ODIGRANO DRUGO KOLO NA FIDE GRAND PRIX TURNIRU U ŠAHU: Prvi potez odigrao ministar Vulin (FOTO)
Foto: Šahovski savez Srbije

TURNIR U BEOGRADU, 2. KOLO

ODIGRANO DRUGO KOLO NA FIDE GRAND PRIX TURNIRU U ŠAHU: Prvi potez odigrao ministar Vulin (FOTO)

Grupa D je za sada najneizvesnija

Objavljeno:

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin svečano je odigrao prvi potez na FIDE Grand Prix turniru u šahu čime je označio početak drugog kola na turniru.

Aleksandar Vulin
foto: Šahovski savez Srbije

Rezultati drugog kola: Aniš Giri i Vidit Santoš bez greške!

Posle 2 kola FIDE Grand Prix turnira, Holanđanin Aniš Giri i Indijac Santoš Gurjati Vidit ostvarili su obe pobede. Sa druge strane neprijatno iznenađenje su dva poraza na startu Aleksandra Griščuka, ruskog velemajstora koji je pre početka ovog turnira slovio za jednog od favorita.

U grupi A Amerikanac Šenklend i Rus Andrejkin su na čelu tabele sa 1,5 poenom. Sem Šenklend je belim figurama savladao Griščuka iako je crni dobro odigrao otvaranje, ali je očigledno u Beograd stigao van prepoznatljive forme. U drugoj partiji ove grupe Francuz Etjen Bakro je drugim remijem, ovoga puta belim figurama protiv Dmitrija Andrejkina, stigao do jednog poena i prilike da i u nastavku takmičenja prati vodeći dvojac.

U grupi B Aniš Giri je još jednom potvrdio da se nalazi u dobroj formi. Još jednom je Holanđanin bio kreativan i u varijanti italijanske partije pokazao teoretsku inovativnost, ali i želju za nadigravanjem koja mu je u duelu sa Nikitom Vitjugovim, donela drugi poen u Beogradu. Šampion Rusije je igrao dobro, ali su sjajne analize Girija donele prevagu. U susretu Indijca Harikrišne i Iranca Tabatabeija videli smo podelu plena koja bi mogla i jednom i drugom igraču da posluži kao stimulans za partije koje dolaze.

Aniš Giri, Nikita Vitjugov, FIDE Grand Prix turnir
foto: Šahovski savez Srbije

U grupi C Vidit Santoš Gurjati je zabeležio i drugu pobedu, ovoga puta belim figurama protiv Rusa Vladimira Fedosejeva. Indijac je poput Girija iskoristio privilegiju da u prva dva kola ima prednost prvog poteza pa će u nastavku imati zadatak da sačuva prvo mesto u grupi koje vodi u polufinale. U drugoj partiji iste grupe Aleksej Širov i Ričard Raport su remizirali što u ovom momentu najviše odgovara Viditu.

U grupi D još uvek nismo videli odlučenu partiju, ali to ne znači da nije bilo uzbuđenja. Naravno, prednjačio je Šahrijar Mamđarov koji ne podnosi dosadne pozicije. Partija u kojoj Azerbejdžanac vodio crne figure protiv Francuza Vašje - Lagrava obilovala je uzbuđenjima, ali je beli pronašao put do remija. Analize će pokazati ko je mogao više u ovom duelu. Rus Predke i Kinez Ju su remizirali čime je grupa D stekla epitet najneizvesnije kada je u pitanju konačan plasman.

U četvrtak je na programu treće kolo, početak je zakazan za 15 časova u hotelu Crowne Plaza.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.