NEĆEŠ U PARTIZAN, IDEŠ U VOJSKU: Legenda crno-belih je bila okoreli zvezdaš! Poslednji deo ispovesti bivšeg igrača Zvezde! (VIDEO)
Čuvena braća - Milorad, Miloš i Bora Milutinović, Foto: Wikipedia

riznica - treći deo

NEĆEŠ U PARTIZAN, IDEŠ U VOJSKU: Legenda crno-belih je bila okoreli zvezdaš! Poslednji deo ispovesti bivšeg igrača Zvezde! (VIDEO)

Ko je morao da potpiše za crno-bele iako je bio naklonjen drugoj strani? Zbog čega su fudbaleri bežali "preko"? Odakle te laži da je Rajko Mitić ikada igrao za Partizan?

Objavljeno: 14:21h
Andrija Bulatović

U dosadašnja dva dela naše priče o Crvenoj zvezdi mogli ste da pročitate zanimljive činjenice o njenom osnivanju, uticaju pojedinih ljudi, gradnji stadiona, a sada, iz ugla Vladimira Jovanovića Ćureta nešto potpuno drugačije.

MARAKANA JE SAGRAĐENA NA PREVARU: Krcun je slagao Tita i komuniste, a skupu cenu je platio najveći zvezdaš od svih! (FOTO)

DA SE NIJE TAKO NAZVALA, NE BI NI POSTOJALA: Sećanja bivšeg igrača Zvezde o prvim danima kluba i ulozi Krcuna! (FOTO) (VIDEO)

Kako je Partizan uspevao da dođe do željenih fudbalera, odnosno ih uzme bez obzira na njihovu želju da zaigraju za neki drugi klub, pogotovo za crveno-bele.

Vladimir Jovanovič (peti s leva na desno), sa mladom reprezentacijom Srbije na pripremama na Paliću
Vladimir Jovanovič (peti s leva na desno), sa mladom reprezentacijom Srbije na pripremama na Palićufoto: Privatna arhiva

- Recimo, ako se neki igrač dopadne Partizanovom treneru, ukoliko ne želi da zaigra za njih, pošalju ga u vojsku (ako do tada nije služio). Iz vojske je svaki dobar mogao da igra za Partizan. Ali iz naroda nije, morao je pre svega da potpiše ugovor. Pa kad se setim, Vujadin Boškov, Sava Antić, Milutinović... Da ti ne pričam. Nećeš da ideš u vojsku, moraš da igraš za Partizan. Sve do Rajka Mitića - tu je bio "prelom" - objasnio je Vladimir.

TERZIĆ DOŠAO U TENKU, DONALD I MILOJEVIĆ U KRNTIJAMA! Snimili smo kakve sve aždaje voze fudbaleri Crvene zvezde! (FOTO) (VIDEO)

- Rajko nije hteo da potpiše za Partizan. To što pričaju da je igrao za njih, to je čista laž, mogu samo da izmišljaju. On je igrao za Košutnjak! To je fudbalski klub, kao recimo sada Zvezdara. Tu je počeo karijeru, pa je prešao u BSK, pa je odande trebalo da ode u Zvezdu. Međutim, umešali su se 'ljudi' i rekli - ne dolazi u obzir, ideš u Partizan. Kaže Rajko nema šanse, neću, shvatite, ili idem u Zvezdu ili se vraćam u Košutnjak. Onda se našao Vladimir Dedijer, otišao kod Tita: 'Stari, tako ga je zvao, ovako više ne ide, evo, Rajko Mitić neće da potpiše za Partizan'. Posle rata je moglo, a sada više ne može. Srećom, Rajko je potpisao za Zvezdu - rekao je Ćure, a ostalo je, kako je svima poznato, istorija.

TRI SUPERSTARA NA IZLAZNIM VRATIMA ZVEZDE! Zvezdan Terzić je upravo smorio sve Delije, ovome se niko nije nadao! (FOTO)

- Sa druge strane, Miloš Milutinović nije, koji je morao da potpiše za Partizan, a bio je Zvezdaš. Pušten je iz vojske kao primeran vojnik, a kad su mu rekli hajde da potpišeš za Partizan, odgovorio je sa 'nema šanse, hoću u Zvezdu'... Vraćen je u vojsku na odsluženje. Pod pritiskom je bio sve dok nije potpisao za Partizan. Kad je to obavio, pustili su ga iz vojske. Bio je veliki igrač! Nažalost, umro je od tuberkuloze valjda... - rekao je Vladimir o legendarnom bivšem fudbaleru Partizana.

- U to vreme nisi mogao pre 27, 28 godina da ideš iz zemlje i igraš fudbal. Trebalo ti je odobrenje FSJ da igraš. Džaja je na primer bio izuzetno skup igrač. Za njega su bili zainteresovani pre svega Real, Juventus, Inter... Zvučni klubovi. Zvezda ga je tu godinu zadržala, ali ga je pustila naredne da ode za džabe, a za uzvrat mu je dala kuću na Karaburmi u Danteovoj ulici. Lepa kuća, i neku lovu, ne sećam se tačno iznosa. S tim što je naredne godine otišao u Bastiju bez obeštećenja. Čuo sam da je finansirao reflektore na Marakani, a da mu je Zvezda vraćala kroz rate, ako je to istina - istakao je Ćure.

Pojedinci su koristili priliku da ostanu u inostranstvu preko klubova. U potrazi za boljim životom, odlazili su na međunarodne utakmice posle kojih se nisu vraćali.

- To ti je ono slično poput scena iz filma "Montevideo". Jedna trećina igrača ode u inostranstvo na utakmicu, pa se prelome ljudi i ostanu. Prvi koji je otišao iz Zvezde bio je Bane Vukosavljević "Jarac". Prvo gostovanje u Švajcarskoj... Ostao je tamo. Igrao je jedno vreme, a najpre je bilo jedno primirje, međutim, posle je ostao. Bilo je tu raznoraznih igrača iz moje generacije. Takvo vreme, šta da ti kažem. Primera radi, Pižona je jurio Arsenal, rekli su, evo blanko... Međutim iz Zvezde nisu dali. A Blekija (Vladislav Bogićević) su pustili, sa 25 je otišao preko. Hamdija Pozderac mu je pomogao da ode, otišao je u Njujork Kosmos pre 27 godina. A Pižona nisu pustili, ipak, kasnije je otišao, ali nije to bilo to. Tako i Dika Stojanović stariji. Tražen je bio, strašan golman... Ma idi, svašta je tu bilo, život je čudo... - priseća se "Ćure".

Za kraj, objasnio je koliko je Bulbuder sportski kraj, o čemu govore i rezultati mnogih koji su proslavili taj deo Beograda.

- Kao što se mi šalimo u kraju, svaka kuća je imala reprezentativca. Imao si Nebuleta boksera, Caleta i Mikana veslače, Čoksu odbojkaša. Od Mileta "Klempe" sestra košarkašica, pa na Severcu Borotu, Olju Petrovića, Ušketa Vučićevića, Pižona... Pravi sportski kraj! - objasnio je Ćure značaj Zvezdare i Bulbudera za srpski i jugoslovenski sport.

Poenta ove priče iz tri dela nije bila da se bilo ko uvredi, da se bilo kome zameri, niti da se neko optuži.

Ovo je bila priča čoveka koji je živeo, živi i živeće za Crvenu zvezdu. Koji je možda pristrasan, ali se ne može ni očekivati drugačije, kada se sagleda čitav njegov vek u sportu.

Došao je iz kraja koji je iznedrio prave sportiste, beogradsku decu. Iz kraja koji može da bude ponosan na istoriju koju je pravio ovoj zemlji dok je bila jedna prelepa celina.

BONUS VIDEO: Intervju za Espreso - Dušan Alimpijević


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.