Od svih srpskih vladara, samo trojica NISU BILI CRNOGORCI! (FOTO) (VIDEO)
Foto: wikipedia / public domain, Profimedia, Dragana Udovičić

uvek na vrhu!?

Od svih srpskih vladara, samo trojica NISU BILI CRNOGORCI! (FOTO) (VIDEO)

Uvidom u istoriju srpskih vladara i dinastija lako se može doći do činjenica da je Crna Gora oduvek bila rasadnik srpskih vođa
Objavljeno: 23:22h

3. Dinastija Obrenovića

Obrenovići su bili srpska vladarska dinasija koja je vladala u periodu od 1815. do 1903. godine (osim tokom vladavine Ustavobranitelja, od 1842. do 1858. godine). Preci Obrenovića su se potiču od plemena Banjana iz Stare Hercegovine - zapadni deo današnje Crne Gore. Prema predanju, oko 1700. godine doselili su se iz sela Koprivice u Brusnicu kod Gornjeg Milanovca.

foto: wikipedia / public domain

Rodonačelnik dinastije bio je knez Miloš Obrenović, a poslednji vladar kralj Aleksandar Obrenović. Jedan od njenih najznačajnijih predstavnika, ujedno i najznačajnijih i najprosvećenijih vladara Srbije bio je knez Mihajlo Obrenović.

Miloš se hrabro borio u Prvom srpskom ustanku i, zbog zasluga, stigao do zvanja vojvode. Nakon sloma ustanka 1813, kao jedan od malobrojnih vojvoda koji su ostali u Srbiji, zadobio poverenje naroda. Zbog sve jačeg terora Turaka nad srpskim narodom stao je na čelo Drugog srpskog ustanka, koji je podigao u Takovu na Cveti 23. aprila 1815. godine.

Za vreme vladavine Obrenovića Srbija je, na Berlinskom kongresu 1878. godine, stekla nezavisnost od Turske carvine, a zatim od 7. marta 1882. od kneževine je postala kraljevina.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.