TRAGEDIJA U SARAJEVU! Umrla tromesečna beba koju su tek stavili u Dom za nezbrinutu decu
Beba, Foto: RINA

bih

TRAGEDIJA U SARAJEVU! Umrla tromesečna beba koju su tek stavili u Dom za nezbrinutu decu

Beba koju su oduzeli ocu, a nisu dali majci, umrla je u Sarajevu

Objavljeno:

Tromesečna devojčica preminula je u Domu za decu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, u Sarajevu, 22. februara u večernjim satima, a advokatica majke tvrdi da je dete, osam dana pred smrt, oduzela socijalna radnica zbog nasilja u porodici.

Advokatica Alma Biberović, koja je pravna zastupnica majke Amine Zijadić, tvrdi da ova priča počinje u noći 14. na 15 februar.

Ona je rekla da otac devojčice majci neko vreme nije dopuštao da uđe u kuću u kojoj su zajedno živeli, pa samim tim joj nije dopuštao ni da vidi kćerku. Majka se obratila Službi za socijalni rad i Policijskoj stanici, ali nije uspevala da ostvari kontakt ili vidi devojčicu.

Bosanska policija
Bosanska policijafoto: Profimedia

Tog 14. februar uveče, Amina, majka devojčice, obaveštena je od policijskih službenika da je njen suprug priveden jer je pretukao bivšu suprugu. Tada su joj rekli da je devojčica bila s njim i pozvali je da je preuzme.

"Međutim, nakon dužeg čekanja na ulici ispred kuće, iz kuće su izašli policijski službenici, dežurna socijalna radnica i njen suprug, otac devojčice, noseći bebu u nosiljci, uz saopštenje od strane dežurne socijalne radnice da bebu ipak neće predati njoj kao majci, nego da će bebu smestiti u 'Dom za decu bez roditeljskog staranja' u Sarajevu", rekla je advokatica Biberović za Avaz.

Kako je rekla, oduzimanje devojčice od majke i njen smeštaj u Dom na Bjelavama bili su protivzakoniti i nije jasno na osnovu čega je devojčica oduzeta.

"Porodični zakon Federacije Bosne i Hercegovine, članom 147. u stavu 2. jasno propisuje da će organ starateljstva odluku o smeštaju deteta i poveravanju njegovog čuvanja i odgoja drugoj osobi ili ustanovi doneti bez pristanka roditelja ako su oni odsutni, sprečeni ili nesposobni starati se o detetu, a nisu poverili čuvanje i odgoj osobi koja ispunjava uslove za staratelja", kaže advokatica.

Bonus video:

04:03

BEBA KOJOJ JE OTKRIVENA SMA DOBIĆE LEK Direktorka RFZO za Kurir TV: Samo ova komisija može da stavi taj lek na listu besplatnih

(Espreso/ Telegraf/ Avaz/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.