PROLEĆNI DANI BIĆE ZAMENJENI JAKIM NEVREMENOM: Evo ŠTA će CIKLON sa Mediterana doneti
Grmljavina, Foto: Tanjug

Prognoza vremena

PROLEĆNI DANI BIĆE ZAMENJENI JAKIM NEVREMENOM: Evo ŠTA će CIKLON sa Mediterana doneti

Snažno nevreme zadesiće Crnu Goru od subote 10. februara 2024. godine

Objavljeno:

Nakon dužeg perioda vedrog i veoma stabilnog vremena, uz pravo prolećno vreme, Crnu Goru uskoro očekuje preokret vremena. Nakon dugotrajnog delovanja anticklona i visokog vazdušnog pritiska, Crna Gora je pod uticajem delovanja snažnog ciklona sa Atlantika, što je dovelo do naoblačenja, ali i jačanja južnog vetra.

Tokom vikenda se očekuje formiranje i sekundarnog ciklona iznad Đenovskog zaliva, što će Crnoj Gori narednih dana doneti veoma burne vremenske prilike.

Širom Crne Gore u subotu će biti oblačno sa kišom, a više padavina očekuje se posle podne i uveče.

Kiša
Kišafoto: PrintScreen/ Facebook/ BiH meteo

U noći između subote i nedelje i u nedelju cela Crna Gora biće pod snažnim oblačnim sistemima sa veoma obilnom kišom, uz veoma intenzivne pljuksove sa grmljavinom.

Biće i grmljavinskih oluja. Grmljavinski procesi zahvatiće veći deo zemlje, a najintenzivniji biće u južnim, centralnim i zapadnim predelima, kao i na primorju.

Očekuje se da tokom vikenda padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, na jugu, jugozapadu i zapadu i preko 100 litara, a lokalno i preko 150-200 litara po kvadratnom metru.

Očekuje se nagli rast tokova i postojaće opasnost od urbanih poplava i bujica, ali i odrona.

Tokom vikenda će duvati veoma jak južni vetar, povremeno uz olujne udare od 100 km/h.

Olujno jugo na Jadranu stvaraće višemetarske talase, koji će plaviti priobalna područja.

Oluja
Oluja

Ogroman oprez zbog vrlo obilnih padavina i nevremena biće potrebna u saobraćaju.

Inače, zbog toga što će se Crna Gora nalaziti u prednjem delu ciklona i u sistemu veoma snažnog strujanja, biće veoma toplo, uz temperature iznad 10°C, na jugu i iznad 15°C. Vrlo toplo sa temperaturam au plusu biće i na najvišim planinama, uz kišu, tako da će se nastaviti katastrofalna situacija ove zime sa snežnim pokrivačem, a snega može biti tek iznad 2000 metara nadmorske visine.

Južna strujanja doneće i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će kiša biti prljava.

Kiša će padati i tokom ponedeljka, ali sledi postepeno smirivanje vremena, a u utorak i stabilizacija, ali i pad temperature. Sneg se očekuje na planinama severnih predela Crne Gore.

Osim Crne Gore, na udaru obilnih padavina i grmljavinskih oluja, ali i jakog južnog vetra tokom vikenda naći će se i hrvatsko primorje, naročito Dalmacija i to posebno jug Dalmacije, kao i Hercegovina.

I dok će oblast Jadrana tokom vikenda biti pod uticajem nevremena i veoma obilnih padavina, Srbiju očekuje uglavnom suvo i veoma toplo vreme, uz jake i olujne južne vetrove i temperature i iznad 20°C.

Bonus video:

01:17

Snažno nevreme pravi haos na crnogorskom primorju

(Espreso/ Telegraf/ Đ.Đ/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.