POZNATI LEK NESTAJE SA RAFOVA, POVLAČI SE SA TRŽIŠTA: Stručnjaci sumnjaju na JEDNU STVAR
Apoteka, Foto: Profimedia

nova zabrana?

POZNATI LEK NESTAJE SA RAFOVA, POVLAČI SE SA TRŽIŠTA: Stručnjaci sumnjaju na JEDNU STVAR

Navedeni postupak povlačenja leka se sprovodi zbog opravdane sumnje?

Objavljeno:

Poznati lek povlači se sa tržišta u Hrvatskoj zbog sumnje u njegov kvalitet. Prema navodima hrvatskih medija, postoji mogućnost nedaekvatnog spoljnog obeležavanja leka, tako da se lek ne prodaje po onoj jačini po kojoj pravljen.

Kompanije Medical Intertrade d.o.o. i Pharma One d.o.o, distributeri leka Benzetacil 2.400.000 UI polvo i dissolvente para suspension iniectable, (bencilpenicilla benzatina), pakovanje koje čini 1 bočica i 1 ampula sa rastvaračem, u saradnji sa Agencijom za lekove Medical Product povlače seriju T008 predmetnog leka.

Navedeni postupak povlačenja leka se sprovodi zbog sumnje na nedostatak kvaliteta u vezi sa mogućnošću pogrešnog obeležavanja spoljnog pakovanja leka, gde postoji mogućnost da je lek označen jačinom od 1.200.000 IU umesto ispravne jačine od 2.400.000 IU.

Lekovi
Lekovifoto: Profimedia

Budući da nijedan lek sa aktivnom supstancom benzilpenicilinbenzatin nije odobren za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj, navedeni lek se nabavlja postupkom vanrednog uvođenja na osnovu izjave zdravstvene ustanove o potrebi nabavke leka ili za nužne slučajeve lečenje na individualni recept.

HALMED podseća da su zdravstveni radnici dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno dejstvo leka, kao i nedostatke u kvalitetu leka. Pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog dejstva leka mogu neželjeno dejstvo prijaviti i direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svako neželjeno dejstvo koje primete, jave lekaru ili farmaceutu za savet kako da nastave terapiju.

Bonus video:

02:17

KORISTE LEK ZA DIJABETES DA BI MRŠAVILI, PACIJENTI OSTAJU BEZ TERAPIJE Bojana Marković: Nekoga ovo može da košta i života

(Espreso/ B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.