DUDA IVKOVIĆ PRIČAO O SUKOBU DIVCA I PETROVIĆA: Bila je to interna šala, čak su se i smejali
Foto: EPA/Matteo Bazzi

otvoreno posle mnogo godina

DUDA IVKOVIĆ PRIČAO O SUKOBU DIVCA I PETROVIĆA: Bila je to interna šala, čak su se i smejali

Govorio je i o ponudi koju je imao da radi u NBA ligi

Objavljeno: 15:17h

Dušan Duda Ivković se u intervjuu za grčki "Sport24" prisetio i perioda dok je vodio reprezentaciju Jugoslavije. Bila je to sjajna generacija, koja, nažalost, nije izašla na crtu američkom "Drim timu" 1992. na Olimpijskim igrama.

- U Jugoslaviji smo imali velike talente. Dražen Petrović je bio verovatno najveći radnik od svih u timu. Pet godina sam sarađivao sa njim. Radio je naporno. Tada nam je bilj bio da vidimo gde smo u odnosu na Sovjetski Savez u Evropi. Kada je izašla ova generacija sa Petovićem, Divcem, Paspaljem, Rađom, Vrankovićem, Kukočom i ostalim momcima, svi su govorili da neće nikad biti kao generacija Dalipagića i Kićanovića - rekao je Ivković.

Nakon Evrobasketa 1991. tim je rasformiran.

- Sećam se da smo u finalu u Rimu, tokom zagrevanja, razmišljali samo o odluci Slovenije da se otcepi. Zbog toga je izostavljen Jure Zdovc. Rekao mi je: ’Treneru, šta da radim? Ako budem igra za reprezentaciju, zvaće me izdajnikom u Sloveniji.’ Rekao sam: ’Prepusti to meni.

Dušan Ivković
foto: EPA/Sedat Suna

Poznat je i sukob iz tog perioda Divca i Petrovića zbog zastave.

- To je sve bila šala. Pre svega, to je bila zastava Velimira Perasovića, ne Draženova, neko mu je dao. Reći ću vam istinu – ta priča o braći, ta američka sra..a, ništa od toga nije istina. U to vreme (Mundobasketa) mnogo hrvatskih navijača došlo je u Argentinu sa zastavama Hrvatske. Perasović je imao jednu od tih zastava, jer mu je neko dao. Divac mu je uzeo i stavio mu jugoslovensku na ramena. Čak su se smejali, a Divac mu je rekao: 'Kada budu videli koju zastavu imaš u kući, svi će da te zaj....u'. Bila je to interna šala.

Kaže da u toj ekipi nije bilo nacionalista.

- Govorimo o timu u kojem niko nikada nije rekao: ’Ti si iz Hrvatske, ti iz Srbije, ti iz Crne Gore’. Mnogo su se voleli. Paspalj i Kukoč su igrali na istoj pozciji, a tu su bili i Divac i Rađa. Svako od njih je nekad morao na klupu kako bi drugi mogao da igra. Kad bi jedan od njih izašao, zagrlili bi se i poljubili.

Nažalost, do sudara Jugoslavije i američkog "Drim tima" na Igrama u Barseloni nije došlo.

- Nismo bili poput ostalih timova u Barseloni koji su se slikali sa igračima Drim Tima. Za sport je bio veliki gubitak što najbolji tim Evrope nije igrao protiv Amerike - zaključio je ovu temu Ivković.

Dušan Ivković
foto: EPA/Koča Sulejmanović

Bogatu trenersku karijeru mogao je da kruniše odlaskom u najjaču ligu sveta.

- Imao sam prvi sastanak u Nici sa CSKA. Istovremeno sam dobio ponudu Denvera, otišao sam u Njujork, razgovarao sa Kikijem Vandevegeom, tadašnjim generalnim menadžerom Nagetsa, a onda smo zajedno sa mojim agentom i još trojicom skauta otišli na ručak. Celu noć, dok smo jeli, su mi postavljali pitanja. Na kraju mi je agent Bil Dafi rekao ‘Spremi se da potpišeš ugovor ujutru - rekao je Duda i potom dodao:

- Dogovorili smo uslove ugovora, ujedno i moju ulogu. Dogovorili smo se da ću tokom prve godine biti savetnik, odnosno učiti o NBA, a potom da ću poptisati dvogodišnji ugovor. Sledećeg jutra bili smo na kafi i rečeno mi je da su vlasnici na odmoru i da ne može ništa da se završi. Pitali su me da budem strpljiv nekoliko dana, na šta sam im odgovorio da za dve nedelje imam sastanak sa CSKA. Vremenom su prolazili dani i potpisao sam za CSKA - otkrio je Ivković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.