OVO JE ČEKALA CELA SRBIJA, PROSINEČKI PRELOMIO: Robi otkrio da li će da vodi NAŠU REPREZENTACIJU na SP!
Foto: AP

veliki žuti

OVO JE ČEKALA CELA SRBIJA, PROSINEČKI PRELOMIO: Robi otkrio da li će da vodi NAŠU REPREZENTACIJU na SP!

Robert se javio hrvatskim novinarima iz Bakua

Objavljeno:

Vest da je Robert Prosinečki, legenda Crvene Zvezde, kandidat za selektora reprezentacije Srbije, obišla je fudbalski svet.

Robi je bio čovek koji se najčešće pominjao posle odlaska Slavoljuba Muslina sa kormila reprezentacije. Novinari Večernjeg lista su Roberta dobili u Bakuu, gde zbog školskih obaveza svoje mlađe ćerke živi još mesec dana.

Prenosimo ovaj intervju:

Pročitali ste tekstove iz Beograda, spominje se da ste kandidat za selektora Srbije?

Kada god se isprazni neko mesto u Zagrebu ili Beogradu, mediji uvek mene izvuku. Iskreno, umoran sam od toga, tih priča. Šta god da izjavim, druga će strana komentarisati, vagati. Da se razumemo, ja nacionalno opterećenje nemam. Na pitanje jesu li me zvali s Terazija – odgovor je ne! Ma kada sam čuo i pročitao, sve mi je to nestvarno. Ne, hvala onima koji me spominju, ali ja neću biti selektor Srbije, dosta mi je raditi na ovim prostorima. Moji su svi planovi vezani za to da preuzmem klub, i to negde u Evropi. I nogomet i fudbal Prosinečki dobro razume. I poznaje dobro ovaj balkanski mentalitet koji nosi emociju, ali i preterane strasti. Često ipak preniske. Sve bi mi to u životu stvorilo veliki pritisak, znam razgovarati sa suprugom koja sve to sjajno podnosi. Ali ona se ipak razveseli ako dobijem ponudu iz Kajzerija i Bakua. Voli da smo daleko od pritiska. I ja drukčije funkcionišem. Srpski mediji lagano koketiraju s vašim imenom jer ste nakon rata iz Hrvatske otišli raditi u Srbiju?

Tamo imam dosta ljudi s kojima sam ostao dobar, neke prijatelje za celi život. No, ponavljam, kada pričamo o poslu na ovim prostorima, to je iza mene.

I u Hrvatskoj neki misle da biste bili jako dobar izbor za izbornika vatrenih?

Ma i ta je tema izlizana. Bio sam bez posla, niko me nije zvao. A znamo i zašto.

Zanimljivo je da vaš život najviše vezan za četiri kluba koji u političkom smislu dele neke sličnosti. Hrvatska (Dinamo) i Srbija (Crvena zvezda), u devedesetima Kastilja (Real Madrid) i Katalonija (Barselona)?

Ha-ha, kao da se to lepi za mene. Valjda se to zove sudbina. Ne mogu pobeći od politike, a nju najmanje volim.

Jeste li kao igrač Barcelone osjetili taj neki posebni katalonski duh koji se može uporediti s hrvatskim. Naime, oni se takođe žele otcepiti od centrale?

Kao fudbaler nikada to nisam osetio. Bio sam igrač Reala, a zna se da je greh prijeći u redove najvećeg rivala. Ali ja nikada nisam imao nikakvih problema, nikada nisam zbog toga doživeo neugodnost. Verujem da će to tamo proći bez problema.

Domaći mediji zamerili su vam što niste Luku Modrića stavili na vrh u poretku za najboljeg igrača Fife za 2017. godinu?

Za mene nema dileme da je Lionel Mesi najbolji svetski fudbaler. Drugi najbolji je Kristijano Ronaldo. Modrića sam stavio na treće mesto. Da sam glasao za Luku samo zato što dolazimo iz iste zemlje, onda bih bio protiv svojih uverenja.

Sve češće se provlači teza da je Luka Modrić najbolji hrvatski fudbaler u istoriji. Slažete li se s tim?

To što je Modrić ostvario u karijeri, a posebno posljednje tri godine, svakako mu daje legitimitet da možemo reći da je najveći. Pred njegovim trofejima treba skinuti šešir, on igra u najboljoj ekipi na globusu posljednje dve godine. No je li on najbolji hrvatski fudbaler, to je ipak stvar utiska. Teško je to odrediti i izmeriti. Sljedeće nedelje pašće odluka hoće li Hrvatska na SP. Šta očekujete?

Dve teške utakmice. Bolji smo, oni su tvrdi, uporni, neugodni. Verujem da će Hrvatska u Rusiju, naravno napeto ćemo navijati da se to i dogodi.

Pratite li domaću nogometnu scenu, je li vas iznenadilo to što je Rijeka prebrzo presušila?

To je kod nas tako. Moraš prodati najboljeg igrača da bi preživeo, ne dovedeš adekvatne zamene, a sa željom da se plasiraš u Ligu šampiona rastu apetiti, a ti nisi bolji, nego slabiji. Pa to tako ne ide. Jednostavno, mi nemamo resurse da bismo igrali s najvećima.

U Evropi su Rijeka i dva beogradska kluba, je li vas to iznenadilo?

Više sam očekivao od naših klubova. Od Dinama konkretno. Rijeka se bori u Evropi, ima pobedu i to mi je drago. Crvena zvezda napravila je kvalitetan iskorak. Trener, kvalitetni stranci i to je dalo rezultat. Šta se događa s Realom?

Sve su osvojili, možda je došlo do malog zasićenja. Ali verujem da će se vratiti.

Teško će dostići Barselonu?

Velika je prednost. Barsa pobeđuje iako to nije Barsa iz najboljih dana.

Ko po vama sada igra najbolji fudbal?

Mančester siti. Pep je složio svoju obranu i sada je to tip-top ekipa. Meni se sviđa i PSG, imaju strašnu ekipu.

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.