SARAJEVO OPET NAJZAGAĐENIJI GLAVNI GRAD U EVROPI: Prašina je stvar koja najviše ZABRINJAVA
Sarajevo, Foto: Profimedia

veliki problem

SARAJEVO OPET NAJZAGAĐENIJI GLAVNI GRAD U EVROPI: Prašina je stvar koja najviše ZABRINJAVA

Prašina, pogotovo ona ispod 2 i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava u Sarajevu

Objavljeno: 13:33h

Zagađenost vazduha u većim gradovima u BiH i dalje je veliki problem.

Vrednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih, a i dalje se mnogi kancerogeni polutanti čak i i ne mere u kontinutietu, piše Avaz.

Sarajevo je najzagađeniji glavni grad u Evropi i to jeste dramatično, ali ono što još veći problem je što znamo da problem postoji ali oni koji imaju mogućnost da ga reši ne rade to kaže Anes Podić, predsednik Udruženja “Eko akcija”, prenosi Srpskainfo.

Prema podacima Centra za zaštitu životne sredine, koji obavlja monitoring vazduha na području Zeničko-dobojskog kantona, vazduh je, iako bolji nego pre jer je stara toplana zatvorena, i dalje lošeg kvaliteta. Prašina, pogotovo ona ispod 2 i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava.

Sarajevo
Sarajevofoto: Profimedia

- Jer te čestice direktno prelaze u pluća, a one čestice ispod jedan mirkon prolaze direknto u krv gde organizam nema nikakve zaštite od takvih čestica, a ositm toga te čestice često sadrže i teške metale – organska jedinenja tako da se akumiliraju u organizmu. Znači, ne moraju vam odmah, ali naštete nam nakon određenog vremena i mogu izazvati jako velike probleme – kaže Halim Prcanović iz Instituta “Kemal Kapetanović” Zenica.

Bonus video:

06:19

VAZDUH U SRBIJI OTROVAN! ZDRAVLJE DECE SVE UGROŽENIJE? Ekolog: Država treba HITNO da uvede vanredno energetsko stanje

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.