Oronule fasade, nekrečene godinama, antičke brave: Očekivalo se najgore pljuvanje, ali je Švajcarac napisao strašan hvalospev o stadionu Partizana!
Foto: Filip Plavčić

oduševljen je

Oronule fasade, nekrečene godinama, antičke brave: Očekivalo se najgore pljuvanje, ali je Švajcarac napisao strašan hvalospev o stadionu Partizana!

Preokret u tekstu od 180 stepeni i sve pohvale od strane novinara iz Berna koji je rekao da ga "fudbalski hram" u Humskoj podseća na vreme kada je fudbal bio nešto drugo, a ne ono što je danas

Objavljeno:

Opšte je poznato da srpski fudbal i srpski klubovi kubure sa infrastrukturom i da su ovdašnji stadioni daleko od modernih fudbalskih objekata širom Evrope.

Upravo je to i bila tema reportaže koji je napisao jedan švajcarski novinar koji je sa ekipom Jang Bojsa došao u Beograd na utakmicu protiv Partizana i nije krio svoje iznenađenje zbog izgleda "fudbalskog hrama" kako vole navijači crno-belih da nazivaju stadion u Humskoj.

Na početku svog teksta on govori o starinskom izgledu, čudi se da se dosta toga nije promenilo te da stadion izgleda kao ona fudbalska zdanja od pre 3-4 decenije.

foto: Filip Plavčić

- Uđete na Partizanov stadion i odmah vam navrnu sećanja na stari Vankdorf (stadion u Bernu). Starinski crno-beli kameni pod, stepenice kao u zgradama starih škola, oronule fasade koje nisu okrečene godinama, jedan ili dva polomljena prozora, kablovi koji nisu dobro stavljeni u za to predviđene kutije, skoro pa antičke brave na vratima... Osetite se kao da su vas vratili u 60. ili 70. godine prošlog veka - navodi se u reportaži.

Međutim, iako mnogi očekuju da se u ostalom delu teksta on bavi kritikovanjem i ismevanjem stadiona, jer prilično odudara od onih kakvi postoje danas, ovaj novinar izražava svoje oduševljenje kroz to da ga je ovo vratilo i u detinjstvo i probudilo mu najlepša osećanja koja ima prema fudbalu.

foto: Espreso

- Pa, opet, ova sportska arena, otvorena 1949. i od tada samo sporadično renovirana, odiše jednim posebnim šarmom. Ta 72 godina duga istorija može da se oseti ovde na svakom koraku, u svemu što pogledate - baš nasuprot fudbalskim hramovima moderne ere, gde fascinantni duh tradicije tako bolno, bolno nedostaje - poentira autor teksta jasno aludirajući da Partizanov stadion i dalje podseća na ono vreme kada se fudbal igrao samo zbog fudbala, a ne zbog para i profita.

BONUS VIDEO: Aleksandar Đorđević o oproštaju Vladimira Štimca od reprezentacije

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.