ĐAKE U SARAJEVU UČE DA MRZE SRBE: Skandalozni udžbenici u kantonu
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

NOVI NASTAVNI PLAN

ĐAKE U SARAJEVU UČE DA MRZE SRBE: Skandalozni udžbenici u kantonu

Ministarstvo civilnih poslova ne može mnogo da učini

Objavljeno:

Učenici osnovnih škola u kantonu Sarajevo od nove školske godine učiće iz udžbenika istorije u kojima piše da su „Srbi izvršili agresiju na BiH“ i da je „Republika Srpska nastala na genocidu u Srebrenici“.

Sprovođenje novog nastavnog plana kontroliše lično premijer kantona Elmedin Konaković, koji kaže da „deca treba da nauče šta je istina“.

U novim knjigama istorije najviše mesta su dobile lekcije o "genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva", a kao isključivi krivci za ratove devedesetih označeni su Srbi. Vojnici RS označeni su kao "četnici", a njihove vođe kao "ratni zločinci".

foto: Printscreen Youtube/Sanela Prašović Gadžo

Termin „građanski rat u BiH“ je strogo zabranjen i zamenjen sa „agresija Srba u BiH“

- Naša deca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima. Trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica i neću dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH dogodio građanski rat - rekao je Konaković.

Ministarstvo civilnih poslova ne može mnogo da učini.

- Smatram da se tu radi o jasnom govoru mržnje i povratku u devedesete godine prošlog veka - rekao je zamenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević.

Bonus video

DETE HEROJ: Zoran Đorđević posetio malog Tadiju

(Espreso.co.rs/ Nacionalist.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.