HRVATI SE STIDE SILASKA SA POSTOLJA! Evo ko im je REKAO da to urade!
Silazak hrvatskih košarkaša sa postolja 1995. godine, Foto: Printscreen/Youtube

naredili im

HRVATI SE STIDE SILASKA SA POSTOLJA! Evo ko im je REKAO da to urade!

Bruka Hrvata koja traje skoro tri decenije

Objavljeno:

Uskoro se bliži 30 godina od zlatne medalje košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Atini iz 1995, koji je iz mnogo razloga bio prekretnica za našu košarku, a taj turnir pamtimo po još jednom važnom događaju.

Hrvatska je osvojila bronzanu medalju i njeni košarkaši su napustili postolje i tako su zapravo pokušali da na neki način "bace ljagu" na šampionsku titulu naše zemlje, još dok su rane od rata i raspada države "bile sveže".

Sada je o tom spornom trenutku za N1 govorio i Aleksandar Petrović, brat čuvenog Dražena Petrovića, koji je u tom trenutku bio selektor Hrvatske:

- To je uvek tema. Ja sam te 1995. godine bio trener reprezentacije Hrvatske, što je bila poslednja medalja i teče već 29 godina od kada nismo na postolju. To prvenstvo je imalo tri mega tima. Jedan je bila Srbija, druga Litvanija i treća Hrvatska. Mi smo u tom polufinalu izgubili od Litvanije i morali smo da igramo protiv Grčke, pa smo u jako teškoj utakmici došli smo do bronze, a sećam se i tog meča za zlato kad je birljirao Saša Đorđević sa 45 poena. Sećam se i našeg napuštanja podijuma.

Aco Petrović
Aco Petrovićfoto: Starsport©

- Da li je to proklestvo? Ne bih govorio o tome, ali da li je to bila greška - da. To je ako gledamo kroz prizmu 2024, ali ako se vratimo na 95. znamo kakva je bila situacija. Bio je neki telefonski most između dvorane u Atini i Zagreba, došao je mig da se napusti postolje, to se desilo i to je velika greška - rekao je Petrović koji je tako objasnio da su Hrvati imali direktivu iz Zagreba da se to uradi!

Bonus video:

00:49

Grobari, Partizan, Evroliga

(Espreso/Mondo/D.T)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.