Pravo s terena u fotelju: Bili su vrhunski sportisti, a onda su postali nešto skroz drugo - predsednici država, premijeri, senatori, gradonačelnici... (FOTO)
Foto: AP, Beta, Fonet, Starsport©, Ilustracija/Espreso.co.rs

Novi početak

Pravo s terena u fotelju: Bili su vrhunski sportisti, a onda su postali nešto skroz drugo - predsednici država, premijeri, senatori, gradonačelnici... (FOTO)

Život ne prestaje posle završene sportske karijere

Objavljeno: 14:01h

Dok se aktivno bave sportom, sportisti uživaju slavu, novac, popularnost. Čini se da će to stanje trajati večno. A od čega žive sportisti kad završe uspešne karijere? Neki ostanu u sportu i postanu treneri, neki se bave biznisom, a neki postanu političari.

Najnoviji primer bivšeg sportiste koji je sport zamenio politikom je nekadašnji svetski šampion u kriketu Imran Kan koji je postao premijer Pakistana. Njegov slučaj nije usamljen.

Imran Kan je postao upravo novi premijer Pakistana
Imran Kan je postao upravo novi premijer Pakistana foto: AP

Osvajač Svetskog prvenstva u kriketu 1996. godine Arjuna Ranatunga je poslanik u parlamentu Šri Lanke, a bio je i ministar turizma te zemlje.

Slavni bokser Mani Pakjao, koji je svetsku titulu osvajao osam puta, bio je poslanik u filipinskom parlamentu.

Mani Pakjao bio je i političar
Mani Pakjao bio je i političar foto: AP

Još jedan član svetske bokserske porodice je u politici. Funkciju gradonačelnika Kijeva obavlja Vitali Kličko, bivši svetski šampion u teškoj kategoriji.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko
Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličkofoto: Fonet

Nisu samo bokseri i igrači kriketa ušli u političku arenu. Predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou je posle završetka sportske karijere bio izabran za člana britanskog parlamenta.

Na državne funkcije nisu imuni ni fudbaleri i košarkaši.

Predsednik Liberije Žorž Vea
Predsednik Liberije Žorž Veafoto: Reuters

Krajem 2017. godine, bivši fudbaler Milana Žorž Vea izabran je za predsednika Liberije, a Romario, koji je sa Brazilom osvojio Svetsko prvenstvo 1994. godine, je senator u svojoj zemlji.

Romario
Romario foto: Reuters

Košarkaš Kevin Džonson, koji je nastupao za Klivlend i Finiks, bio je gradonačelnik Sakramenta, a Bil Bredli, nekadašnja zvezda Njujork Niksa sada je član američkog Senata.

Legendarni Čarls Barkli takođe je imao političke ambicije. Bio je kandidat za Guvernera Alabame 1995., 2008. i 2014. godine.

Bivši košarkaš i političar Čarls Barkli
Bivši košarkaš i političar Čarls Barkli foto: AP

Ponekad se dešava da sportista ne krene odmah u politiku. Takav je slučaj sa bivšim svetskim šampionom u bodibildingu Arnoldom Švarcenegerom.

Uspešnu glumačku karijeru je počeo 1970. godine, a na vanrednim izborima za guvernera Kalifornije 2003. godine pobedio je sa 48,6% glasova kao kandidat Republikanske stranke.

Arnold Švarceneger je bio prvi čovek Kalifornije
Arnold Švarceneger je bio prvi čovek Kalifornije foto: Reuter

Praksa da bivši sportisti ulaze u politiku postoji i u Srbiji, a najbolji primer je bivši vaterpolo reprezentativac Aleksandar Šapić koji od 2012. godine obavlja funkciju predsednika opštine Novi Beograd.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapić foto: Zorana Jevtić

Pored Šapića, u srpskoj politici su još i vaterpolista Vanja Udovičić i rukometaš Predrag Peruničić, ranije je poslanica u Skupštini Srbije bila i Svetlana Ceca Kitić, a ko je još od srpskih sportista bio ili ostao u politici pogledajte OVDE.

BONUS VIDEO:Vladimir Stojković o Partizanu i reprezentaciji

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.