SUMORNE PROGNOZE NAUČNIKA: Svedoci smo kritičnog događaja u promeni SVETSKE KLIME, počela da slabi GOLFSKA STRUJA
Foto: Nebojša Mandić

pret li nam prirodna katastrofa?

SUMORNE PROGNOZE NAUČNIKA: Svedoci smo kritičnog događaja u promeni SVETSKE KLIME, počela da slabi GOLFSKA STRUJA

Oslabljena Golfska struja bi takođe dovela do podizanja nivoa mora na atlantskoj obali SAD

Objavljeno:

Cirkulacija Atlantskog okeana koja održava Golfsku struju, zbog koje mnogi delovi zapadne Evrope i istočne Severne Amerike imaju umereniju i topliju klimu, na najslabijem je nivou u poslednjih hiljadu godina, i zbog toga postoji mogućnost da se klima ovog dela sveta potpuno promeni.

Da golfska struja slabi, pokazalo je i najnovije istraživanje Okeanografskog instituta iz američkog grada Vuds Hous, pisao je LiveScience.

- Prenos vode Golfskom strujom kroz Floridski moreuz usporilo je za 4 odsto tokom poslednje 4 decenije, sa 99 odsto šansi da ovo slabljenje nije slučajno – navodi se u saopštenju Instituta.

Šta je golfska struja?

Golfska struja je morska struja u severnom Atlantiku. Golfska struja je poput džinovskog grejača, zbog čega veliki delovi zapadne Evrope, kao što su Engleska, Irska, Skandinavija, imaju mnogo topliju klimu nego što bi se očekivalo zbog njihove severne lokacije.

Golfska struja transportuje 100 puta više vode od svih reka na svetu zajedno. On prenosi preko 5 petavata snage, što je više snage od 1.000.000.000 prosečnih nuklearnih elektrana koje proizvode.

Golfska struja je dobila ime po Bendžaminu Frenklinu, jer prenosi toplotu iz Meksičkog zaliva u Evropu. U 16. i 17. veku zvali su ga i „Bahamski kanal“. Poznat je i naziv "Florida struja".

Golfska struja nastaje u Meksičkom zalivu. Južna ekvatorijalna struja se uliva u Meksički zaliv i nastavlja se ka severoistoku kao Golfska struja. Na stvaranje nove struje u velikoj meri utiču faktori kao što su razlika u koncentraciji soli i temperatura vode u karipskom i atlantskom moru, kao i Koriolisova sila zemaljske kugle.

Sumorne prognoze

U narednim decenijama moguć je raspad ključnog sistema okeanskih struja ukoliko čovečanstvo nastavi da u atmosferu emituje zagađenje koje zagreva Zemlju, upozoravaju naučnici. Ovakav scenario mogao bi katastrofalno da utiče na globalnu klimu i "uticao bi na svaku osobu na planeti", piše CNN.

U istraživanju koje je objavljeno u julu mesecu u magazinu Nature tvrdi se da bi Atlantska meridijanalna cirkulatorna struja (AMOC) - čiji deo je Golfska struja - mogla da se raspadne sredinom ovog veka, a možda čak već i 2025. godine.

AMOC je kompleksna mreža struja I funkcioniše kao džinovska transportna traka. Ona "prebacuje" toplu vodu iz tropskih krajeva prema severu Atlantskog okeana, gde se ova voda hladi, postaje slanija i tone dublje u okean, pre nego što krene na jug.

Igra ključnu ulogu u klimatskom sistemu, pošto pomaže pri regulisanju globalnih šablona vremena. Njeno gašenje bi moglo da ima brojne negativne posledice po prirodu i ljude, među kojima su ekstremne zime na severu i porast nivoa okeana i mora, koje bi uticalo na delove Evrope i SAD, kao i pomeranje monsuna u tropskim krajevima.

U velikoj meri bi poremetio kiše od kojih zavise usevi i milijarde ljudi u Indiji, Južnoj Americi i zapadnoj Africi. Došlo bi do povećanog broja oluja i pada temperatura u Evropi i podizanja nivoa mora na istočnoj obali Severne Amerike. Takođe bi dodatno dovelo u opasnost opstanak Amazonije i antarktičke ledene ploče.

„Mislim da treba da budemo veoma zabrinuti. To bi bila veoma velika promena. Golfska struja nije prekidana već 12.000 godina“, naveo je prof Peter Ditlevsen sa Univerziteta u Kopenhagenu, piše Gardijan.

Već godinama naučnici upozoravaju na nestabilnost ove struje, kako se klimatska kriza ubrzavala i pretila uništenju ravnoteže temperature i slanosti vode od kojih zavise ove struje.

Bonus video:

03:08

POLARNI CIKLON

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.