TEŠKA BRUKA ITALIJANA: Ognjen Dobrić pobegao pred USTAŠAMA iz Knina, oni ga predstavili kao HRVATA?! (FOTO)
Ognjen Dobrić, Foto: Starsport©/Srđan Stevanović

kardinalna greška

TEŠKA BRUKA ITALIJANA: Ognjen Dobrić pobegao pred USTAŠAMA iz Knina, oni ga predstavili kao HRVATA?! (FOTO)

U Virtusu su se verovatno samo služili Vikipedijom na kojoj su, nažalost, Hrvati mnogo aktivniji od Srba i često su istorijske stranice svetske enciklopedije pune neistina i propagandnih tvrdnji

Objavljeno: 10:33h

Košarkaški klub Virtus je na svojim zvaničnim stranicama na društvenim mrežama najavio navijačima letošnja pojačanja uoči početka nove sezone.

Među njima je, ako što znamo, jedno od najznačajnijih Ognjen Dobrić, bivši dugogodišnji as Crvene zvezde i ljubimac "Delija".

Velikan iz Bolonje je u objavama uz sliku svakog igrača u crno-belom dresu Virtusa stavio broj dresa koji će nositi (Dobrić je zadržao 13) i mesto rođenja.

Ispod je igračev potpis, a kraj Dobrićevog je i emodži zmija, zbog njegovog nadimka "Kninska kobra".

Sve je ovo lepo odrađeno, ali je kod mesta rođenja napravljena kardinalna greška. Italijani su napisali da je Dobrić rođen u Teninu, u Hrvatskoj (Kroacija)!

Naravno, u pitanju je Knin, a iz Virtusa su iskoristili latinski naziv za ovaj grad - “Tenin”, grad kojim je svojevremeno upravljala Venecija. Oni si u u 20. veku imali pretenzije na drugu jadransku obalu, pa je tako Londonskim mirom trebalo da uzmu deo Dalmacije i sam grad Knin, ali je na kraju on pripao novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Jasno je da je Knin danas zaista u sastavu Hrvatske, ali pravilo je da se za mesto rođenja svake ličnosti piše država kojoj je to mesto tada pripadalo, a pošto je Dobrić rođen 27. oktobra 1994, a Hrvatska zauzela Knin tek 1995. i tad ga uključila u svoj sastav, ovo je veliki propust.

Istina, Italijani su se verovatno samo služili Wikipedia-om na kojoj su, nažalost, Hrvati mnogo aktivniji od Srba i često su istorijske stranice svetske enciklopedije pune neistina i propagandnih tvrdnji.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Košarkaška reprezentacija Južnog Sudana, Mundobasket, Svetsko prvenstvo u košarci, Ognjen Dobrić
foto: Starsport©

Dobrić je čak kao beba sa porodicom tog avgusta 1995. pobegao pred ustaškom zločinačkom akcijom "Oluja", a sad je okarakterisan kao Hrvat...

- Iskreno, samo sam rođen u Kninu sticajem okolnosti. Rat je bio, jedina bolnica koja je radila, moji su živeli u Šibeniku. Menjali smo lokacije. U avgustu 1995. smo krenuli u Srbiju sa kolonom. Imao sam 10 meseci, ne sećam se ni Knina ni ničega. Nemam saznanje o tome. Ali, drago mi je kada pričaju o tome. Drago mi je da slušam priče o tome. Osećam se kao da sam pripadnik tamo naroda dole. Moji imaju korene odatle, kulturu iz Dalmacije. Preneli su na mene moji... - rekao je svojevremeno Ognjen Dobrić, a prenele Novosti.

Ognjen je u reprezentaciji Srbije prošao je sve mlađe selekcije, a njegovi roditelji su stacionirani u Mladenovcu, gde je i on proveo celo detinjstvo.

Bonus video:

00:13

Partizan- Zvezda u Areni

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.