ČEKA SE NATO: Požar na Luštici se ne smiruje, kod Zabrđa ugrožene kuće!
Foto: EPA/Boris Pejovic

SPASAVANJE U TOKU

ČEKA SE NATO: Požar na Luštici se ne smiruje, kod Zabrđa ugrožene kuće!

U ponedeljak je zbog opasnosti od požara sa Ponte Veslo evakuisano oko 80 meštana i turista od kojih su se neki potom vratili

Objavljeno: 16:40h

Veliki požar koji je u ponedeljak izbio na poluostrvu Luštica i dalje pravi probleme vatrogascima, ali je pod kontrolom. U Crnoj Gori i dalje gori nekoliko požara, a, prema izveštajima, najkritičnije stanje je u selu Đuraševići, kod Tivta. Veliki požar koji je u ponedeljak izbio na poluostrvu Luštica i dalje pravi probleme vatrogascima, ali je pod kontrolom.

15:52 - Kako javlja Radio Jadran, trenutno je najktiričnija situacija kod naselja Zabrđe gde se vatra primakla kućama. Ipak, još nema potrebe za evakuacijom stanovništva, kaže komandir DVD Krtoli, Stefan Kostić. On navodi da do 16 h očekuje da će na aerodrom Tivat sleteti avioni koji bi trebalo da pruže pomoć pri gašenju, ali nije znao da kaže o kakvim je avionima reč i kakvu će pomoć pružiti, da li u opremi ili konkretno pri gašenju.

15.30 - Zbog požara širom centralnog i primorskog dela zemlje, premijer Duško Marković zakazao je za večeras sednicu Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbednosnih službi. Za sada nema podataka o šteti, niti informacija šta su uzroci učestalih požara, a pojedini vatrogasci sumnjaju da su neki bili podmetnuti.

12.15 - U toku je evakuacija Krašića, javlja reporter N1 koji je na terenu.

11.56 - Vatra je zahvatila najvišu tačku Luštice, Obosnik, gde se nalaze repetitori tako da na nekim delovima poluostrva nema signala mobilne telefonije. Vatrogasci su angažovani na sprečavanju širenja požara u naselju Krašići, iznad koga se i nalaze repetitori.

10:00 - U selu Đuraševići kod Tivta vatra je prodrla do sela, a vatrogasci pokušavaju da spasu kuće meštana.

Sve raspoložive snage tivatskih i vatrogasaca iz severnih gradova koji su došli u pomoć, kao i dobrovoljaca su na terenu i vatrogasci vode bitku za spas svake kuće pojedinačno.

8:00 - Mesta na kojima je izbio požar su i dalje aktivna, međutim gašenje vatre umnogome olakšava i to što je vetar prestao da duva.

foto: EPA/Boris Pejovic

Požar u mestu Bigova je pod kontrolom.

Hercegnovski vatrogasci na Ponti Veslo gase požar koji se primakao kućama, ali prema rečima načelnika Službe zaštite i spašavanja Zlatka Ćirovića, one nisu ugrožene.

U ponedeljak je zbog opasnosti od požara sa Ponte Veslo evakuisano oko 80 meštana i turista od kojih su se neki potom vratili.

7:00 - Situacija u Begovićima je bolja nego u ponedeljak. "Pomažu nam i meštani, ne samo u gašenju nego i u obaveštavanju o pojavi požara”, kaže Ćirović.

Oko 30 dobrovoljaca iz Herceg Novog aktivno se uključilo u gašenje požara.

Čeka se pomoć NATO

Crna Gora je zatražila međunarodnu pomoć, pa u MUP-u očekuju da će ona stići tokom dana.

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u gašenju požara, slanjem kanadera.

Iz tog saveza su rekli da su crnogorske vlasti uputile zahtev za pomoć, tražeći jedan kanader, u znak podrške naporima Crne Gore da se izbore s požarima koji bukte u toj zemlji.

- To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije. Zahtev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje poseduju takav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može pomoći, crnogorske vlasti će s njom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći - rekao je predstavnik NATO.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.