PIKSI PRED MAĐARSKU: Ne idemo na EKSKURZIJU u Budimpeštu... Ja ću da nas odvedem na EURO, tu nema priče!
Dragan Stojković Piksi, Foto: Starsport

konferencija selektora

PIKSI PRED MAĐARSKU: Ne idemo na EKSKURZIJU u Budimpeštu... Ja ću da nas odvedem na EURO, tu nema priče!

Objavljeno: 15:03h
Završeno
12:05h

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, održao je konferenciju za medije uoči novog "prozora" mečeva kvalifikacija za Evorpsko prvenstvo 2024.

Srbija u subotu 14. oktobra gostuje Mađarskoj sa kojom deli prvo mesto sa po 10 bodova, ali severni sused ima meč manje.

Tri dana kasnije, u utorak 17. oktobra, "Orlovi" će dočekati Crnu Goru. U poslednjem kolu grupe G, Srbija će dočekati Bugarsku 19. novembra.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: EPA/TOMS KALNINS

Podsetimo, prve dve selekcije će se plasirati na EURO u Nemačkoj.

Izmena: 12:50h
12:46h

Za kraj, Piksi je napomenuo:

- Imaćemo dovoljno vremena da isprobamo neke stvari, imamo čak šest treninga. Imamo 10 igrača koji su igrali po 90 minuta juče i pre dva dana. Moramo da imamo kompletnu sliku što se tiče umora i zdravstva. A i taj umor ako postoji, a postoji, imamo dovoljno vremena da ga eliminišemo. Tih 11 i oni koji budu ulazili, oni moraju da budu na mlazni pogon i to je to. Dizel me u ovom slučaju ne interesuje, samo kerozin. To je poruka za igrače, pošto će verovatno da čitaju. Biće i nekoliko sastanaka pre odlaska u Budimpeštu, a sastanka tamo neće biti, jer je to vreme kada svako mora da se koncentriše svako na svoj način. Imaćemo nekoliko sastanaka koji će doneti dobro - rekao je selektor Srbije.

12:43h

Da li to što kaže da mu trebaju "ratnici" znači da traži zajedništvo i borbenu ekipu kao košarkaši na Mundobasketu?

- Drago mi je što su naši košarkaši napravili veliki uspeh na Svetskom prvenstvu i nije samo ta petorka bila bitna, napravljen je ambijent. To je ono što je želim u svojoj ekipi, da imam takmičarski ambijent. Kada sam rekao ratnici, to sam rekao figurativno. Znaju oni da je to važna utakmica. Taj mentalitet ratnički mora da bude prisutan, požrtvovanje za svaku loptu i ispunjavanje zadataka do maksimuma. Nema mogao sam ili nisam mogao, nego moraš. Sa jednim takvim mentalitetom koji ne sumnjam da ćemo pokazati, moramo da se nadamo dobrom. Svaki meč može da stvori heroja, nije mi bitno ko će dati gol ili namestiti, bitan mi je taj utisak. Ako su Mađari bolji, ja ću im čestitati, ali videćemo u subotu.

12:40h

O Dušanu Tadiću i Sergeju Milinković-Saviću.

- Naš tim mora da se bazira na timskoj igri, a ne na individualnoj. Na tome insistiram od početka. Tadić je vrhunski igrač i imao je ulogu iza napadača protiv Mađarske, pa kakvi su bili prvih pola sata? Imali smo problema. Tako da, pitanje taktike i zahteva u igri mora daleko ozbiljnije da se shvati, zato se i razmišlja o nekim varijantama i ulogama koje bi mogle da donesu našoj igri - rekao je selektor Piksi.

- Sergej? Može bolje, ne samo on... Kostić... Sigurno može bolje - rekao je Piksi.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić, Nemanja Gudelj
foto: EPA/Neil Hall
12:37h

Piksi je u tim uvrstio i Mihajla Ilića, 20-godišnjeg štopera Partizana.

- On je budućnost našeg fudbala. Biće veliki igrač. To je moje skromno mišljenje. On je član naše U21 reprezentacije i raduje me što ima kontinuitet igranja u reprezentativnom dresu. Njegove igre su bile na nivou i dobio je poziv zasluženo. To je nagrada za ono što je odigrao do sada. Imao je dosta oscilacija, pogotovo kada je Partizan igrao evropske utakmice, to i sami znate i videli ste, ali je normalno kada neko ima 19 godina. On je neverovatan potencijal, ali je još dete i ne treba od njega sada da očekujemo da reši sve probleme.

Mihajlo Ilić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević
12:35h

Da li se čuo sa Dejanom Savićevićem uoči meča sa Crnom Gorom.

- Nisam se čuo sa Dejom, a i kada bi se čuo, teško je pričati o utakmici. To je malo tema koja može na prijateljskoj osnovi i bazi, ali ulaziti nešto dublje je potpuno nepotrebno.

12:33h

Fudbaler koji ga je u prethodnom periodu prijatno iznenadio je Mijat Gaćinović.

- Mijat Gaćinović je prošlu godinu odigrao na visokom nivou, imao je peh i nekoliko povreda od starta kvalifikacija. Trbušni zid, pa pred Bugarsku problem sa preponama... Vidim da se vratio, bio sam u Atini i gledao sam jedan meč, naravno da nije taj meč bio razlog pozivanja. Raduje me da je u odličnoj formi i da je, što se zdravstvenog stanja tiče, okej. Ostale igrače znam.

Mijat Gaćinović
foto: Starsport©
12:30h

Da li očekuje drugačiju Mađarsku?

- Oni neće menjati sistem, igraće u istom. Imali su grobnu tišinu u Beogradu što je plus za njih, a minus za nas. Odigrali su bolje poluvreme, nisu nas baš bacili na glavu, ali su imali dominaciju u sredini terena zbog igrača više. Analizom je lako doći do razloga zašto je to tako. Sa izmenama i taktičkim idejama koje smo povukli, slika je bila totalno drugačija. Mi smo onda bili dominantni i kao plod te promene i igre, videli ste dosta stvorenih šansi. Lopta nije ušla u mrežu. Ne kažem da smo zaslužili da pobedimo, ali nismo zaslužili ni da izgubimo. Mađari su u dobrom momentumu što se tiče samopouzdanja jer ni oni nisu očekivali da mogu da dođu do tri boda u Beogradu. Na nama je da vratimo ta tri boda - poručio je Stojković.

12:26h

Kolega sa RTS Nemanja Matić misli da se stvorila lažna slika da Srbija loše igra u kvalifikacijama.

- S pravom smo kritikovani zbog Katara i Mundijala. Dali smo ljudima dovoljno materijala da te kritikuju, da ne kažem nešto ružnije. Onda u psihološkom smislu moraš da budeš jak da izdržiš te pritiske. Negativan efekat posle očekivanja na Svetskom prvenstvu... Kad je već to tako, onda to što smo navikli javnost da igramo fudbal koji svi vole, sada smo u situaciji da je rezultat najvažniji, niko te više ne pita za igru. Opet, ne možeš bez igre doći do rezultata i da čekaš da se nešto desi u tvoju korist zahvaljujući nekom drugom. Verovao sam da možemo da imamo koji bod više, ali i ovako je situacija potpuno jasna. Devet bodova je u igri, treba biti najbolji kad je najvažnije. Budimpešta je važna, Crna Gora u Beogradu je važna. Ne očekujem da nam neko nešto pokloni, već da sami sebi zaradimo ono što budemo zaradili.

12:25h

Srbija je sa Piksijem odlične utakmice odigrala u Lisabonu i Oslu pred punim stadionima.

- Ovo je finalizacija ovih kvalifikacija, moramo da budemo na visini zadatka. Ubeđen sam da imamo kvalitet za tako nešto. Na pravim utakmicama treba pokazati da si pravi. Voleo bih da se ponove Lisabon i Oslo i onaj Stokholm i gde smo sve bili...

12:24h

Upitan je i o Mihailu Ristiću, koji nastupa za Seltu iz Viga.

- Drago mi je zbog Ristića jer se vratio, ja njega cenim mnogo, njegov izostanak iz reprezentacije - znate šta je razlog. Odigrao je osam minuta za godinu dana... Ja bih ga zvao, a vama bi bilo teško objasniti. Meni je drago da je pronašao klub gde igra standardno i to me je navelo da ga pozovem.

Mihailo Ristić
foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia
12:23h

Razmišlja li o promeni formacije:

- Razmišljam, i te kako razmišljam da nešto menjam, da ćemo probati neke taktičke varijante, sisteme, nešto što će doneti dobro našoj reprezentaciji. Da li ćemo promeniti, ne mogu da vam kažem. Na stolu je nekoliko stvari, to nije bitno, najvažnije je šta je u mojoj glavi. Izaći ćemo spremni, to verujte.

12:21h

Nema Piksi dilemu da li će "Orlovi" igrati u Nemačkoj naredne godine.

- Ja ću da ih odvedem na Evropsko prvenstvo, tu nema priče, osećam se daleko motivisanije i sigurnije nego pre mesec dana.

Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport©

Nedostajala mu je publika protiv Mađarske u Beogradu, pa joj se raduje u Budimpešti.

- Ta praznina kada igraš bez publike, to je stvarno... Osećaj koji ne bih želeo da imam ikada više dok sam selektor. Želim pun stadion, ambijent, da budem deo sportske manifestacije i da znamo za šta igramo. To nismo imali, kriivom nekog, nebitno koga, ali se radujem što nas čeka tih 70 hiljada u Budimpešti.

12:18h

Ističe Stojković da ne želi da se bavi brojevima i kalkulacijama.

- Matematika je vrlo egzaktna nauka, nema pametovanja. Moramo da osvajamo bodove onoliko koliko je dovoljno za EP. Ne bavim se kalkulacijama. Hoćemo pobedu. Odraz naše igre i ponašanja na terenu reći će nam šta smo zaslužili. Pokazali smo i u drugih 45 minuta u Beogradu da smo na nivou na kom treba da bude. Nismo postigli gol i izbegli poraz, ali to je neka druga tema. To ne znači da ne možemo da ih pobedimo u Budimpešti.

12:16h

- Od velike važnosti su Mađarska i Crna Gora, ali da ne zaboravimo Bugarsku. Idemo do kraja. Da pokažemo da nam je mesto na EP. Od nas sve zavisi. Mi odlučujemo o svojoj sudbini. Ne očekujem da niko igra za nas, nego da mi igramo za sebe. Ovo je prvi put otkako sam tu da mi ne trebaju fudbaleri, nego ratnici. Ne da ratuju, nego u mentalnom smislu ratnici. Ići ćemo na pobedu, ne idemo na ekskurziju u Budimpeštu, iako je to mnogo lep grad. Idemo iz drugih razloga, ne da se slikamo i kačimo lepe slike. Želimo revanš za poraz u Beogradu, koji nismo zaslužili. Moramo da preokrenemo to u našu korist.

Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport©

- O meču sa Mađarskom razmišljam sve vreme. Da li menja planove ili ne povreda Vlahovića, niko ne voli takve situacije. Morate da prihvatite tu činjenicu i okrenete se tome što imate. Neće biti poziva drugih igrača. Dobro je što ćemo imati više vremena za taktičke stvari, kako treba da izgledamo i ponašamo se na terenu. Iskoristićemo maksimalno ovo vreme da se ekipa uigra. Da imamo čistu sliku i viziju šta i kako treba raditi.

12:15h

Srbija je jedini poraz zabeležila upravo protiv Mađarske, kao domaćin.

- Šta ste očekivali - da budemo na EP posle tri kola? Da li tražite rezultat ili bolju igru? Možemo da igramo bolje, ali rezultat je najbitniji. Nisam ni ja zadovoljan mnogim stvarima, pa ne kritikujem javno. Cilj Srbije i moj lični cilj je da se Srbija nađe na Evropskom prvenstvu. To je prioritet. Učinićemo sve da tako i bude. Nije alarmantna situacija. Da ne donosimo prerano neke zaključke. Da vidimo kraj, pa ćemo pričati o svemu. Nemojte imati dilemu da ćemo učiniti sve da odemo u Nemačku.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.