Obeleženo 20 godina od evropskog zlata u Barsi: Sale Đorđević održao govor koji će napaliti njegove Orlove do daske! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

PODSEĆANJE NA ISTORIJU

Obeleženo 20 godina od evropskog zlata u Barsi: Sale Đorđević održao govor koji će napaliti njegove Orlove do daske! (FOTO)

Probudio je najdublje emocije u svim prisutnima i podsetio na to ko smo u košarkaškom svetu uvek bili, i uvek ćemo biti!

Objavljeno:

Najbolji srpski košarkaši u sredu 30. avgusta putuju na EP u Tursku, a slavna istorija podseća, motiviše, obavezuje i budi ponos.

Povodom ispraćaja 'Orlova' ,održan je svečani koktel uz obeležavanje dva zlatna jubileja: 20 godina od osnivanja Evropskog prvenstva u Barseloni i 40 godina od takvog trijumfa u Liježu, uz prisustvo članova sve tri sekcije.

foto: Espreso.co.rs

Generacije jugoslovenskih, odnosno srpskih košarkaša među svojim trofejima imaju osam zlatnih medalja sa Evropskih prvenstava. Sedamdesetih godina su osvojene tri evropske titule 1973, 1975 i 1977. godine. Godine raspada stare Jugoslavije i postratni period doneo je i novi period dominacije, 1989, 1991, 1995 i spomenuta 1997. godina čija se godišnjica slavi.

foto: Espreso.co.rs

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo je na programu od 31. avgusta i traje do 17. septembra.

Od bivših reprezentativaca koji su 1997. bili u ekipi, prisutni su bili: Nikola Lončar, Nikola Bulatović, Milenko Topić, Saša Đorđević, Predrag Danilović, Mića Berić...

Inače, od generacije koja je 1977. u Liježu takođe osvojila zlato, prisutan je bio Žarko Varajić, a ta generacija je poznata po onom "igranju odbojke" Moke Slavnića i Dragana Kićanovića, koje je inspirisalo mnoge mlađe naraštaje.

foto: Espreso.co.rs

Prisutnima se obratio i selektor srpske reprezentacije Aleksandar Saša Đorđević govorom koji je sve prisutne duboko dirnuo i ganuo.

- Odnos igrača prema dresu je za svaki primer. Znamo da cenimo istoriju i ljude, veličine koje su bile pre nas i njihovo nasleđe. Odlično znaju koliko žara i želje su uložili u sve ovo. Neka daju sve od sebe i biće dovoljno. Probaćemo da dođemo do medalje - rekao je selektor 'Orlova'.

foto: Espreso.co.rs

Đorđevićev tim u Istanbul je ispraćen uz sećanje na zlatne generacije iz 1977. i 1997. čiji je član i s bio. - Možda će vama zvučati glupo, ali u trenutku kada su Kića i Moka odigrali čuvenu odbojku (1977) ja sam tada poželeo da budem reprezentativac. Poželeo sam da i ja to uradim za svoju zemlju. Ovi košarkaški šmekeri su usadili u mene ono što sam davao na parketu - otkrio je Đorđević. Srpski košarkaši Evropsko prvenstvo započinju u petak, 1. avgusta, protiv selekcije Letonije.

BONUS VIDEO: Aleksandar Prijović za Espreso na okupljanju reprezentacije

(U.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.