SVI GA IMATE U FRIŽIDERU, A NE ZNATE KOLIKO JE MOĆAN: Uradićete ovo čim vidite
Senf, Foto: Profimedia

pogledajte

SVI GA IMATE U FRIŽIDERU, A NE ZNATE KOLIKO JE MOĆAN: Uradićete ovo čim vidite

Slačica je bogata vitaminom E, sadrži magnezijum, cink i željezo, dobar je izvor kalcijuma, fosfora i kalijuma

Objavljeno: 16:08h

Senf je omiljeni začin mnogih, ali nisu toliko poznata njegova lekovita svojstva.

Priprema se od zrna slačice, biljke poznate po blagotvornom dejstvu na zdravlje još u doba starih Rimljana. Mljevenjem ovog sjemena, ono dobija nakiseo a zatim i ljut ukus. Od brašna slačice mogu se praviti lekovite obloge koje se koriste u slučaju bronhitisa, ali se ne smeju držati dugo na koži, jer mogu izazvati čak i opekotine.

Najmoćniji sastojak slačice je njeno etarsko ulje koje deluje snažno protiv bakterija i drugih mikroogranizama. Upravo zato se ona i koristi za konzerviranje namirnica, a domaćicama je najpoznatija njena upotreba u pripremi turšije i kiselih krastavčića.

1 / 3 Foto: Profimedia

Slačica je bogata vitaminom E, sadrži magnezijum, cink i željezo, dobar je izvor kalcijuma, fosfora i kalijuma. Kao dobar izvor ovih važnih nutrijenata, preporučuje se naročito svima koji su na dijeti.

Naučnici sa Univerziteta Kardif Metropoliten zaključili su da je senf od celog zrna, ako se svakodnevno jede u određenoj količini, veoma pogodan za snižavanje visokog holesterola i šećera u krvi. A ta optimalan količina iznosi 10 grama, odnosno jednu puni, krcatu kašičicu.

Važno je da se smanji unos zasićenih masti životinjskog porekla, maslaca, pavlake, punomasnih sireva. Žumance i prerađevine sadrže velike količine holesterola, pa je poželjno potpuno ih izbaciti iz ishrane.

Ispitanike ove studije činile su 42 ekstremno gojazne osobe starosti između 40 i 70 godina. Tokom 12 nedelja, oni su jeli punu kašičicu ovog senfa od celog zrna. Pre i posle eksperimenat su im mereni nivoi glukoze i holesterola u krvi a evo šta je istraživanje pokazalo…

Dakle, rezultat testa je bio sledeći: kod 86 odsto ispitanika je došlo do smanjenja nivoa glukoze i holesterola u krvi tokom perioda od 12 nedelja. Konkretno, nivo holesterola tokom ova 4 meseca je smanjen kod čak 64 odsto učesnika.

Zvaničnici iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS) istakli su da rezultati ovog eksperimenta najbolji su dokaz da je zdrava i uravnotežena ishrana važan deo očuvanja dobrog zdravlja. Oni preporučuju da jedete raznovrsnu hranu „u pravim razmerama“.

(Espreso/Lepa&Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.