UMRO IVAN KUČIREK, UPRAVO JE SAOPŠTENO!
Foto: Profimedia

legenda

UMRO IVAN KUČIREK, UPRAVO JE SAOPŠTENO!

Ivan je učestvovao na tri OI i čak 14 Svetskih prvenstava

Objavljeno: 10:41h

U Brnu je danas u 75. godini preminuo Ivan Kučirek, dugogodišnji češki biciklistički reprezentativac i trostruki šampion sveta u tandemu koji je učestvovao na tri Olimpijske igre i čak četrnaest svetskih prvenstava.

Bio je jedan od najuspešnijih čeških biciklista u istoriji. Njegov prijatelj Jirži Mikšik, isto tako dugogodišnji predstavnik, obavestio je javnost o Kučirekovoj smrti.

Rodom iz Breclava, Kučirek je odrastao na biciklizmu u Brnu, gde mu je trener Jaromir Žak pomogao da dođe na svetsku scenu. Kučirek je sa 16 godina osvojio prvu od jedanaest titula šampiona Češke u sprintu, a godinu dana kasnije plasirao se u četvrtfinale Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara u Tokiju.

Kučirek je najbolji rezultat u pojedinačnom sprintu postigao 1971. godine u Varezeu u Italiji, gde je osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu. U polufinalu je tesno poražen od tadašnjeg kralja sprinta Danijela Morelona.

Kučirek je na kraju bogate karijere početkom osamdesetih osvojio tri titule prvaka sveta u tandemima, zajedno sa Pavelom Martinekom, sa kojim je osvojio i dve srebrne medalje. Ima još jedno srebro u kolekciji, sa Milošem Jelinkom 1976. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.