POZNATI HRVATSKI NOVINAR OSUĐEN ZBOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA DECE: Nudio devojčicama PARE za NEVINOST, a kazna...
Dan Figenvald, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Dan Figenwald

jezivo

POZNATI HRVATSKI NOVINAR OSUĐEN ZBOG SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA DECE: Nudio devojčicama PARE za NEVINOST, a kazna...

Hrvatski novinar proglašen je krivim za pedofiliju i osuđen na posve malu kaznu koju je sud obrazložio

Objavljeno:

Bivši novinar Jutarnjeg lista Dan Figenvald proglašen je danas krivim za seksulano zlostavljanje i iskorištavanje dece.

Protiv njega je u novembru 2020. godine podignuta optužnica zbog počinjenja kaznenog dela mamljenja dece za zadovoljenje seksualnih potreba iz članka 161. stavka 1. Kaznenog zakona, prenosi Index.hr.

"Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je 3. novembra 2020. godine pred Opštinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1969) zbog počinjenja kaznenog dela mamljenje dece za zadovoljenje seksualnih potreba iz članka 161. stavka 1. Kaznenog zakona. Okrivljenom se podignutom optužnicom stavlja na teret da je u julu 2020. godine putem društvenih mreža stupio u kontakt sa ženskom osobom mlađom od petnaest godina i tražio od nje da se za novčanu nagradu fotografiše u neprimerenim pozama", objavio je tada DORH.

Sud je danas objavio: "Kriv je što je na i Instagramu započeo komunikaciju s detetom, nagovarao ju da se takmiči za mis sporta, govorio joj da ne bi trebala govoriti mami i tati, nagovarao ju da dođe na kasting, poslala mu je fotografije u donjem vešu, nastavio je komunikaciju do 2020. godine, govorio joj da će izgubiti nevinost, nudio novac za večere s prijateljima, zvao ju na jahtu i govorio da je tamo soba u kojoj bi mogla spavati s njenim prijateljem.

Drugoj devojci je nudio da će joj pomoći u teniskoj karijeri, da će je prijaviti za mis sporta iako je znao da nema 18 godina i nagovarao ju da stupa u seksualne odnose za novac."

Osuđen je na godinu i osam meseci zatvora, od čega će se izvršiti osam meseci zatvorske kazne, dok se ostalih godinu dana neće izvršiti, odnosno taj deo kazne je uslovan. Mora da plati trošak postupka od 500 evra, prenosi Index.hr.

"Hteo sam da vidim dokle su spremne da idu"

"Iskazima žrtava dokazani su svi navodi činjeničnog. Sud je ocenio njihove iskaze verodostojnima. Utvrđeno je da je inicirao komunikaciju i sud smatra da je znao koliko godina devojke imaju. Komunikacija je uvek započinjala na njegovu inicijativu", objavio je sud.

U obrani je Figenvald rekao da se radilo o vrsti neukusne šale i da je hteo da vidi dokle su spremne da odu. "Sud nije poverovao. Svesno je tako komunicirao devojkama u osetljivoj dobi. Na pitanje jesu li nevine dao im je savet da trebaju što pre da izgube nevinost i za to nudio 2000 kuna. To ne može biti šala", stoji u obrazloženju suda.

Svedoci su tokom suđenja govorili da se on uvek neobično šali i da je kroz godine uvek dovodio djevojke na razne pozicije, ali da se nikada ovako nešto nije dogodilo.

"Sve je ostalo na namamljivanju i poticanju, zato je primenjen institut ublažavanja kazne. Na blažu kaznu je uticala i njegovo izvinjenje kao i činjenica da je otac maloletnog deteta", objavio je sud.

Jutarnji nakon hapšenje: Osumnjičeni nije naš zaposlenik, bezrezervno se zgražamo

Nakon što je 2020. godine objavljeno da je Figenvald uhapšen, Jutarnji list objavio je tekst pod naslovom "Komentar glavnog urednika Jutarnjeg lista: Dostojanstvo žrtve važnije je od znatiželje", u kojem glavni urednik Jutarnjeg piše da iz obzira prema žrtvi dve nedelje nisu informisali javnost o tome da je njihov novinar osumnjičen za iskorištavanje dece.

"Zgražanje nad nasiljem logično je i očekivano, posebno ako je žrtva dete mlađe od 15 godina, nemoćna osoba ili osoba s invaliditetom. U tom kontekstu, razumljiv je i interes javnosti za takva zlodela, za tačne podatke, za identitet nasilnika, pa i za osobe tek osumnjičene za nasilje, uz presumpciju nevinosti do pravomoćne osude.

No, izvešćujući o tome, kao i o bilo kojoj kriminalnoj radnji, mediji u prvom planu moraju imati žrtvu, njenu zaštitu, prava i interese, te ih pretpostaviti interesima javnosti, a naročito nečijoj znatiželji.

Ovo pišem isključivo stoga što se posljednjih dana u delu medija i kroz društvene mreže nameće pogrešni zaključak da Jutarnji list s određenom namerom krije identitet osumnjičenog za pedofilske radnje jer se radi o reporteru naše redakcije.

Kao što smo izvestili, osumnjičeni nije novinar Jutarnjeg lista već jedan od većeg broja povremenih spoljnih suradnika. Nad svim onim za što se sada sumnjiči bezrezervno se zgražamo jednako kao i čitava javnost te se nadamo da će istraga i proces dovesti do pravedne presude. Poslednje 22 godine Jutarnjeg lista jasno su svedočanstvo o profesionalnosti, etičkim i verodostojnim standardima ove redakcije."

Bonus video:

02:23

ZBOG LAJKOVA RODITELJI IZLAŽU DECU UŽASNOJ OPASNOSTI! Manijaci skrinšotuju gole slike dece i PRODAJU pedofilima za mizaran novac!

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.