DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA ESPRESO: Niko normalan ne bi mogao ovo da zamisli! Sebe vidim samo u Zvezdi sa mnogo trofeja! Sve ostalo je Božija volja! (FOTO) (VIDEO)
Dušan Alimpijević je najmlađi trener u Evroligi, Foto: EPA/Andrej Cukić

Novogodišnji intervju

DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA ESPRESO: Niko normalan ne bi mogao ovo da zamisli! Sebe vidim samo u Zvezdi sa mnogo trofeja! Sve ostalo je Božija volja! (FOTO) (VIDEO)

Kada se osvrne iza sebe, teško da bi mogao da kaže da je želeo nešto više od onoga što mu se dogodilo tokom prethodnih 365 dana

Objavljeno:

Dušan Alimpijević je tokom prethodne kalendarske godine uspeo, takoreći, na početku ozbiljne trenerske karijere u seniorskoj košarci da ostvari vrtoglavi uspon.

U samo šest meseci je uspeo da stigne od klupe Spartaka iz Subotice, preko FMP-a do šefa stručnog štaba najboljeg tima u zemlji, Crvene zvezde i sa njom igra u Evroligi, odmeravajući snage sa nekima od najboljih košarkaških trenera u istoriji. A ima samo 31 godinu.

Kada se osvrne iza sebe, teško da bi mogao da kaže da je želeo nešto više od onoga što mu se dogodilo tokom prethodnih 365 dana.

Dušan Alimpijević ima 31. godinu
Dušan Alimpijević ima 31. godinufoto: Dado Đilas

Šta ste očekivali prvog dana 2017. godine? Da li se sećate?

- Prvi dan 2017. godine me je dočekao u Spartaku iz Subotice. Posle je došao FMP, pa onda Crvena zvezda. Zaista jedna fenomenalna godina koja bih voleo da se završi sa rezultatima i trofejima u 2018. godini. To bi bilo ostvarivanje jednog fenomenalnog sna. Niko normalan nije mogao da zamisli ovakav put. Zahvalan sam Bogu, što sam u dva prethodna kluba ostvario dobre rezultate i svuda je bio pokazan ozbiljan napredak kako kluba i ekipe, tako i mene.

Najmlađi ste trener u Evroligi, debitant i uprkos tome beležite dobre rezultate, koje nemaju ni neka zvučnija trenerska imena sa mnogo jačim, i igrački i finansijski, rosterom.

- To nema nikakve veze sa godinama. Ili ste uzeli ili niste uzeli šansu. Ako ste tu, niko vas više ne pita za godine. Radite taj posao ili ga ne radite. Često je sve u životu splet nekih okolnosti.

Dušan Alimpijević
Dušan Alimpijevićfoto: Beta/Ivica Veselinov

Reklo bi se ovako posmatrajući iz daleka da smo u dosadašnjem delu sezone videli dve različite Crvene zvezde. Sada kompletna ekipa deluje mnogo bolje u odnosu na početak sezone, borbenija je, ima više vere u sebe, samopouzdanja. Šta se promenilo?

- Nije se ništa promenilo. Ako se sećate, ja sam govorio da ne želim nikakvu vrstu alibija da pravim sebi ili ekipi, i da je vreme nešto što nam treba. Stalno sam to ponavljao. Vreme nam je bilo potrebno da bismo izgledali u ovom trenutku kako izgledamo. Ne smemo da zaboravimo da u ovom trenutku još ništa nismo uradili. Tek su velike stvari pred nama u 2018. godini. Ono što je dobro jeste da smo mnogo napredovali, da smo izašli iz jedne gore-dole linije, da smo došli u stabilnu situaciju sa jasno definisanim ulogama i ono što je meni drago da pokazujemo jedan ratnički karakter, da se ne plašimo. Ja volim da to moja ekipa poseduje.

Dušan Alimpijević na tajm-autu
Dušan Alimpijević na tajm-autufoto: EPA/Georgia Panagopoulou

Situacija se sada promenila, pa šta shodno tome očekujete u 2018. godini?

- Ono što je potreba Crvene zvezde, a to je da osvaja trofeje. Domet ekipe mora da bude osvajanje ABA lige, uz naravno domaće trofeje. Ali ono što bih ja voleo iznad svega, uz trofeje, jeste ovakva vrsta napretka, progresije koju smo pokazali. Ne smemo da zaboravimo da mi još nismo pet meseci zajedno. Ja bih voleo da mi nastavimo da tako napredujemo.

Dušan Alimpijević
Dušan Alimpijevićfoto: Dado Đilas

A gde vidite prostor za taj još veći napredak?

- Imamo prostora da napredujemo najviše u odbrani. Mislim da je jedan težak period iza nas, u smislu fizički teškog perioda, i da smo došli do jedne stabilnije igre. Najviše posle toga imamo prostora da napredujemo sa igračima koji prvi put igraju u Evroligi. Sada su im se slegli utisci i emocije i sada oni mnogo lakše plivaju i podnose.

Dušan Alimpijević deli savete Matijasu Lesoru
Dušan Alimpijević deli savete Matijasu Lesorufoto: EPA/Valda Kalnina

Znali ste da ćete biti pod pritiskom od trenutka kada ste pristali da budete trener Zvezde, ali sada ste imali prilike da ga potpuno osetite na svojoj koži. Bilo je i kritika posle serije loših rezultata i poraza. Kako se sada borite sa time?

- Pritisak zavisi kako ga nosite sa sobom. Ja ne vidim da je to pritisak, jer Crvena zvezda je veliki klub i normalno je da nosi takve stvari sa sobom. Ali ja ovo smatram privilegijom, lepim poslom. Ne gledam na to kao neki pritisak. Verujte mi, ja ga ne podnosim. Ako se bavite javnim poslom, onda ste podložni kritikama, sve je to normalno i deo vašeg posla, ljudi imaju prava da komentarišu i da imaju svoje mišljenje.

Dušan Alimpijević je poznat po temperamentnom ponašanju kraj aut-linije
Dušan Alimpijević je poznat po temperamentnom ponašanju kraj aut-linijefoto: EPA/Andrej Cukić

Priznaćete da je pomalo neobična situacija da vi kao trener u ekipi imate starije igrače od vas po godinama. Sve su to igrači prepuni iskustva, da li i vi učite nešto od njih, kao što pokušavate da prenesete svoje znanje njima?

- Te godine, ko je stariji ili mlađi, su mnogo normalnije nama u timu, nego svima vama koji to komentarišete na takav način sa strane, što je i negde normalno očekivati da u Evroligi trener bude stariji od svojih igrača. Međutim, mi nikada nismo imali nijedan problem da li određenu informaciju dajemo mlađem ili starijem igraču.

Dušan Alimpijević
Dušan Alimpijevićfoto: Dado Đilas

- Pokojni profesor Aca Nikolić je rekao jednu divnu stvar i ostavio svima nama koji dolazimo zaostavštinu i ne vidim razlog da bismo to menjali. On je rekao da "dobar trener uči od dobrih igrača" i ja ne propuštam priliku da vidim neke nove stvari ili naučim neke nove stvari gledajući sve ove vrhunske igrače, skautirajući protivnike, a naravno da postoje i na našim utakmicama situacije iz kojih učim.

Za kraj, gde vidite sebe kao trenera za nekoliko godina?

- U Crvenoj zvezdi sa puno trofeja. Sve ostalo je Božja volja.

Dušan Alimpijević se ponosi što pripada srpskoj trenerskoj školi
Dušan Alimpijević se ponosi što pripada srpskoj trenerskoj školifoto: EPA/Andrej Cukić

BONUS VIDEO: Obraćanje Davora Ristovića na Novogodišnjem koktelu Crvene zvezde

(U. Marjanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.