UMRO ČUVENI PETAR SKANSI!
Petar Skansi, Foto: Printscreen/youtube/Jack Bonora

TUŽNA VEST!

UMRO ČUVENI PETAR SKANSI!

Osvojio je mnoge medalje kao reprezentativac Jugoslavije, a bio je i trener Hrvatske na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine

Objavljeno: 19:31h

U 78. godini u ponedjeljak je preminuo legendarni Petar Skansi, košarkaš i trener koji je ostao zapamćen kao selektor hrvatske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine.

U ranoj mladosti Skansi se prvo bavio vaterpolom, igrao je u mlađim kategorijama splitskog Jadrana, a tek posle je odlučio da igra košarku. U karijeri je dvaput igrao za Jugoplastiku i za talijanski Skavolini.

Petar Skansi, Vanja Udovičić, Dino Rađa
foto: Starsport©

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama 1968., zlato na SP-u 1970. u Jugoslaviji, srebro na SP-u 1967. u Meksiku i srebro na EP-u 1965. u SSSR-u.

Kao trener karijeru je započeo u Jugoplastici. Dugo vremena je vodio italijanske klubove poput Skavolinjia, Venecije, Virtusa. Sa Trevizom je 1992. osvojio titulu prvaka Italije.

Vodio je Hrvatsku u olimpijskom finalu protiv Drim tima 1992. godine, a ostavio je traga i u politci pošto je vršio dužnost pomoćnika ministra sporta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.