SVE SMO BROJNIJI, MOŽE LI SRBIJA DA NADMAŠI USPEH IZ TOKIJA? Sada i zvanično: Potvrda za Pariz 2024 predata!
Božidar Maljković, Foto: Starsport©

pada li rekord?

SVE SMO BROJNIJI, MOŽE LI SRBIJA DA NADMAŠI USPEH IZ TOKIJA? Sada i zvanično: Potvrda za Pariz 2024 predata!

Srbija ima razloga za optimizam i za takmičenje u Parizu

Objavljeno: 22:24h

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković potpisao je u Beogradu pozivno pismo i zvanično potvrdio učešće Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Maljkoviću je na svečanosti u hotelu Hajat pismo predala aktuelna svetska i evropska šampionka u skoku u dalj Ivana Vuleta, koje je poslao predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Maljković je rekao da je sa velikim ponosom ozvaničio učešće tima Srbija na Igrama u Parizu, gde očekuje spektakl "kakav samo Evropa može da upriliči". On je rekao i da očekuje da će sportisti u Parizu imati vrhunske uslove za boravak, život, treninge i takmičenja.

- Imamo više kvalifikovanih sportista u odnosu na isti period pred Igre u Tokiju, 50 njih je već obezbedilo svoje mesto, a mnogima tek predstoji borba za olimpijske vize. Posebno me čini srećnim to što naš tim i dalje raste, a učešće na Olimpijskim igrama je vrhunac i svojevrsno priznanje u karijeri svakog sportiste - naveo je Maljković.

Ivana Vuleta
Ivana Vuletafoto: BEAUTIFUL SPORTS/Axel Kohring / imago sportfotodienst / Profimedia

On je rekao da sportisti neće prikazati samo svoje umeće već i "najlepše osobine koje krase naš narod - istrajnost, upronost, slogu i patriotizam" i da se zbog dobrih rezultata svojih sportista, Srbija naziva "malom zemljom velikih šampiona".

Maljković je podsetio da je na prethodnim Igrama Srbija osvojila rekordnih devet medalja i ocenio da ima razloga za optimizam i za takmičenje u Parizu.

- Naša očekivanja se ne ogledaju samo u osvajanju medalja već i kako se sportisti odnose prema grbu i dresu i kako predstavljaju svoju zemlju i kako se za bore - dodao je Maljković.

On je rekao da je OKS zajedno sa državom i sponzorima obezbedio sportistima vrhunske uslove i da oni ni u čemu ne zaostaju za svojim rivalima, odnosno da će moći sa njima ravnopravno da se takmiče.

U ime tima Srbije osvajač srebrne medalje iz Tokija strelac Damir Mikec rekao je da je učešće na Olimpijskim igrama vrhunac i san svakog sportiste.

- Kao neko ko je već četiri puta učestvovao na Igrama, taj osećaj ne može da se poredi ni sa čim i samo predstavljanje svoje zemlje na najvećoj svetskoj smotri je ogromna privilegija, svi živimo i radimo za taj trenutak. Evidentna je moć sporta da gradi mostove i okuplja ljude, sve nas vezuje ljubav prema sportu i svi imamo zajednički san, da stojimo na postolju i budemo ponosni predstavnici svojih zemalja - naveo je on.

Olimpijske igre
Olimpijske igrefoto: Profimedia

Mikec, koji je učešće u Parizu izborio kao šampion Evrope, rekao je da se sportisti ne takmiče samo za sebe, već i za porodicu, trenere i navijače.

- Biće pete Igre u nizu za mene, to predstavlja veliki izazov. Ogroman je uspeh kvalifikovati se na Igre, velika su očekivanja, konkurencija je ogromna. Ući u finale je velika stvar, a osvojiti medalju je san koji mnogi velikani sporta ne dosanjaju. Ubeđen sam da ćemo se sledeće godine radovati novim medaljama - naveo je Mikec.

Ministar sporta Zoran Gajić poželeo je sportistima da budu zdravi i da obave pripreme kako dolikuje olimpijskim šampionima, isto kao i onima koje tek čekaju kvalifikacije.

On je dodao da država kroz Ministarstvo, OKS i savezi olimpijskih sportova pomno prate život i rad sportista i da se maksimalno trude da pomognu u ostvarenju ciljeva, a pozvao je naciju da veruje u njih.

Svečanosti su prisustvovali brojni sportisti koji su izborili učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, među kojima Vuleta i njen trener Goran Obradović, strelkinja Zorana Arunović, košarkaš Aleksa Avramović, brojni treneri, sportski funkcioneri, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva sporta i partnera OKS-a.

Arunović i Mikec
Arunović i Mikecfoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Do početka Igara u Parizu ostalo je još 235 dana, a do sada je 50 srpskih sportista iz 11 sportova izborilo plasman na to takmičenje.

Srpski tim je učestovovao na svim dosadašnjim Letnjim Olimpijskim igrama i osvojio 119 medalja, 34 zlatnih, 41 srebrnih i 44 bronzanih.

Najuspešnije igre Srbija je imala u Tokiju, koje su zbog pandemije korona virusa održane godinu dana kasnije 2021, kada je učestvovalo 78 sportista koji su osvojili devet medalja - tri zlatne, srebrnu i pet bronzanih.

Bonus video:

00:35

NOVAK ĐOKOVIĆ STIGAO U TOKIO: Najbolji teniser sveta na aerodromu proveo 2 sata!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.