TEŠKA SUDBINA PREMINULOG KREATORA: Imao je život dostojan filma, oblačio Jovanku Broz, žrtvovao se za Jugoslaviju!
Foto: RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal

tuga!

TEŠKA SUDBINA PREMINULOG KREATORA: Imao je život dostojan filma, oblačio Jovanku Broz, žrtvovao se za Jugoslaviju!

Svoju poslednju kolekciju Aleksandra Joksimović je uradio za "Monu" 2002. godine , a zvala se “Život je ljubav”, i nakon toga se povukao

Objavljeno:

Aleksandar Joksimović, čuveni kreator bivše Jugoslavije, preminuo je sinoć u bolnici "Dragiše Mišović". Izgubio je bitku s koronavirusom. Imao je 87 godina.

Aleksandar Joksimović krojio je jugoslovensku modu. Na vrhuncu njegove slave, za njega je znao čitav svet, a njegove kolekcije opravdavale su nadimak koji je nosio, "modni bog".

Aleksandar Joksimović
foto: Printscreen

Čovek koji je odbio najslavnije modne kuće, da bi radio za svoju zemlju, život je proveo u Beogradu.

Svoju poslednju kolekciju Joksimović je uradio za "Monu" 2002. godine , a zvala se “Život je ljubav”, i nakon toga se povukao.

Ali prije toga, imao je život i kreativnost dostojan filma.

Joksimović je počeo da se bavi modom 60-ih godina, u momentu kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji ne postoji. Prva kolekcija koju je uradio su bile školske uniforme, a zatim počinje da radi u odeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

A onda je njegova revija dospela u "The New York Times". Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, Joksimović se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na salonu napisao je da se pojavio jedan mladi čovjek ogromnog potencijala. Taj tekst je bila karta za bavljenje visokom modom.

Aleksandar Joksimović
foto: Printscreen

Zatim sledi njegova kolekcija "Simoda", koja je opčinila mlade žene. Sve žene u Jugoslaviji su želele da nose haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bivšoj SFRJ.

Upravo ta kolekcija je predstavljena na smotri u Moksvi, gde je učestvovao i "Dior", a Joksimović je dobio poziv da bude dio njihovog tima.

Ostao je, jer je želio da razvija modu u Jugoslaviji.

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, ali možda najinteresantnije, ili barem najzvučnije ime među damama koje je Aleksandar oblačio je, Jovanka Broz.

Gajio je veliko poštovanje i prema Mileni Dravić, za koju je uvijek govorio da njene osobine treba da ima idealna Beograđanka. Ona je pametna, talentovana i vrijedna, a to su, po njegovom mišljenju bile osobine od velike važnosti. Od poznatih iz tog vremena njegove kreacije nosili su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Olivera Katarina, kao i Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.