OKS PROGLASIO NAJBOLJE: Datunašvili i Vuleta Španović obeležili godinu na izmaku! (FOTO)
Zurabi Datunašvili i Ivana Vuleta Španović, Foto: Starsport©

Zasluženo

OKS PROGLASIO NAJBOLJE: Datunašvili i Vuleta Španović obeležili godinu na izmaku! (FOTO)

Najbolji muški tim je basket selekcija 3x3, a u ženskoj konkurenciji nagrada je pripala odbojkašicama Srbije

Objavljeno: 22:11h

Olimpijski komitet Srbije (OKS) proglasio je rvača Zurabija Datunašvilija i atletičarku Ivanu Vuletu za najbolje sportiste 2022. godine.

Svečanost je održana 29. put u Domu Narodne skupštine Srbije, a okupljenima se prvi obratio predsednik OKS-a Božidar Maljković.

- Da bi neko danas bio najbolji srpski sportista, on prvo mora biti najbolji na svetu... Konstatujem da je ova godina koja je na izmaku prva u olimpijskom ciklusu za Pariz 2024, bila odlična za naš sport, a kako drugačije osim uspehom nazvati više od 10 osvojenih medalja sa svetskih prvenstava u olimpijskim disciplinama, od čega je više od pola zlatnih - rekao je Maljković.

Božidar Maljković
foto: Starsport©

Datunašvili je ove godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu odbranio zlato na Svetskom prvenstvu u kategoriji do 87 kilograma.

- Veliki dan za mene. Najbolji u mom životu, ja sam mnogo srećan. Biti najbolji sportista u zemlji šampiona, kao što je Novak Đoković, vaterpolisti, košarkaši, za mene je velika čast. Volim Srbiju, volim Beograd, volim moje drugare, to je moja druga kuća - rekao je Zurabi Datunašvili.

Zurabi Datunašvili
foto: Starsport©

Ivana Vuleta je osvojila zlato u skoku udalj na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu, a najbolja je bila i na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

- Prošla godina je bila stvarno izazovna, pogotovo posle povreda, pauze i svega bilo je teško vratiti se, nisam imala predstavu koliko mi u stvari nije takva pauza uopšte trebala, mnogo mi je vremena trebalo da se uhodam i vratim, ali sva sreća propustila sam priliku, ali nekako ova godina sa početkom i odbranom titule svetske prvakinje u martu u Beogradu je bio prelep početak i povratak na ono moje staro - istakla je Ivana Vuleta Španović, kojoj je ovo treće priznanje za najbolju sportistkinju Srbije.

Ivana Vuleta Španović
foto: Starsport©

Selektor tekvondo reprezentacije Srbije Dragan Jović četvrti put je izabran za najboljeg trenera. Najbolji muški tim je basket selekcija 3x3, koja je ove godine osvojila titule na Evropskom i Svetskom prvenstvu. U ženskoj konkurenciji nagrada je pripala odbojkašicama Srbije, koje su odbranile titulu na Svetskom prvenstvu.

Nagrada za najboljeg mladog sportistu pod nazivom Bobana Momčilović-Veličković, drugi put zaredom pripala je bacačici koplja Adriani Vilagoš, dok je nagrada "Olimpijsko srce - general Svetomir Đukić" za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta pripala bivšem jugoslovenskom fudbaleru Dušanu Maraviću.

Prvi put dodeljena je i nagrada za najuspešnijeg sportistu u timskim sportovima, a nagrada je otišla u ruke kapitenu ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Tijani Bošković.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.