NEPOZNATI DETALJI: Bila je u kolima kada je Dražen poginuo! Otkrila je sve o nesreći koja je rasplakala Jugoslaviju
Dražen Petrović, Foto: Profimedia

NEISPRIČANA PRIČA

NEPOZNATI DETALJI: Bila je u kolima kada je Dražen poginuo! Otkrila je sve o nesreći koja je rasplakala Jugoslaviju

U automobilu su osim stradalog košarkaša bile i dve dame

Objavljeno:

Košarkašica Hilal Edebal bila je u automobilu sa Draženom Petrovićem i njegovom devojkom kada je reprezentativac Jugoslavije poginuo tog kobnog 7. juna 1993. godine.

Posle dugo vremena, turska igračica je rešila da otkrije detalje tragedije. Mnogi srtučnjaci smatrali su Petrovića najboljim košarkašem sa prostora bivše države i predviđali mu lepu budućnost koja je prekinuta pre 26 godina.

U automobilu su osim stradalog košarkaša bile i dve dame, njegova tadašnja devojka nemačka manekenka mađarskog porekla Klara Salanci koja je vozila i turska košarkašica Hilal Edebal. Turkinja je doživela teške povrede mozga, a samo je poginuo Dražen Petrović. Nekoliko godina posle Draženove pogibije Klara Salanci udala se za nemačkog fudbalera Olivera Birofa i navodno je shrvana nesrećom presekla sve veze sa traumatičnim događajima i više ih nikad nije komentarisala.

Turska košarkašica Hilal je mnogo teže podnela tragediju pa je čak i tokom rehabilitacije pokušala da izvrši samoubistvo u nadi da će tako prestati noćna mora u kojoj se našla. Po želji Draženove majke Biserke, televizija TRT omogućila joj je upoznavanje i razgovor sa Hilal, koja ni nije znala da je bila u kobnom automobilu. Sudar joj je ostavio trajne posledice na mozak i prouzrokovao amneziju zbog koje pati od velikih rupa u sećanju.

U intervjuu za televiziju TRT, Hilal Edebal je otkrila kako je upoznala Klaru Salanci i detalje nesreće koja je rasplakala ceo košarkaški svet.

- Upoznale smo se puno pre nesreće, bile smo još mlade i obe smo počele da igramo košarku. Imale smo 11 godina, a družile smo se godinama, postale smo prave prijateljice. Kad sam ja otišla da studiram u SAD ostale smo u kontaktu. Ponovno smo se srele u Nemačkoj, dan pre nesreće. Pokupile smo Dražena sa aerodroma i užasno mi je žao što ga se ne sećam, trebalo bi da ga se sećam, ali taj deo mog mozga je izgubljen. Ničeg se ne sećam. Ne sećam se ni da sam sedela iza njega, na zadnjem sedištu, to znam jer su mi rekli, tako su mediji preneli - rekla je Hilal za televiziju TRT.

Mnogo toga je bilo nejasno u vezi nesreće što je Edebal razjasnila sada 26 godina kasnije

- Klara je vozila prebrzo, ali bili smo jedini auto na putu. Udarili smo pravo u kamion. Koliko sam čula, niko od nas nije bio vezan pojasom. Dražen je izleteo kroz prozor, kroz šoferšajbnu. Umro je na mestu. Ja sam bila u komi dugo posle toga. Rečeno mi je da me nekoliko puta posetila dok sam bila u bolnici u komi. Kad sam se probudila, došla je nekoliko puta, ali odjednom je nestala. Dražen je bio ogromna košarkaška zvezda i neki ljudi iz njegove zemlje su govorili da je Klara kriva za nesreću, da je htela da ga ubije. Nesreća je bila njena krivica, ali nije htela da ga ubije. Volela ga je, želeli su da se venčajui, osnuju porodicu - dodala je.

O posledicama nesreće po nju samu nije bila voljna da govori, ali ju je mučilo nešto drugo.

- Proživela sam užasan period. Sećala sam se svoje porodice i prijatelja. Moja majka je stalno ispitivala lekare dok sam bila u komi hoću li preživeti. Oni su joj govorili da ću se sigurno probuditi jer sam mlada i imam zdravo, jako telo kao košarkašica, ali da ne znaju ništa više od toga i kakve će posledice ostati za mozak. Zašto je Petrović, čovek takvog statusa i bogatstva, morao da putuje iz Njmačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tad bila u Nemačkoj - pitanja su koja su mučila tursku košarkašicu.

Reakcija Edebalove kada je čula da Petrovićeva majka hoće da je upozna bila je samo uzbuđenje, ali i sumnja.

- Bila sam uzbuđena, nisam mogla da verujem jer je to stvarno odlična ideja. Istovremeno, osetila sam i strah jer nisam znala šta će me pitati, hoću li moći da joj odgovorim. Nadala sam se da ne očekuje previše zbog moje amnezije - zaključila je Edebal u intervjuu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.