KOD KOMŠIJA ĆE SUTRA NA SNAZI BITI CRVENI METEOALARM: Stiže JAKO NEVREME sa GRMLJAVINOM
Pljusak, Foto: Beta / Dragan Gojić

SPREMA SE NEVREME

KOD KOMŠIJA ĆE SUTRA NA SNAZI BITI CRVENI METEOALARM: Stiže JAKO NEVREME sa GRMLJAVINOM

Hrvatsku danas i sutra očekuje veliko nevreme

Objavljeno:

Hrvatsku danas i sutra čeka vreme koje je, piše DHMZ, 'opasno' i 'izuzetno opasno'.

Za danas je za riječku regiju izdato narandžasto upozorenje, koje označava da je vreme opasno, zbog grmljavine, jakog vetra i kiše.

Za gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju na snazi je žuti alarm. 'Pomorska' Hrvatska cela je u narandžastom zbog jakog vetra.

- Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postepeno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mestimično mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom padavinom. Na zemlji će duvati umeren i jak južni i jugozapadni vetar. Na Jadranu južni vetar i na jugu u jačanju na umereno i jako, prema večeri mestimično i olujno - stoji u DHMZ-ovoj prognozi za danas.

A u petak nas čekaju još i gori vremenski uslovi.

Vreme sutra izuzetno opasno!

Splitska, riječka i kninska regija su tokom petka u 'crvenom', što označava da je vreme izuzetno opasno. U kninskoj i riječkoj regiji upozorenje je na snazi zbog grmljavine i nevremena, jačih padavina i jakog vetra, u splitskoj zbog nevremena i grmljavine i vetra. Najgore bi trebalo biti u prvoj polovini dana.

U Hrvatskoj se sutra očekuju udari vjetra do 120 km/h, moguć je grad... Gospićka i Dubrovačka regija su pod narandžastom uzbunom, Osijek, Zagrebačka i Karlovačka regija su pod žutom.

Vremenska prognoza, Pljuskovi, Grmljavina, Padavine, RHMZ
foto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

Gospićka i Dubrovačka regija su pod narandžastom uzbunom, Osijek, Zagrebačka i Karlovačka regija su pod žutom.

- U noći i ujutru naoblačenje sa zapada sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Mestimično pljuskovi mogu biti jači, posebno na Jadranu i na planinama, a moguća je i grmljavina. Posle podne sunčanije, ali i dalje ponegde sa kišom i pljuskovima. Na planinama i na Jadranu sa olujnim udarima će u drugom dijelu dana oslabiti umjeren i jak južni i jugozapadni. Temperatura na zemlji uglavnom od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C. - kaže prognoza DHMZ-a za sutra.

Povišen nivo vode

Promenljivo i nestabilno vreme u Hrvatskoj i okolini zadržaće se najmanje do kraja ove nedelje i usloviće povišene do ekstremnih vodostaja na Kupi, Savi i Dravi. Vremenske uslove za narednih nekoliko dana diktiraće veliko ciklonalno polje sa nekoliko dubokih centara u blizini Britanskih ostrva. Na prednjoj strani pomenutog ciklona nad našim regionima će i dalje pristizati nestabilan vazduh, povremeno značajna količina vlage u vidu frontalnih sistema. Brz prolazak termobaričnih dolina u mlaznoj struji na velikim visinama povremeno će inicirati jači konvektivni razvoj - saopštio je ranije ove nedelje DHMZ.

– Obilne padavine ponovo će podići vodostaje reka, na šta će uticati i priliv iz susednih zemalja. Trenutno su na snazi redovne mere zaštite od poplava na dve stanice na Savi, na Dubrovniku i Ustavnoj prevlaci. Posebno je zabrinjavajuće što u Hrvatsku stižu dva talasa obilnih padavina, prvi već večeras, drugi u nedelju - piše N1.

Pljusak
foto: Nemanja Pančić

Rumeni se i Slovenija

I u susednoj Sloveniji je situacija dramatična.

Slovenačka agencija za životnu sredinu (ARSO) izdala je crveno upozorenje za severozapad zemlje, a narandžasto za ostatak zemlje, zbog predviđenih obilnih padavina, javlja N1 Slovenija.

- Uveče i noću počeće nagli porast vodostaja reka - javljaju Slovenci.

- Za sve one koji se ne osećaju bezbedno u svojim domovima savetujemo da noć provedu na sigurnim lokacijama - kod rodbine, prijatelja ili u nekom od centara za privremeni smeštaj koje obezbeđuje Opština Tolmin - najavio je lokalni župan Alen Červ.

Snažna oluja Kiaran 'zadesila' Francusku. Olujni vetar ljulja čamce i „podiže“ more, teško da ljudi hodaju pod ovakvim naletima vetra. Oluja je srušila brojna stabla, oštetila automobile i kuće, a nažalost jedna osoba je preminula u Francuskoj. Zbog nevremena su otkazani i neki vozovi.

„Ovo je nečuveno u Francuskoj. Naša planeta je naopačke, kako je takva oluja mogla da stigne do nas? Kao da čovečanstvo plaća za ono što smo uradili“, rekao je Rojtersu čovek koji putuje iz Lila u Pariz, dodajući da je veoma zabrinut. Bez struje su milioni domaćinstava, građanima se savetuje da ostanu kod kuće, udari vetra dostižu i preko 200 km/h...

Bonus video:

01:33

SUTRA PADA TEMPERATURNI REKORD IZ 1935! Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio kakvo nas vreme čeka posle sutrašnjeg VRELOG PETKA

(Espreso/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.