36 godina prokletstva i 15 godina čekanja! Da li je svemu tome KONAČNO došao kraj? (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP/Espreso.co.rs

ESPRESO SE PRISEĆA

36 godina prokletstva i 15 godina čekanja! Da li je svemu tome KONAČNO došao kraj? (FOTO) (VIDEO)

Stariji navijači i ljubitelji fudbala se sigurno sećaju Zvezdinog pohoda na Kup Šampiona u sezoni 1981/1982 godine

Objavljeno:

Dušan Savić, Boško Đurovski, Vladimir Petrović Pižon!

Ovo su legende Crvene zvezde od nekih šezdesetak godina, a upravo su oni poslednji put pre 36 godina izbacili jedan češki tim iz evropskih takmičenja. Od te 1981. pa do sada, crveno-beli su igrali još četiri puta sa klubovima iz Češke, odakle imaju samo jednu pobedu protiv Slavije 2009. u Beogradu, i to Pirovu, nedovoljnu za nastavak evropskog puta.

Stariji navijači i ljubitelji fudbala se sigurno sećaju Zvezdinog pohoda na Kup Šampiona u sezoni 1981/1982 godine.

Zvezda je srećno pobedila u Beogradu, to je njen maksimum! Milojeviću, posle ovoga ti motivacioni govor ne treba! (VIDEO)

21. oktobra 1981 godine, grad Ostrava bio je poprište bitke između domaćeg Banjika i beogradskog tima u osmini-finala Kupa Šampiona.

Sjajan tim crveno-belih predvođeni Krmpotićem, Borovnicom, Đokom Bombom, Pižonom, braćom Đurovski, Duletom Savićem, odigrali su ovaj meč izuzetno loše i bili poraženi rezultatom 3:1. Strelac za Zvezdu bio je Zlatko Krmpotić u 50. minutu.

Revanš u Beogradu četrnaest dana kasnije beogradski crveno-beli dočekali su pred 75.000 ljudi.

Evo i sastava Crvene zvezde iz tog meča:

Stojanović, Krmpotić, B.Đurovski, Janković, Borovnica, Jurišić, Petrović, Milovanović, Savić (89' Đorđić), Janjanin (65' Savić), M.Đurovski.

MAJKO MOJA MILA... U Srbiji je upravo uvedeno NAJGLUPLJE košarkaško pravilo za koje smo čuli u celom životu! (FOTO) (VIDEO)

Trener: Branko Stanković.

Uprkos porazu u prvom meču, Zvezda je od starta krenula silovito, i već u 16. minutu golom Boška Đurovskog došla u prednost. Vođstvo od 2:0, doneo je legendarni Dušan Savić, dok je sudbinu Banjika zapečatila četvrta zvezdina zvezda Vladimir Petrović Pižon, i tako otišla u četvrtinu finala ovog evropskog takmičenja.

Sledeći duel odigrao se krajem leta 2006. godine. Žreb je odlučio da protivnik crveno-belima bude Slovan iz Libereca.

Posle ispadanja u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od italijanskog Milana koji je naknadno ubačen u kvalifikacije, Crvena zvezda je imala priliku da se domogne grupne faze Lige Evrope, tadašnjeg Kupa UEFA.

Zašto OVAJ MOMAK greje klupu, a bolji je? Gde je ta zamena za Blekija? Ko je kriv i šta dalje? (FOTO) (VIDEO)

Crveno-beli, prodajom Jankovića, Žigića, Pantelića, Dudića, Lukovića je inkasirala veliki novac u kasu ovim transferima. Međutim izostale su prave zamene ovoj legendarnoj generaciji.

foto: Fonet

Doveden je tadašnji reprezentativac Aleksandar Trišović, bugarski reprezentativac Blagoj Georgijev, zatim Ailton, nekadašnja zvezda Bundeslige, doduše sa petnaestak kilograma viška, do tada nepoznati Segundo Kastiljo i Ibrahim Gaj, koji će u narednom periodu ostaviti dubok trag u klubu iz Ljutice Bogdana.

Tim sa Marakane bio je favorit uoči ovog dvomeča. Sastav u kome su nastupili izabranici Dušana Bajevića bio je: Ranđelović, Pantić, Tutorić, Biševac, Milovanović, Milijaš, Kastiljo, Georgijev, Ailton i Đokić.

Posle izjednačene igre i nekoliko šansi oba tima, poluvreme je pretilo da ostane bez golova. Ali, Tomaš Frejlah u 44. minutu meča donosi prednost Slovanu i odlazak na veliki odmor.

Dok se u Pragu čeka duel Sparte i Zvezde, cela Češka gleda u zanosne obline Borjanove prelepe supruge Sneže! (FOTO)

U drugom poluvremenu, ista priča kao i u prvom, rezultat od 1:0 u korist češkog tima je bio donekle prihvatljiv za tim Dušana Bajevića, ali nepažnja i neiskustvo crveno-belih doveli su do toga da Jan Blažek u poslednjem minutu meča donese Liberecu prednost od ogromnih 2:0 pred revanš u Beogradu. To je bio i konačan rezutat.

U revanš meču u Beogradu pred 18.000 navijača crveno-beli su imali težak zadatak da nadoknade minus od dva gola iz Češke.

Ranđelović, Pantić, Biševac, Gaj, Perović, Kastiljo, Milovanović, Milijaš, Georgijev, Ailton, Đokić.

Kada je Bilek na startu susreta doveo goste u vođstvo, praktično je sve bilo rešeno. Na "Marakani" su primili gol na samom početku meča a prethodno su u Češkoj vadili loptu iz mreže u poslednjim trenucima prvog i drugog poluvremena. Ipak, uz sjajnu podršku sa tribina Beograđani su povezali redove i izjednačili preko Ailtona u 43. minutu.

Ako hoće da Partizan bude povlašćen u plej-ofu, Grobari stvarno moraju da navijaju za Zvezdu, ali i za još pet klubova! (VIDEO)

Pobedonosni gol Liberec je postigao u 65. minutu, kada se u strelce upisao njihov korpulenti napadač i najbolji akter meča Jan Holenda. U toj situaciji Holenda se oslobodio čuvara Biševca, iz okreta uptio udarac ka Ranđeloviću koji je zahvatio loptu, ali se ona izmigoljila iz njegovih ruku i na kraju završila u mreži.

U finišu susreta Ranđelović je zbog povrede morao da napusti teren, a kako je Bajević izvršio tri dozvoljene izmene, među stative je u 78. minutu stao štoper Milan Biševac. U nekoliko navrata, Biševac je dobro intervenisao i tako spasao Zvezdu još ubedljivijeg poraza.

Utakmice sa Liberecom definitivno su pokazale da ovaj Zvezdin tim nema evropsku vrednost. To se naziralo i posle Zvezdinih okršaja sa šestostrukim prvakom Evrope Milanom, jer je uprava kluba, na čelu sa Draganom Stojkovićem, prodala najbolje igrače, a angažovane novajlije su se pokazale kao nedostojne zamene.

Na sledeći susret srpskog i češkog kluba čekalo se nepune 3 godine.

2009. godine, takođe u plejofu za grupnu fazu Lige Evrope, praška Slavija bila je protivnik Crvene zvezde.

Kljajić ima NEVERICU od opravdanja za onaj gol u Pireju! (VIDEO)

Trener crveno-belih Vladimir Petrović opredelio se za defanzivnu postavu sa samo jednim napadačem Dejanom Lekićem. Veliko iznenađenje bilo je što je utakmicu počeo mladi Srećković, a na klupi su ostali napadači Perović i Jevtić.

Pavlović, Ninkov, Tutorić, Savić, Vilotić, Srećković, Isah, Savio, Bogdanović, Lazetić, Lekić.

foto: Fonet

U prvom poluvremenu viđena je taktička borba u kojoj je bio uspešniji domaći tim. Fudbaleri Slavije su više napadali, a njihova inicijativa je urodila plodom u 35. minutu kada je napadač Šenkerik savladao Pavlovića. Sa leve strane centaršut je uputio Hloušek, Tutorić nije najbolje reagovao što je iskoristio Šenkerik i sa oko pet metara glavom pogodio cilj.

Sredinom drugog poluvremena Šenkerik je udvostručio prednost domaćina posle katastrofalne greške Tutorića. Posle duge akcije domaćih Zvezdin štoper je napravio početničku grešku što su Česi iskoristili, a Šenkerik je sa oko sedam-osam metara preciznim udarcem neodbranjivo šutirao u Pavlovićev desni donji ugao.

VELIKI IGRAČ, JOŠ VEĆI ŠMEKER: Nemanja Matić je već na debiju za Junajted pokazao kakav je GOSPODIN i zauvek kupio navijače! (VIDEO)

Konačan rezultat postavio je Vlček desetak minuta pre kraja utakmice. Trećem golu Slavije prethodio je udarac iz velike udaljenosti neumornog kapitena domaćih Černija, golman Pavlović je kratko odbio loptu, a dobro postavljeni Vlček je rutinski zatresao mrežu i tako doneo veliku radost domaćim navijačima .

Utakmica u Pragu je pokazala da Zvezda još nije dorasla za zapaženije učešće na evropskoj sceni, a novi i mladi tim „crveno-belih” bez neophodnog međunarodnog iskustva lako je poklekao na stadionu Eden.

I pored velike želje i borbenosti fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da stignu i prestignu "minus 3" iz prvog meča sa Slavijom. tako da su se ukupnim rezultatom 2:4 oprostili od takmičenja u Ligi Evrope u poslednjoj rundi kvalifikacija.

Stamenković, Ninkov, Savić, Vilotić, Ignjatijević, Lazetić, Bogdanović, Isah, Blažić, Perović, Lekić.

Nošeni frenetičnim navijanjem sa tribina, pred nešto gotovo 40.000 gledalaca, beogradski tim ostvario je nedovoljnu pobedu od 2:1, iako je na poluvremenu imao velikih 2:0.

PARTIZAN NE GUBI VREME! Stiže zamena za Leonarda, i to isto iz Brazila?! (FOTO)

U 21. minutu prva ozbiljnija situacija pred golom Vaniaka. Slobodan udarac sa 20 metara izveo je Vladimir "Guma" Bogdanović, koji je i iznudio prekršaj posle solo akcije. U živom zidu praškog tima Zdenjek Šenkerik je sa visoko podignutim rukama zaustavio loptu i sudija je opravdano pokazao na 11 metara. Sa bele tačke precizan je bio Bogdanović, ali je sudija insistirao da se kazneni udarac ponovi zbog ranijeg ulaska igrača u šesnaestaerac. I u drugom pokušaju Bogdanović je bio siguran, šutirao je u desni ugao, golman Vaniak je krenuo na pravu stranu, ali nedovoljno. 1:0 za Crvenu zvezdu.

U 45. minutu posle akcije Zvezde, golman Vaniak je predugo držao loptu u svom posedu. Sudija Torsen Kinhofer svirao je indirekt na ivici kaznenog prostora, agilni Pavle Ninkov je odmah izveo i dodao usamljenom Slavku Peroviću koji je samo plasirao loptu u praznu mrežu za 2:0!

foto: Fonet

Marko Blažić je sredinom drugog poluvremena pogodio stativu za 3:0 i produžetke, ali kazna je ubrzo stigla.

U 63. minutu Česi su uspeli da ostvare ono zbog čeka su došli u Beograd - da postignu gol. Hloušek je izdržao duele sa odbranom Crvene zvezde, izborio se za poziciju na levoj strani i uputio dobar centaršut. Na petercu Vlček je bio hrabriji i brži od Vilotića i ubacio loptu u mrežu za 2:1.

Feldin odmah poslao poruku navijačima, Delije će ga zgotiviti u roku od 7 sekundi! (FOTO)

Tu je bio kraj Zvezdinog pohoda u Ligi Evrope, ali navijači nisu bili razočarani, jer je pružena sjajna igra na Marakani, i ostavljeni su zadnji atomi snage ovog tada limitiranog tima. Više se nije moglo.

Od poslednje pobede prošlo je 36 godina, sada je došlo vreme za veliku pobedu. Posle 2:0 protiv Sparte iz prvog meča, i dominantne igre, ekipa Vladana Milojevića ima sjajnu šansu da izbaci češki tim i odvede svoj tim u plejof kvalifikacija za Ligu Evrope.

Kanga, Donald, Boaći i ostali, vreme je!

Inače, poslednji rival koga su crveno-beli izbacili. a da je na UEFA rang listi bio boljestojeći od njih, bio je Kjevo Verona 2002. godine, kada je, ako se sećate, posle 0:0 u Beogradu, Dejan Milovanović postigao onu golčinu u pobedi od 2:0 u ovom prelepom gradu severne Italije.

BONUS VIDEO: Časovi ljubavi Delija i čeških navijača - Kosovo je Srbija

(Nikola Husein)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.