FUDBAL JE RELIGIJA U NEMAČKOJ, ALI JE PEŠIĆ KOŠARKAŠKI BOG: Nosili majice sa njegovim likom, a na ZLATO još čekaju
Svetislav Pešić, Foto: Saša Pavlić Koky

jedan je kari pešić

FUDBAL JE RELIGIJA U NEMAČKOJ, ALI JE PEŠIĆ KOŠARKAŠKI BOG: Nosili majice sa njegovim likom, a na ZLATO još čekaju

Neverovatna karijera srpskog trenera koji je osvajao medalje sa obe reprezentacije

Objavljeno: 19:58h

- Niko ne voli da radi stepenice, ali to je put do pobede... Svi bi voleli da pobeđuju i osvajaju trofeje, ali malo je onih koji su spremni da daju maksimum u pripremama i na treningu - rekao je jednom prilikom Svetislav Pešić i u tome je satkana čitava njegova trenerska filozofija.

Možemo da govorimo o tome ko će biti aduti Srbije i Nemačke u finalu Mundobasketa, ali veliki mečevi rađaju nove heroje.

"Orlovi" su sjajnom timskom partijom nadigrali Kanađane, dok su "panceri" savladali prvog favorita za osvajanje Svetskog prvenstva - selekciju SAD, ubacivši im preko 100 poena.

Biće ovo spektakl za sve ljubitelje evropske košarke, a činjenica je da "ostatak sveta" nije uspeo da nametne svoj stil igre i stigne do finala na dalekim Filipinima u kome su ih mnogi videli.

Košarkaši Srbije
Košarkaši Srbijefoto: EPA/Rolex Dela Pena

Ovaj meč će biti izuzetno zanimljiv zbog rivalstva Srbije i Nemačke, tačnije činjenice da su obe selekcije osvajale najsjajnija odličja na velikim takmičenjima pod vođstvom Svetislava Pešića.

Nemci su mu "dali šansu" na početku trenerske karijere, dok plasman u veliko finale sa "orlovima" dolazi nakon dve decenije od osvajanja poslednjeg zlata sa našom selekcijom.

Posle bronzane medalje na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, svima je bilo jasno da se pod palicom selektora Gordona Herberta stvari menjaju i da su Nemci ponovo veliko ime u svetu košarke.

SVE JE POČELO OD KARIJA PEŠIĆA

Iako je mnogima prva asocijacija na Nemačku fudbal, onima koji prate košarku poslednjih godina njihov plasman u finale Mundobasketa nije iznenađenje.

Nakon bronze na prošlom Evropskom prvenstvu, svima je bilo jasno da su se Nemci vratili na košarkašku mapu, na koju ih je postavio selektor Svetislav Pešić pre 30 godina.

Te 1993. zasijalo je evropsko zlato oko vrata Nemaca, a na narednu medalju su čekali do Indijanapolisa 2002. godine koja je za nas najslavnija godina u istoriji košarke.

Tada su uspeli da se izbore za bronzu, a potom u generaciji Dirka Novickog da osvoje evropsko srebro 2005.

Od tada je nemačka košarka prošla veliki put transformacije i pokušavala da se vrati među najbolje, ali je trebalo vremena.

Evropska bronza 2022, a sada i osigurana medalja na Svetskom prvenstvu su sigurno plod kontinuiranog rada i velikog truda našeg rivala.

Kada je Pešić preuzeo reprezentaciju Nemačke 1987. godine niko nije ni znao o kome se radi, niti je on znao jednu reč nemačkog jezika.

Samo šest godina kasnije im je doneo najveći uspeh i jedino zlato sa velikog takmičenja.

Selektor Srbije je najavio da će Nemci biti glavni favoriti za osvajanje Mudnobasketa.

- Oni su među favoritima. Medalja im je pružila mnogo samopouzdanja i motivacije, to se vidi i po tome da dolaze i igrači iz NBA-lige. Oni će biti još jači nego na prvenstvu Evrope - rekao je Pešić pred start prvenstva.

Verujemo da će mu prijateljstvo sa selektorom Gordonom Herbertom na čiji je rad takođe uticao biti dodatni adut za istorijiski meč koji nam predstoji.

Pešić je košarkaški Bog u Nemačkoj

Svi znamo da je fudbal "religija" u Nemačkoj, ali je Kari Pešić svojevremeno uživao veliku popularnost u toj zemlji i dan danas uživa status legende.

Najbolji dokaz za to je fotografija koju su mnogu delili na društvenim mrežama 2014. uoči početka Svetskog prvenstva u fudbalu.

Petorica fudbalera minhenskog Bajerna na čelu sa Bastijanom Švajnštajgerom nosili su majice sa Pešićevim likom pošto je srpski trener košarkaškoj sekciji bavarskog kluba doneo prvu titulu posle više od pola veka.

Srbija i Nemačka igraju sjajnu timsku košarku na turniru, a videćemo koliko će našem selektoru poznavanje nemačkog mentaliteta doneti u finalu.

Bonus video:

03:31

Bogdanović posle pobede nad Kanadom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.