postupku pregleda i ocene odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda Zajednice ponuđača SkyToll, a. s. Bratislava, Slovačka, i TollNet a.s, Prag , Češka, s cenom ponude bez PDV u iznosu od 79,91 milion evra s rokom dovršetka radova od 24 meseca od sklapanja ugovora“, navodi se u saopštenju, prenose hrvatski mediji.

Inače, HAC je početkom prošle godine objavio tender.

Koristiće se dve tehnologije

Iz HAC-a podsećaju da će novi sistema naplate putarine koristiti dve postojeće i u svetu proverene tehnologije – DSRC tehnologiju (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu korisnicima ENC uređaja; te ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih tablica vozila) za naplatu povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja putarine svih vozila.

Novi sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila, odnosno nema zaustavljanja na naplati čime se povećava protočnost, ističu iz HAC-a.

Bonus video:

01:28

ANKETA: Šta građani kažu o poskupljenju putarine (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Blic Biznis/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.