NA DANAŠNJI DAN SMO POKORILI SVET: Sve se urotilo protiv Jugoslavije, ali Atina 1998. se NIKADA ne zaboravlja
Košarkaši Jugoslavije, Foto: EPA/Srđan Suki

jedan od najvećih uspeha u istoriji naše košarke

NA DANAŠNJI DAN SMO POKORILI SVET: Sve se urotilo protiv Jugoslavije, ali Atina 1998. se NIKADA ne zaboravlja

U tesnom meču u finalu poražena je i reprezentacija Rusije rezultatom 64:62

Objavljeno: 12:52h

Na današnji dan 1998.godine košarkaška reprezentacija Jugoslavije je postala svetski prvak nakon pobede u finalu nad Rusijom 64:62.

Svetsko prvenstvo 1998. godine odigrano je u Atini, glavnom gradu Grčke. Nakon preskočenog prvenstva u Torontu zbog sankcija koje su joj bile uvedene, Jugoslavija se vratila u punom sjaju u kolevku demokratije i vođena trenerom Željkom Obradovićem, neočekivano se okitila zlatnom medaljom. Drugo mesto pripalo je Rusiji, dok je bronzu zasluženo osvojila reprezentacija SAD.

Jugoslavija je na prvenstvo došla bez vodećih igrača, Vlade Divca (lok aut u NBA), Predraga Danilovića (povreda) i Zorana Savića koji se povukao iz reprezentacije. No tu ni izbliza nije bio kraj problema.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije
foto: Print Screen Youtube

Takođe, nisu igrali ni Stojaković, Gurović ni Tarlać, dok Đorđević i Lončar nisu igrali u punom kapacitetu pošto su bili povređeni.

Međutim i pored praktično drugog tima Željko Obradović je uspeo da pored odličnih timova poput Rusije, Grčke, Italije i SAD bez NBA igrača odvede plave na krov sveta.

U tesnom meču poražena je i reprezentacija Rusije rezultatom 64:62. Prevagu je doneo Željko Rebrača koji je prvo bananom u odbrani, a zatim skokom u napadu rešio pitanje šampiona sveta.

On je uz Dejana Bodirogu (MVP) bio glavni motor nove plave generacije. Ipak potrebno je pomenuti još Sašu Obradovića, Milenka Topića, Nikolu Bulatovića

Za najboljeg igrača ovog prvenstva proglašen je reprezentativac Jugoslavije, Dejan Bodiroga, a šampionat u Grčkoj bio je poslednji u reprezentativnom dresu za Aleksandra Đorđevića.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.