NERAZDVOJNI KROZ ISTORIJU! Mečevi za Hičkoka, prokleta Borusija, Savićević i Stanković, maloletni Toni Kros i nesrećni Ranđelović! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtub/KkoKkoBang Comps

bilo je svega

NERAZDVOJNI KROZ ISTORIJU! Mečevi za Hičkoka, prokleta Borusija, Savićević i Stanković, maloletni Toni Kros i nesrećni Ranđelović! (FOTO) (VIDEO)

Mečevi Crvene zvezde i nemačkih klubova kroz istoriju...

Objavljeno:

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak od 19:05 igraju meč drugog kola Lige Evrope protiv Kelna u Nemačkoj.

Upao sam Mirkinim babi i dedi u krevet i vikao: "Živka, umirem ti"! Blamantnu priču Vujadina Savića o najgorem pijanstvu morate da čujete! (VIDEO)

MILOJEVIĆ ODREDIO SPISAK ZA KELN: Tu je Rodić, opet nema Rikardinja i neobična odluka u vezi sa golmanima!

Od osnivanja našeg najtrofejnijeg kluba, crveno-bela ekipa je čak 29 puta odmerila snage sa nemačkim predstavnicima...

foto: FK Crvena Zvezda

Sećaju se svi Dinamo Drezdena u pohodu na titulu prvaka Evrope, potom Kajzerslauterna i magiju Dekija Stankovića, onda i nesrećan poraz i gol tada mlađanog Tonija Krosa u poslednjim sekundama meča...

foto: Dado Đilas

Poslednji put sad već davne 2007. ekipa Bajerna je gostovala u Beogradu, a 2001. je zadnji put u Leverkuzenu Crvena zvezda nastupila na tlu ove evropske zemlje.

foto: Saša Pavlić Koky

Oba puta je bila poražena, ali, nekoliko velikih uspeha Zvezde desila su se upravo protiv klubova iz Nemačke.

foto: Beta

Počinjemo naš vremeplov...

Pre skoro 50 godina, Karl Cajs Jena je trebala da odmeri snage sa timom sa Marakane, ali je taj meč predala, i naš klub je prošao u naredno kolo tadašnjeg Evropa kupa.

Na sledeći duel čekalo se samo godinu dana, 1969. u okviru takođe Evropa kupa, svoj dvomeč su odigrali Crvena zvezda i ekipa Forverts Berlina, i posle odigranih 180 minuta, nemački tim je prošao u dalje takmičenje zbog gola više u gostima. Ukupnim rezultatom 4:4.

Ninković savetovao Partizan kako da igra protiv Dinama, pa okinuo vrhunski fazon na račun Nenada Milijaša!

22. oktobra, 1975, na stadionu Crvene zvezde, Hamburg je došao na megdan sa igračima poput Pižona, Savića, Filipovića i Seada Sušića, i uspeo da postigne gol i tako napravi pozitivan rezultat pred revanš na svom terenu. Strelac za Zvezdu bio je Sead Sušić u 23. minutu.

foto: Fonet/Dragan Antonić
foto: Fonet/Dragan Antonić

C. Zvezda: Petrović, Jelikić, Novković (60' Krivokuća), Baralić, Keri, Muslin, Petrović, Nikolić, Savić, Sušić , Filipović (40' Stamenković). Trener: Milovan Ćirić

Hamburger: Kargus, Blankenburg, Kaltz, Hidien, Nogly, Bertl, Ettmayer, Björnmose, Reimann, Volkert, Memering. Trener: Kuno Klötzer

Revanš u Nemačkoj je prošao katastrofalno po klub sa Marakane. Ubedljiv poraz od 4:0 značio je kraj odiseje u Evropi za Zvezdu...

DŽABA ZADIVLJUJUĆA KOREOGRAFIJA: UEFA će drakonski kazniti Spartak zbog majmunskih krika i transparenta koji su preuzeli od Delija! (FOTO)

Nastavak neuspeha crveno-belih sa klubovima iz Nemačke dogodio se 1977. godine u mečevima sa Borusijom iz Mehengladbaha.

U osmini finala Kupa šampiona, pred 80 hiljada na Marakani, ubedljivo je poražena rezultatom 0:3 i već u tom meču završila takmičenje u tom takmičenju. Revanš je doneo novu katastrofu i sa porazom od 5:1 neslavno je okončala svoju epizodu u Evropi.

Godinu dana kasnije, u sezoni 78/79, neverovatnih tri puta su na teren istrčali fudbaleri srpske i nemačke ekipe...

U prvom kolu Kupa UEFA, pobeda Dinamo Berlina od 5:2 verovatno je srušila sve nade crveno-bele armije navijača za prolazak u narednu rundu, a onda je 14 dana kasnije i Hičkok umešao prste.

Neverovatna igra Crvene zvezde, i pobeda od 4:1, anulirala je težak poraz u Berlinu i podarila svim ljubiteljima crveno-belih bar još dve utakmice u Kupu UEFA.

Zdravko Borovnica je bio junak utakmice sa 2 postignuta pogotka.

Legendarnu sezonu, nastavili su pobedom na ekipom Hihona, zatim je veliki Arsenal na Hajberiju utišan golom Duleta Savića, a potom i još jedan engleski tim bio izbačen. U pitanju VBA.

Otišao je iz Zvezde pre 4 meseca i tek sada je našao novi klub! (FOTO)

A onda, polufinale, i novi nemački predstavnik. Herta Berlin.

11. aprila, 1979 u Beogradu pred gotovo 100 hiljada ljudi, golom Savića u 7. minutu Zvezda je stekla prednost koju nije ispuštala do kraja meča i tako golom viška otišla put Berlina...

Na Olimpijskom stadionu, Herta je krenula ubitačno, dva rana gola, vratili su Hertu u život i doneli joj prednost... Ali, Miloš Šestić u 73. minutu, zlata vrednim golom donosi Zvezdi prolazak u finale Kupa UEFA!

Veliko finale... Borusija Mehengladbah!

Šestić je svojim novim golom razgalio prepun stadion Crvene zvezde, a tragičar meča Ivan Jurišić svojim autogolom u 60. minutu pogurao Mehengladbah ka velikom uspehu.

Revanš u Dizeldorfu, doneo je i pehar Mehengladbahu. Golom iz nepostojećeg jedanaesterca u 18. minutu ekipa Borusije osvojila je Kup UEFA. Crveno-beli su imali sezonu iz snova i ostaje žal što nisu uspeli da trijumfuju u ovom takmičenju.

Na red je došao Keln... slična situacija se dešava i sada kao i pre 28 godina. Problem sa golmanima prouzrokovao je da između stativa stane mladi Zvonko Milojević, dok je sada prvi favorit iskusni Nemanja Supić, usled povreda Borjana i Kahrimana.

foto: Fonet

Prvi meč u Beogradu, pred 65 hiljada navijača, rešio je Savićević golovima u 75. i 80. minutu meča doneo prednost pred put u Keln.

A onda šok... posle mirnog prvog poluvremena gde je Zvezda održavala steknutu prednost iz Beograda, u drugom delu je viđena prava drama u finišu meča. Prvi gol je postignut je u 57. minutu igre, a u 83. i 89. minutu Keln je "oladio" sve navijače crveno-belih i u meču za infarkt izbacio Zvezdu na čelu sa Piksijem, Robijem, Dejom, Pančevim...

Najuspešnija sezona crveno-belih, 1990/91, donelo je timu sa Marakane novi duel sa starim znancima. Dinamo Drezden!

Velika pobeda od 3:0 tada verovatno najjače Zvezde u istoriji, golovima Prosinečkog, Binića i Savićevića, donelo je sigurnost i nadu da ovaj tim može do samog kraja.

Revanš je bio samo formalnost, i pobedom od 2:1 u Drezdenu, obezbeđeno je polufinale, i gle čuda opet duel sa Nemcima. Samo ovoga puta je to bio Bajern, veliki Bajern.

10. april, 1991, svakako jedan od najsrećnijih dana u životima svih navijača našeg tima.

Posle vođstva Nemaca na sredini prvog poluvremena, Darko Pančev je na samom kraju prvog dela postigao veoma značajan gol u gostima crveno-belom timu. Onda je na scenu nastupio Dejan Savićević! Neverovatnim sprintom pretrčavši više od pola terena Savićević je postigao drugi gol za Crvenu zvezdu, i obradovao ne samo navijače Zvezde, već i celu Jugoslaviju, jer su bila neka drugačija vremena...

O revanšu u Beogradu ne treba puno govoriti... zaigra srce pri samom pomenu na taj meč!

Jugović, Jugović, Mihajlović u sredinu... Ljudi, je li to moguće, nebo se otvorilo stadion je eksplodiorao! Crvena zvezda je u finalu Kupa šampiona!

Pre tačno 21 godinu, Crvena zvezda nije bila više to što jeste pre samo pet godina... Užasna situacija u zemlji, raspad Jugoslavije, posledice rata i sankcije. Bez utakmica u Evropi, niko se nije nadao nikakvom uspehu ovog tima.

Odlazak u Nemačku na duel za Kajzerlslauternom, od koga niko nije ni previše očekivao, završio se minimalnim porazom od 1:0.

Dve nedelje kasnije, vratili su se slavni dani prošlosti Crvene zvezde. Pobedom od takođe 1:0 golom jedva punoletnog Dekija Stankovića, ušlo se u produžetke... a onda, dominacija!

Ponovo Stanković svojim golom u 96. minutu donosi prednost svom timu, koje su potvrdili još Njeguš i Pantelić, i Zvezda je uništila nemačkog velikana i vratila veru u ovaj tim!

KATASTROFA ZA CRVENU ZVEZDU! Jedan od komandanata Milojevićeve čete ne igra protiv Kelna! (FOTO)

2001. godine posle prolaza protiv Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona, žreb je Zvezdi dodelio ekipu Bajera iz Leverkuzena.

Posle beogradskih i više nego solidnih 0:0, tadašnji tim predvođen Milenkom Aćimovićem i Mihajlom Pjanovićem, nije mogao više od toga, i porazom od 3:0, otvorili put ekipi iz Leverkuzena do samog kraja Lige šampiona i poraza u finalu od madridskog Reala.

Poslednja utakmica koju je Zvezda odigrala sa nemačkim klubom bila je 2007. godine u prvom kolu grupne faze Kupa UEFA.

Kosanovićev tim, na čelu se Koromanom, Milijašem, Kastiljom, je upravo golom Koromana doveo crveno-beli tim u vođstvo. Izjednačio je Klose, a novu prednost doneo je Milijaš udarcem sa 30 metara, i po neravnom terenu savladao Rensinga za delirijum na stadionu. Klose je ponovo poravnao rezultat u finišu meča, i kada se činilo da je Zvezda na pragu da "otkine" veliki bod na ovom meču, tada 16-godišnji Toni Kros postiže gol iz slobodnog udarca za pobedu u poslednjim trenucima meča koji ide na dušu Ivana Ranđelovića.

Ovo su svi dosadašnji mečevi između Crvene zvezde i nemačkih klubova, bilo je ubedljivih pobeda, ubedljivih poraza, antologijskih mečeva, mečeva za srčani udar, itd... što nam daje nadu da možemo da očekujemo sjajan meč u Kelnu u četvrtak i nadamo se pozitivnom rezultatu crveno-belih momaka.

Ništa nije nemoguće!

http://www.espreso.co.rs/sport/navijaci/185503/nemacka-policija-se-raspisala-na-srpskom-jeziku-svaki-delija-mora-da-procita-ovu-poruku-foto

BONUS VIDEO: Dino Rađa za Espreso

(N.H)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.